3voor12 Leiden

Eerste halve en hele finalist Nobel Award 2019 bekend

Pop, punk en science fiction bieden voor elk wat wils

Zaterdag 26 oktober vond de eerste voorronde van de Nobel Award 2019 plaats in de Leidse Lente. Valice, De Nachtelijke Escapades, MelleScooterRoy and the Hitmachine en Kick Me Out lieten bezoekers uit hun dak gaan en brachten zo nog even de lente naar Leiden.

Valice is dat mooie meisje waarvoor je bang bent om haar aan te spreken,” luidt Merijn de Buisonjé de band in. Zangeres Willeke Brittijn neemt het voortouw zonder dat medezangeres en toetsenist Tess van Hout erdoor raakt ondergesneeuwd. Twee gitaristen en een drummer brengen de band in balans. Het kost hen geen enkele moeite om het publiek op te warmen. “Fijne toegankelijke liedjes, maar mist wat karakter,” aldus de jury.

“We gaan het kort houden, vooral gewoon lekker feesten”, aldus de leadzanger van De Nachtelijke Escapades. Het zomerse geluid van de band - een mix van reggae, ska, jazz en funk – leent zich uitstekend voor een feestje. Het publiek danst, de swingende saxofoonsolo wordt juichend onthaald en teksten worden luidkeels meegezongen. 

Met drie gitaristen en één drummer moet Melle het meer hebben van de teksten dan hun voorgangers. Geen gespring, maar een genuanceerd en krachtig geluid. Geen typische singer-songwriterplaatjes, maar afsluiten met een opzwepend nummer.

Science fiction wandelt de avond binnen als ScooterRoy and the Hitmachine het podium betreden. Met hun glanzend witte pakken en futuristisch geluid lijken ze weggelopen uit Star Wars. Een galmende, strakke gitaarsolo klinkt halverwege het optreden; deze band is niet bang om te experimenteren. De Leidse Lente vindt het prachtig.

De zangeres van punkband Kick Me Out wordt helaas overstemd door de gitaren en drums, maar haar energie is er niet minder om. Nienke Schimmel deinst er ook niet voor terug om haar goed gekapte haar flink door elkaar te headbangen. Een moshpit had niet misstaan.

*tromgeroffel*

Publiekswinnaar "Kies een richting": De Nachtelijke Escapades – 14 december, halve finale in de Vrijplaats
Jurywinnaar "Had meer een randje mogen hebben": Melle – 22 december, finale in Gebr. de Nobel

De tweede voorronde is op 8 november in de Qbus.

(Monica Preller)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12