Noord-Holland trendsetter met poppodia in cultuurverzamelgebouwen

De Kade: "Een poppodium is meer dan bandjes kijken"

tekst: Ingmar Griffioen ,

In Noord-Holland dient zich een nieuwe trend aan: poppodia die opgaan in een cultuurverzamelgebouw. Zo wil Podium Duycker in Hoofddorp in januari 2011 de deuren openen als onderdeel van een groter cultuurcomplex en in Zaandam tekent De Kade voor dezelfde optie.

De Kade: "Een poppodium is meer dan bandjes kijken"

Nieuwe muziekverzamelgebouwen  zijn aan de orde van de dag en in Noord-Holland dient een nieuwe trend zich aan: poppodia die opgaan in een cultuurverzamelgebouw. Zo wil Podium Duycker  in Hoofddorp in januari 2011 de deuren openen als onderdeel van een groter cultuurcomplex en in Zaandam tekent De Kade voor dezelfde optie.

In Zaandam gaat het om plannen voor een cultuurhuis voor culturele instellingen als het centrum voor de kunsten, poppodium De Kade en Fluxus. De directeuren Harrie Swinkels (Fluxus) en Michiel Stavast van De Kade zijn pleitbezorgers van wat in de volksmond al 'het cultuurpakhuis' heet. Stavast durft van een trend te spreken. "De trend die ik landelijk zie is dat een poppodium meer aan het worden is dan bandjes kijken. Zo zijn podia vaak erg actief op het gebied van cultuureducatie en dat zie ik alleen maar uitgroeien. Ik denk dat een poppodium niet als eiland, maar als biotoop in een verzamelgebouw moet opereren en zo kruisbestuivingen mogelijk maakt. Dat een regionale metalband verdieping zoekt in de Muziekschool."

Het Zaanse cultuurhuis verkeert nog in de planmatige fase. Voor De Kade is de komst van levensbelang benadrukt de directeur. "We zijn als poppodium goed bezig, maar het is voor De Kade én Zaanstad nodig om te groeien en dat is nu vanwege de beperkingen van onze huisvesting niet mogelijk." Volgens Stavast heeft onderzoek uitgewezen, dat het huidige pand over 2, 3 jaar niet meer geschikt is voor De Kade. "De gemeente Zaandam vindt het belangrijk dat we verder gaan met wat De Kade nu doet."

De oorsprong van het idee ligt besloten in de financiële problemen, die De Kade bijna nekten. Stavast: "We waren begin 2009 nagenoeg failliet en moesten in gesprek met de gemeente over verhoging van de subsidie en verlaging van de huurlasten. Beide zijn gelukt, de huur is met 20% verlaagd en we hebben een ton extra subsidie gekregen. Dat was heel aardig van de gemeente Zaanstad en heel nodig, anders hadden we niet kunnen overleven."

De Kade heeft nu een zaalcapaciteit van 700 bezoekers, die volgens Stavast in principe voldoet. "Maar dat is statisch. In het cultuurhuis zou de zaalgrootte flexibeler moeten, met een afsluitbaar balkon en door de theater-/danszaal zo te bouwen dat je die erbij kan betrekken. Zodat je een of twee keer per jaar ook een concert voor 1000 man kan geven." Of het toekomstmuziek is, moet blijken als de nieuwe Zaanse gemeenteraad zich over de plannen heeft gebogen. "Nog niks is concreet. Het plan wordt wel door de gemeente breed gedragen, het gaat nu om de haalbaarheid. Dit is niet de beste tijd om wilde plannen te hebben, terwijl de raad twee miljoen moet bezuinigen op cultuur", erkent de directeur.

Een cultuurverzamelgebouw blijkt overigens geen exclusief Noord-Hollands gedachtengoed, ook in Friesland heeft het de kop opgestoken. Poppodium Iduna in Drachten gaat samen met Schouwburg De Lawei, het kunstencentrum, de bibliotheek en het museum fuseren tot één cultuurtempel, die in zomer 2013 gereed moet zijn.