Mixtream: de muziek is leuk, maar de sfeer maakt het verschil

Een editie zonder internationale acts, zal het iemand opgevallen zijn?

tekst: Jochem Boom, Mischa Nieuwboer - foto's: Maikel Beers, Armand Hoogland ,

Door vertraging in de subsidieverlening was Mixtream dit jaar laat met het boeken van bands. Hierdoor was het lastig om een leuke internationale act te krijgen. Een festival blijkt makkelijk zonder buitenlandse inbreng gezellig en boordevol goede muziek te kunnen zijn.

Een editie zonder internationale acts, zal het iemand opgevallen zijn?

Het is één uur als de stem van Johannes de Boom over het festivalterrein dendert. Traditiegetrouw het teken van het begin van Mixtream. Na een korte opwarming door de brassband Tropical Music Stars krijgt het publiek gelijk een brok zware muziek te verwerken.

Opener van het festival is namelijk de uit Heerhugowaard afkomstige metalformatie Eye of the Hurricane. Het is daarom ook gelijk gezellig druk op het terrein. Het publiek wordt door zanger Jits regelmatig bij het optreden betrokken. Zo komen de in de metal en punk bekende ‘wall of death’,’ moshpit’ en de ‘circle pit’ om de geluidstoren voorbij. Hoewel het goed is om het publiek te bespelen, gaat het vandaag wel iets ten koste van de muziek. De groei die de band in iets meer dan een jaar heeft laten zien, is bijzonder te noemen. Zeker gezien de leeftijd van deze vijftien- en zestienjarige jongens. Vooral de grunts uit de strot van de ietwat tengere Jits zijn nog steeds overweldigend. 

Na deze snoeiharde opening volgt de hiphopfunk van Chef'Special. Frontman Joshua Nolet probeert vanaf het begin het publiek op te zwepen. Hij komt zelfs het podium af om onderdeel van het publiek te zijn. De reacties zijn lauw, terwijl de band toch echt goed staat te spelen.

De Osdorp Posse heeft duidelijk meer succes. Dat komt vooral doordat er ook in de regio veel fans op dit optreden zijn afgekomen. Het is natuurlijk niet meer vernieuwend, maar zowel op het podium als op het gras straalt het enthousiasme af van de al wat oudere gezichten. De rappers van Osdorp Posse zijn niet de langstdienende artiesten op het festival. Met 20 jaar ervaring staan hier wel de mede aanstichters van het fenomeen Nederhop. Osdorp Posse doet wat het toegestroomde publiek verwacht. Een beat instarten en gaan. In razend tempo gaat het van oud naar nog ouder naar iets nieuwer materiaal. Waarbij ook radiohitjes als Origineel Amsterdams en Geen Clubhit langskomen. 

Na Osdorp Posse blijft het tempo nog even hoog. The Bazzookas is een gelegenheids project waarbij Bazz van de band Van Katoen en skaband The Palookas de armen ineen slaan. Dit levert een explosieve mix op van ska en punk met de Nederlandse teksten van Van Katoen. Bazz maakt veel contact met het publiek en zorgt ervoor dat bij het derde nummer meer mensen op dan vlak voor het podium staan. The Bazzookas is typisch een band die geknipt is voor het opzwepen van een blije mensenmassa.

Voor sommigen zal het een verrassing zijn geweest dat de volgende band van het programma, Drive Like Maria, op het laatste moment is vervangen door het psychedelische duo met onuitspreekbare naam zZz. Gewapend met orgel en drums is het duo Björn Ottenheim en Daan Schinkel klaar om het publiek te bestoken met bij vlagen psychedelische orgelrock. Nummers met een herkenbare structuur worden afgewisseld met psychedelische trips. Een minimalistische bezetting voor een maximale sound. zZz is een lekkere festivalband.

De DJ Stage is dit jaar nieuw leven ingeblazen. De laatste weken voor Mixtream is er een DJ Contest gehouden, waardoor lokaal talent is komen boven drijven. De finalisten mogen vandaag een setje draaien en de winnaar natuurlijk een extra set. De dag wordt verder gevuld met Rewind DJ's, DJ Fonk, Kariem, Shit is Bangin', Shagspeare + Mo MC. Opmerkelijk was het sterke optreden van Diggy Dex. Voor deze gelegenheid natuurlijk zonder Eva de Roovere, maar wel met de lokaal bekende gitarist Bas de Vries. Het idee van zo'n optreden verdient navolging bij de volgende editie. Zeker als het kwalitatief weer zo goed zal zijn.

Het festival loopt al weer naar het einde als CCC Inc. met energieke Folk en Americana de toon zet. Voor de een misschien ouwe lullen muziek, maar voor de ander muziek vanuit de basis. Het is in ieder geval muziek met passie. En dat werkt, er wordt door jong en oud gedanst. Natuurlijk wordt er ook even gebruik gemaakt van de successen van Doe Maar. Met 'Tijd genoeg' en het onvergetelijke 'Nederwiet' wordt volop meegezongen. CCC Inc. is immers bepalend geweest voor de ontwikkeling van Ernst Janz en Joost Belinfante. Toch is het verschil in stijl tussen CCC Inc. en Doe Maar een verschil van dag en nacht. Als de basis het zelfde is, dan is stijl blijkbaar niets meer dan een nuance.

De afsluiting van Mixtream wordt verzorgd door Zuco 103 Soundsystem. Een langere naam voor de kleine versie van Zuco 103. Het belangrijkste element is aanwezig, toetsenist Stefan Schmid. Natuurlijk is er het karakteristieke stemgeluid van Lilian Vieira, maar ze is niet zo onmisbaar als de beats en de swing die uit de hoek van het klavier komen. Als Zuco 103 de toegist heeft gespeeld, is het ook op het DJ-stage sitl. Mixtream 9, muzikaal gezien anders dan alle voorgaande edities en zonder een internationale act wederom een succes.

Gezien: Mixtream Festival
Rosarium, Heerhugowaard, 30 augustus 2009