Solomon Burke predikt liefde voor de soul

Solomonisme als nieuw geloof

tekst: Joost Burger - foto's: Armand Hoogland ,

Met Solomon Burke haalt de Waerdse Tempel dé topact voor 2009 in huis, aldus de website van het Heerhugowaardse poppodium. En het moet gezegd, de overige artiesten zullen van goeden huize moeten komen om de show van The King of Rock 'n' Soul te evenaren, laat staan te overtreffen.

Solomonisme als nieuw geloof

Als onderdeel van zijn uitgebreide Europese tour doet de Amerikaanse soullegende Solomon Burke Heerhugowaard aan om de Waerdse Tempel om te toveren tot soulchurch alwaar het Solomonisme gepredikt wordt. En Burke stopt niet eerder met optreden tot iedereen zijn aanhanger is en de liefde voor soul, gospel en blues door de zaal gonst.

De 69-jarige Grammy Award-winnaar Solomon Burke is van oorsprong een gospelzanger. Hij preekt op jonge leeftijd al in zijn kerk in Philadelphia en presenteert een gospelprogramma. In 1960 tekent hij een platendeal bij Atlantic Records en legt, door gospel te mengen met R&B, de basis voor zijn typerende soulmuziek. Echt doorbreken bij het grote publiek is nooit gelukt terwijl de meeste mensen het nummer Everybody Needs Somebody To Love uit 1964 wel kennen, al is dat meestal in de versie uit de Blues Brothers-film.

Tot zo ver een stukje achtergrondinformatie, over naar de orde van de dag: het optreden van The King of Rock 'n' Soul. Solomon Burke heeft voor zijn Europese tour een bond gezelschap van muzikanten meegenomen waaronder zijn dochter Candy, zijn kleindochter Sophia (allebei nemen zij de achtergrondzang en een solonummer voor hun rekening), een Italiaanse violiste, een blinde pianist en de Nederlandse bassist Aalderd van Weelden.

Vanwege het imposante voorkomen van Burke wil hij liever niet dat het publiek ziet hoe hij naar zijn troon geholpen wordt en daarom doven alle lichten wanneer hij op komt. Dit brengt meteen ook een leuke spanning met zich mee want de zaal wordt des te meer verwachtingsvol. Dan is het showtime, de lichten gaan aan en de koning laat zien dat hij zijn titel met trots mag dragen.

Van tevoren kan je als bezoeker van een van zijn shows een verzoeknummer indienen per e-mail, en Burke zal naar eigen zeggen niet eerder stoppen voordat aan alle verzoeken gehoor is gegeven. Of dat zo is blijft natuurlijk onbekend, maar het is erg leuk om je buurman tegen zijn partner te horen zeggen dat hij dit nummer speciaal voor haar heeft aangevraagd. Ook leuk was het verzoek van ene Tony, om zijn favoriete Burke-nummer met de legende zelf te mogen zingen. Na enig zoekwerk naar de juiste persoon haalt Solomon hem op het podium om aan deze aanvraag te voldoen, wat een - niet verassend - leuk duet oplevert.

Een optreden van Burke is geen standaardwerk en als vanzelf word je meegezogen in de nummers die met zo veel inzet en liefde worden gebracht. You Are All My Children preekt the King regelmatig en alsof de 600 aanwezigen allemaal bij hem op schoot zitten vertelt hij zijn levensverhaal en visie op de wereld. Veel bekende soulklassiekers komen voorbij en die worden met zo veel passie gezongen dat je er stil van wordt. Voor de dames worden en rozen uitgedeeld en de heren wordt vertelt goed te zijn voor hun vrouw; amen.

Zoals gebruikelijk mogen vele liefhebbers van het optreden het podium beklimmen om hun held van dichtbij te zien, aan te raken, foto's te maken en het zweet van zijn hoofd af te deppen. Nadat zijn grootste hit Everybody Needs Somebody To Love door de uitzinnige menigte is meegezongen doven de lichten en verlaat the King onder begeleiding van zijn prima begeleidingsgroep de 'Souls Alive Band' het podium. Een 'we want more' wordt niet beantwoord. Het is mooi geweest, de koning is aan zijn welverdiende rust toe.

De charmeur Solomon Burke zal nog op diverse festivals en in vele zalen zijn show opvoeren. Dit soulfenomeen zou iedereen een keer in zijn leven gezien moeten hebben.

Gezien: Solomon Burke
Waerdse Tempel, Heerhugowaard, 24 mei 2009