Gegarandeerd grooven achter je geluidsinstallatie
'Live at Popronde 2022' van Kiwi Club
De leden van het Leidse electrodance-duo Kiwi Club zijn Chris Tieken (gitaar) en Giel Borsboom (beats). Wij schreven in ons vorige artikel: "Bij de Popronde van 2022, bedoeld om artiesten ervaring op te laten doen buiten hun vertrouwde omgeving, speelden ze van Nijmegen tot Rotterdam en van Hilversum tot Woerden." Dit was een succes, en dat is nu te horen op hun album 'Live at Popronde 2022'. In een aflevering van de muzikantenpodcast Bandpraat werden de mannen uitgebreid geïnterviewd en vertelden ze dat nummers zich live anders ontwikkelen dan ze in de studio oorspronkelijk bedacht zijn door variaties die ze aanbrengen en die beter blijken te werken. En zoals elke artiest weet: elk publiek is anders en reageert anders, wie weet gingen concertbezoekers in deze steden goed op deze varianten. Hoe dan ook: Giel en Chris waren tevreden genoeg om deze zeven tracks uit zeven steden op één plaat samen te ballen. Dat is terecht, want het kenmerk van een goed album is dat er geen zwakke nummers tussen zitten. 'Live at Popronde 2022' is zo'n album.
De hoofdvraag is: werken nummers waar je live lekker op losgaat, beïnvloed door de sfeer en de suiker in je ranja, ook thuis op de bank? Het antwoord: absoluut! Het zijn allemaal lekker dansbare tracks, wij kregen bij het luisteren zin om achter onze computers onze beste moves te maken en daarna naar een club te gaan.
Bijna alle tracks brengen ze op dit album voor het eerst uit, behalve 'Track 7 - Live uit Almelo'. Dit nummer stond ook op 'June sessions', hun EP uit 2020. Hoe verhoudt de live-versie zich tot de studiovariant? Wat nog voor het afspelen opvalt, is dat de studiovariant eenderde langer is. De intro is in de liveversie korter, we gaan vrijwel direct over op de voor deze track kenmerkende opeenvolgende vier tonen. In de liveversie zit ook vanaf het begin een extra beat als lekkere ondergrond die in de studioversie ontbrak. Het meewerken van Chris'gitaar aan een grandioze buildup begint in de liveversie al na twee in plaats van vijf minuten; waar de studioversie een langere buildup heeft, gaat de liveversie direct voor de halsslagader.