3voor12 Leiden

Discussiëren over de dansbare revolutie

‘Doe het zelf’-conferentie met concerten in Vrijplaats Leiden

Zaterdag 6 april vindt er in Vrijplaats Leiden en Resistor een heuse conferentie plaats over de zogenaamde ‘Do It Yourself-cultuur’ in Nederland. Er zullen gesprekken en presentaties zijn over onafhankelijke cultuur, egale programmering, solidariteit, ‘recht op ruimte’ en toegankelijkheid van dergelijke culturele ‘vrijhavens’. Verbondenheid, inzet en toewijding zijn de ruggengraat van een onafhankelijk muzieknetwerk en het is belangrijk om van elkaar te weten wat er speelt, zowel in Vrijplaats Leiden als de rest van Nederland. Na een eerdere bijeenkomst in Amsterdam is nu de beurt aan Leiden. De bijeenkomst start om 12.00 uur en is gratis toegankelijk.

Vrijplaats Leiden is geworteld in de internationale DIY-beweging. Het vertegenwoordigt de basis van een alternatieve cultuur en creëert een gemakkelijke plek om openbare evenementen te organiseren. Zo’n ruimte is een democratische en veilige ruimte om samen te komen. De drempel is zo laag mogelijk, ook als het gaat om betaalbaarheid van tickets en drankjes. Alle werkzaamheden in en om het gebouw worden gedaan door vrijwilligers. Deze ‘Do It Yourself’-principes zijn de basis van de organisatie.

Daarnaast gaan muziek, dans en activisme ook prima samen: “De revolutie is dansbaar, dat staat vast”. De dag zal dan ook worden afgesloten met een avondvullend programma in concertzaal Resistor met film en livemuziek. De film ‘Groeten uit de Koekenstad’ zal op het grote scherm te zien zijn. De documentaire van Jan Beddegenoodts vertelt het verhaal over het verdwijnen van culturele vrijplaatsen in Antwerpen; een situatie die ook in Nederland zichtbaar is.

De eerste band van de avond is het Friese BlackboxRed, die met hun energieke en dansbare grungy-duo net de opnames van een nieuw album heeft afgerond. Het opkomende Amsterdams/Leidse vijftal Dishes brengt melodische garagepop-punkrock. Het duo Lifeless Past uit Den Haag en Rotterdam zal de avond afsluiten met hun mix van post-punk en darkwave.

Net als elke zaterdag is het eetcafé open van 17.00 uur, waar je vanaf 18.00 uur voor € 7,50 een plantaardig of veganistisch driegangen-dagmenu kunt krijgen. Reserveren is helaas niet mogelijk, dus wees op tijd.

Het avondprogramma zal vanaf 20.15 uur weer doorgaan met de film ‘Groeten uit de Koekenstad’, met aansluitend de bands en dj. De zaal zal om 20.00 uur opengaan. De entree voor het concert in de avond is 8 euro. Meer informatie vind je hier.

Foto: Marcel Poelstra (3voor12 Friesland)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12