3voor12 Leiden

21e editie Funked Up

Halfjaarlijks festival terug in Scheltema Leiden

Vrijdag 30 maart is het weer tijd voor Funked Up. De organisatie heeft een sterke programmering neergezet met funk, soul, hip-hop, afro en Jimi Hendrix.

De muziek van headliner Koffie laat zich niet in een hokje plaatsen. Het is geen pure afrobeat, pop, funk of jazz, want het is al deze stijlen samen. Van het North Sea Jazz Festival tot de Zwarte Cross en van Polé Polé in België tot het Blue Balls Festival in Zwitserland bewees Koffie zich als een gangmaker die de werelden van pop- en jazzmuziek samenbracht in een groots feest.

Dansbare Hammond soul jazz met een absolute killer line-up, dat is Montis, Goudsmit & Directie. Gitarist Anton Goudsmit (New Cool Collective, The Ploctones) brengt zijn ontembare energie en gevoel voor groove. Cyril Directie (Kane, Total Touch, The Postmen, Candy Dulfer, New Cool Collectie) stookt vanachter de drums het vuurtje nog wat harder op. En ook Hammondbeest Frank Montis (DelMontis, Licks & Brains, Gare Du Nord) is geen onbekende in de Nederlandse soul en jazz scene. Live gaat het alle kanten op met dit funktrio. Zolang het maar swingt.

Ooit begonnen op Funked Up zijn Strik & Strak vrijwel een vaste prik geworden. En niet ten onrechte: met een heerlijk ondefinieerbare mix van klassieke tot JB funk en trippende hiphop tot en met rollende reggae en ranzige diepe grooves weten ze altijd de juiste trigger te vinden om de tent los te krijgen.

Bald as Love is een band van vrienden die maar al te graag jammen op de muziek van Jimi Hendrix. Gitarist/ zanger Heyn Linger, bassist Joost van der Graaf en drummer Martijn Groen zijn drukbezette muzikanten in verschillende acts met uiteenlopende stijlen. Maar de gezamenlijke liefde voor de legendarische Hendrix heeft ze bijeengebracht. Een ode aan de wellicht meest onderschatte funkgrootheid.

Hoe zou het geklonken hebben als jazzpianist Herbie Hancock en hiphopproducer J Dilla elkaar hadden ontmoet? Mo’ Juice heeft het antwoord! Invloeden van de band zijn onder meer de funk van The Meters, Cameo en Funkadelic, de beats van Flying Lotus en de melodische texturen van Jaga Jazzist en Radiohead.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12