3voor12 Leiden

Scott Kelly en John Judkins laten de zon dromen in de ziel

Een winteravond in stilte en vol emotie

Nog één maal, nog één avond. Scott Kelly en John Judkins speelden zondagavond 4 februari de laatste van 24 shows in hun Europese tour in het teken van hun 7” ep, opgenomen in de White Water Tavern in Little Rock, Arkensas, vorig jaar. In Gebr. de Nobel luistert een select en aandachtig publiek.

Scott Kelly (o.a. Corrections House, Neurosis en Shrinebuilder) brengt als gevierd muzikant al sinds 1985 regelmatig nieuw werk uit. Als mede-eigenaar van Neurot Records brengt hij ook werk van anderen uit, waaronder Amenra en zanger Colin van Eeckhout. Met hem stond Kelly begin 2016 ook al in de Nobel.

John Judkins is een multi-instrumentalist die eveneens tal van projecten op zijn naam heeft staan, waaronder Laser Flames On The Great Big News, Murfreesboro en The Protomen. Verder heeft hij veel gespeeld met Today Is The Day en Rwake.

Ineens is het zover. In stilte stappen Kelly en Judkins het podium op en beginnen een korte, trage set van downtempo, slowcore country gemengd met klanken van americana en folk. Enkele noten en akkoorden, op een akoestische gitaar bespeeld door Kelly en een elektrische of steel gitaar door Judkins, en eerlijke, introspectieve teksten vullen de zaal. Met zijn karakteristieke diepe en grommende stem brengt Kelly zijn visie op leven, de relatie met de dood en de tegenstelling tussen licht en donker. A en b-kant ‘We let the hell come’ en ‘The sun is dreaming in the soul’ worden afgewisseld met nummers van Kelly’s solowerk, Neurosis en een cover van Neil Young. Daartussen blijft het – op een paar woorden en een verwijzing naar de naamsgelijkenis tussen onze stad en de frontman van de Sex Pistols na – vooral stil. Ook het publiek luistert in bijna absolute stilte. Voor akoestische, intieme muziek zoals deze is dat ook nodig. En in die stilte komt de boodschap van de muziek het best tot zijn recht.

Het een-na-laatste nummer wordt opgedragen aan familie, van de artiesten, het publiek, mensen die belangrijk zijn. “Take care of each other and we’ll see you next time”.

(Martin Tückermann)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12