Het wereldrecord crowdsurfen verbreken op de Afsluitdijk. Waarom ook niet? Vandaag is de eerste poging van de Amsterdamse garagerockband BARTEK. Waar komt deze woeste droom vandaan? En hoe regel je zoiets? We spraken er backstage tijdens Kliko Fest over met zanger en gitarist Wessel van der Kroef, drummer Bo Meskers en bassist David Stapel.

Waarom zou je het wereldrecord crowdsurfen willen verbreken? Tijdens het interview wordt al gauw duidelijk dat de drie mannen het gewoon heel leuk vinden om zoiets te doen. En het past goed bij hun muziek, zo zeggen ze. Niet dat ze ook live gaan spelen tijdens deze happening, want één van de drie bandleden moet de lucht in voor de recordpoging. Wie dat gaat zijn, weten ze vanmiddag pas als er lootjes zijn getrokken. Degene die dat ene lootje trekt, heeft een flinke tocht te gaan. Het huidige wereldrecord crowdsurfen staat op 2 kilometer, gedaan in 2 uur, 3 minuten en 30 seconden. En staat trouwens ook op naam van een Nederlander, namelijk Giel Beelen.

Zo’n recordpoging crowdsurfen proberen te doen, bestaat niet alleen uit crowdsurfen. Er komt ook nog enige organisatie bij kijken. ‘s Ochtends gaan de drie muzikanten met een bak stoepkrijt langs de Afsluitdijk om de afstanden op het fietspad te tekenen. David: “Het is en blijft wel Nederland, dus we moesten er ook een vergunning voor aanvragen.” Bo: “We werden nadat het event online ging en het bekendheid kreeg, gebeld door de gemeente Hollands Kroon. Ze waren daar lichtelijk in paniek, omdat ze bang waren dat het een soort ‘Project X Haren’ zou worden.” Ook moest het aantal aanmeldingen van mensen die komen helpen van te voren worden aangegeven. Best een officieel dingetje dus

Meerjarenplan

Eigenlijk wilde de mannen van BARTEK er ook graag iemand bij hebben van The Guinness World Book of Records om het eventuele record officieel te noteren. Daarvoor was de aanvraag te kort dag, dus dat is niet gelukt. Gelukkig zijn de drie ambitieus en zijn ze achter de schermen al bezig met een nieuwe recordpoging crowdsurfen voor volgend jaar. Met de video die de mannen maken van deze poging, hopen ze The Guinness World Book of Records over te halen er dan wel bij te zijn. Mocht het dan niet lukken, dan komt er weer een poging. Wessel: “We gaan net zo lang door tot we ons doel hebben gehaald: de 32 kilometer die de Afsluitdijk lang is.”

Een stukje crowdsurfgeschiedenis:

Wist je dat..

..Iggy Pop de eerste was die crowdsurfen populair maakte en dat daarom de eerste officiële crowdsurfpoging op zijn naam staat. Dat deed hij door tijdens een optreden met The Stooges op het Cincinnati Summer Pop Festival in 1970 het publiek in te springen en er overheen te lopen. Waarna hij zich staande op het publiek insmeerde met pindakaas.

De echte eerste keer crowdsurfen die is genoteerd, was in Nederland tijdens een concert van The Rolling Stones in 1964 in Scheveningen. Nederland en crowdsurfen gaan blijkbaar heel goed samen..