De dag na de set in het Haarlemse poppodium Patronaat wordt Dr. Lektroluv zonder groen masker wakker in zijn Gentse woning. Met zijn vier kinderen en vrouw gaat hij een relaxed dagje tegemoet. Beetje hangen, muziekje erbij, niet te veel doen, hij was immers laat thuis van het draaien. En dat draaien, dat doet hij al een tijdje. In 2002 begon hij als Dr. Lektroluv om de electro scene aan te wakkeren, wat aardig is gelukt. Inmiddels is hij ruim 15 jaar later zo’n vijf maskers, vele sets en meerdere wereldtournees verder, maar is het electro genre niet meer wat het is geweest.

Zelf heeft Dr. Lektroluv niet zo veel te klagen. Hij doet nog zo’n 50 tot 80 shows per jaar over de hele wereld, waarvan het grootste deel goed bezocht. Maar de hoogtijdagen van het electro genre lijken wel een beetje te zijn geweest.

In 2002 was het genre electroclash heel populair, maar nog niet echt aanwezig in de clubscene. De toen nog niet groen gemaskerde man was fan van de electro sound en vond het tijd dat het de clubscene ging veroveren. Hij besloot een 'Elektroluv compilatie' te maken en ging het genre van daaruit promoten in de clubs. Maar daar was ook een dj voor nodig. Hij besloot, inclusief groen masker, zelf achter de draaitafels te gaan staan. En dat is hoe Dr. Lektroluv begon.

Eén van zijn eerste sets draaide hij in Club Stalker in Haarlem, waarna hij de stad nog vele malen bezocht. Patronaat werd zijn volgende stap. In de hoogtijdagen van het electro genre draaide hij op vele grote festivals in Nederland, waaronder als afsluitende act van Bevrijdingspop Haarlem in 2009 en tijdens Lowlands 2010.

Dr. Lektroluv

Echte naam: houdt hij liever geheim voor het grote publiek

Komt uit: Gent, België

Geboortejaar: 1970

Favoriete artiest: Etienne De Crecy

Komen en gaan

Electro heeft dus zeker zijn hoogtepunten gekend. Er waren grote artiesten die het genre droegen en er was een zekere hype in de media. De meer melodieuze electro met vocalen werd ook regelmatig op de radio gedraaid. Maar zoals dat werkt met muziek: genres komen en gaan. “Op een gegeven moment gingen veel producers voor een andere sound. Ze gingen meer richting Amerika en voor het EDM-geluid. De grote populariteit van festivals kwam en daarmee werd meer power verwacht. Nieuw disco en techno werden, net als EDM, groot en de electro scene groeide uit elkaar”, vertelt Dr. Lektroluv terwijl hij zijn whiskey-cola door een rietje drinkt. Normaal uit een glas drinken, werkt niet met zijn masker op.

“Er was een paar jaar lang een hele goed band tussen grote electro-dj’s, maar velen ebden weg van de sound. Ik besloot dat niet te doen en het bij electro te houden. Daarvoor is de dokter ten slotte tot leven gebracht. En ik wil niet meegaan met genres waar ik niet zelf voor sta.”

Olie op het vuur

Helemaal van het toneel verdwenen, is het electro genre ook niet. Afgelopen najaar bracht Dr. Lektroluv ‘Elektric World’ uit, een verzamelalbum met allerlei electroclassics. Binnenkort komt het tweede deel van het verzamelalbum uit. “Als electro helemaal niet meer populair zou zijn, dan liep de verkoop van het album niet goed en zouden we niet met een tweede komen. Ook zou ik dan voor lege zalen draaien, maar dat is niet het geval.” Dr. Lektroluv heeft dan ook geen spijt van zijn besluit om niet met andere genres in zee te gaan.

“Ik merk wel een verschil met festivals. Vroeger was er een complete electro line-up, nu ben ik vaker de enige met die sound. Daardoor sta ik wat minder vaak op festivals dan in de hoogtijdagen. Wat op zich jammer is, omdat een nieuwe generatie dan minder vaak kennis kan maken met electro. Mijn publiek is wat ouder dan tien jaar geleden, maar met de compilatiealbums hoop ik ook een jongere doelgroep te triggeren voor het electro genre.” De dokter blijft gewoon lekker doorgaan. En ook een opleving van het genre sluit hij niet uit. “Ik denk dat het een kwestie van tijd is. Ieder genre kent ten slotte zijn revival.”

Dansend de nacht door

Na afloop van het interview afgelopen zaterdag ging Dr. Lektroluv meteen achter de draaitafels staan om de zaal te verblijden met een toffe set. Hij draaide tot in de vroege uurtjes, het publiek danste uitbundig met hem mee.