Op gure herfstdagen is er niets zo fijn als warm in een holletje kruipen. En laat de Qbus, diep in de krochten van het Muziekhuis, nou nét het fijnste holletje zijn. Het poppodium staat vrijdagavond 17 november 2023 in het teken van de derde voorronde van de Nobel Award, de Leidse battle of the bands muziekwedstrijd die dit jaar zijn vijfjarig jubileum viert.

Deze vrijdagavond strijden opnieuw vijf bands om de felbegeerde plaats van een plek in de (halve) finale. Met een diverse line-up hebben zowel de jury als het publiek veel te kiezen en is er voor ieder wat wils. Maar er kan er maar één de beste zijn...

Mark, Frank & Money

Het is aan de energieke band Mark, Frank & Money om het spits af te bijten. De popgroep gaat knallend van start en de koude regen buiten is al snel vergeten dankzij de zomerse uitstraling van dit vijftal. Gehuld in Hawaïaanse bloesjes staan zij op het podium om de zaal mee te laten dansen op funky nummers zoals hun nieuwe single ‘Jungle Bird’. Of nou ja, staan: bassist Martijn is de enige die zit, want ondanks een hernia versterkt hij zijn band nog steeds met een dikke baslijn.

Hoewel een avond openen soms moeilijk kan zijn, is dit vanavond niet het geval. De zanger danst over het podium en ook het publiek begint al snel te bewegen. Naast met popmuziek weet de band ook raad met hiphop. Dit blijkt wanneer zij een nummer over vreemdgaan instarten en het publiek enthousiast houden met een wedstrijdje ‘Damn girl’ zingen, waarbij toetsenist Martijn de terechte winnaar is. Al bij al een goede, energieke start van de avond!

Machina

Er is maar één ding moeilijker dan na een sterke band te moeten optreden en dat is na een grote band optreden. Want nadat de vijfkoppige starter het veld verlaat, oogt het podium wat leeg met de twee bandleden van Machina erop. Maar qua geluid vullen de muzikanten de zaal al snel op, want Machina laat van zich horen.

Met een beplakte basgitaar laat frontwoman Tessa een verscheidenheid aan spel zien: soms gelikte riffs en andere keren rustiger fingerpicking. De alternatieve rockband zet een gelaagd werk neer en weet ondanks de uitdaging van een duo toch een flinke melodie te produceren. Zwevend door duistere sferen: Machina weet bas en drums te laten spreken als één geheel.

The Sunrise Paradise

Herinnere jullie je nog die zomerse gevoelens van de eerste band? Die zijn terug als nooit weggeweest bij The Sunrise Paradise. Hoe kan het ook anders met zo’n naam! Ook deze band begint met veel energie en houdt deze gedurende de hele set goed vast. Ze hebben er ook duidelijk zin in, zo is te merken wanneer de zanger met de bandleden staat te dansen tijdens hun eerste nummer.

Poppy, upbeat nummers volgen elkaar naadloos op en met veel energie. Of zoals de zanger bij de aankondiging van het volgende nummer zegt: ‘Ik heb nog nooit xtc op, maar dit nummer gaat erover.’ Met het laatste nummer wordt er toch nog gebroken met het blije en enthousiaste karakter van de band. Het nummer ‘Older’ gaat over opgroeien en geeft de pijnlijke, melancholische noten van de tijd aan. Een mooie diversiteit in sfeer en daarmee een goede kans op die eerste plek.

De Autoriteit

Nee, het is niet zo dat de politie opeens de zaal in komt om mensen in de boeien te slaan. Op het podium staat een hele andere autoriteit, namelijk De Autoriteit. Deze nederrap band, een brede bezetting op het podium met vijf man, zet een enorm leuke set neer. De muziek van De Autoriteit, die omschreven kan worden als een mix van ska, rap en funk, heeft tal van komische noten in de teksten.

Zo rap frontman Danny Dio in ‘Dodelijke panna’ over een man die denkt te kunnen voetballen, maar viraal gaat door een pijnlijke panna. En in het nummer ‘Kill Kill Kill’ horen we over de slapeloze nachten van ‘een rapper met een vliegenmepper’. Er heerst een gezellige sfeer op het podium en de mannen hebben er duidelijk zin in. Ze hebben er een goede flow in zitten en het publiek loopt met ze weg. Zolang je maar niet Natasja heet…

The Violet Parade

De slotact van de avond is de indierockband The Violet Parade. De grappige sfeer van De Autoriteit maakt nu plaats voor een zaal in duisternis. De zang is zacht en melodieus terwijl de band hard meespeelt. De combinatie van de zang en instrumenten geeft een zwevend gevoel, als in trance worden wij meegenomen in het verhaal dat zanger Erik neerzet.

De band heeft, ongeacht de uitkomst van vanavond, iets te vieren, want op deze vrijdag is ook hun nieuwe EP uitgekomen. Het nummer ‘Allison’ van de plaat is een weemoedig, maar hoog tempo nummer dat hard door de zaal klinkt. En aan de slotact is dan ook de eer om de avond af te sluiten, ditmaal met het enthousiastere nummer ‘Soldier’ wat het publiek nog een laatste keer doet dansen.

En de winnaar is...

Na het slotakkoord van The Violet Parade krijgt het publiek een moment voor reflectie voordat het naar de stembussen stapt. Deze november is de maand van de democratie, met de verkiezingen voor ons, die in de Qbus zelfs een paar dagen eerder. Het publiek mag stemmen wie het in de halve wil terugzien; een juryberaad beslist over wie direct door mag naar de finale.

Het blijft even spannend, maar dan perst presentator Ernst het hoge woord eruit: The Sunrise Paradise heeft direct een plek in de finale van 22 december bemachtigd. Het publiek kiest voor Mark, Frank & Money die het op 15 december in de halve finale mogen opnemen tegen 5th-Wave, Lost Age en nog een nader te verkiezen act.

De volgende voorronde is 2 december in Resistor; die avond spelen Decay/Rebirth, Mo Bedick, New Exhibit, The Veins en Voltage Avenue.