Zomer op het Plein: toegankelijk progressief

Urban Trad speelt folk met een beetje extra

tekst en foto's: Mischa Nieuwboer ,

Altijd weer een verrassing hoeveel mensen komen kijken en luisteren bij Zomer op het Plein. Zeker gezien de licht alternatieve programmering van de laatste weken. Waren het vorige keer Marike Jager en Roosbeef, deze week zijn het de klanken van Urban Trad. Vrolijke folk aangedikt met live drums en lichte loops.

Urban Trad speelt folk met een beetje extra

Het zoeken van een plekje moet goed uitzicht op het podium zou eigenlijk moeilijker moeten zijn. Blijkbaar is de aaibaarheidsfactor van Urban Trad niet hoog genoeg en blijft veel publiek op de achterste driekwart van het plein. Het is ruimschoots druk genoeg om er een gezellig optreden van te maken. Socializen blijkt ook een belangrijk onderdeel van Zomer op het Plein.

Toch wordt er zichtbaar genoten van de folkmuziek van Urban Trad. Hoe kan het ook anders, de zon schijnt, de muziek is vrolijk en de muzikanten zijn van een hoog niveau. De zichtbaarheid van straatstenen voor het podium en ook het wat lauwe publiek hebben ondanks (of misschien juist wel door) de professionele houding van de band invloed op het enthousiasme op het podium.

Frontman Yves Barbieux blijft enthousiast de set aan elkaar praten. Tijdens de nummers is vooral bij hem te zien dat het plezier en de overtuiging het meest belangrijke is om je muzikale boodschap over te brengen. Het zal niet meevallen om als gelauwerde band met half geïnteresseerd publiek te worden geconfronteerd. De boodschap dik verpakt in vrolijkheid komt in zo'n geval nooit over.

Wat de band natuurlijk niet kan weten is dat dit nu eenmaal samenhangt met het concept van Zomer op het Plein. Er zijn veel mensen die er gewoon een dagje uit van maken, lekker muziek komen luisteren en niet echt een feestje komen bouwen of aandachtig luisteren. Hoewel de situatie zich wel goed zou lenen voor een feestje.

Waar gewone folkmuziek vaak na een half uur alleen nog voor liefhebbers leuk blijft, weet Urban Trad voldoende afwisseling in muziek, instrumenten en zang aan te brengen. Dit komt tegen de verwachting in maar zeer beperkt voor rekening van de elektronische toevoegingen in de muziek. Loops en beats zijn wel aanwezig, maar nauwelijks op de voorgrond. De kracht van Urban Trad ligt vooral in het afwisselen van het vocale met het instrumentale. Het putten uit de muziek van verschillende culturen geeft leuke accenten, maar de basis blijft de Ierse folk.

Urban Trad is een ervaren band die op een plezierige manier muziek maakt. Altijd leuk om naar te luisteren en een goede basis voor een feest.

Gezien: Zomer op het Plein, met: Urban Trad
Canadaplein, Alkmaar, 26 juli 2009