Aankomend vanaf buiten valt het rode licht dat de straatkant begroet meteen op. Eenmaal binnen hoor ik muziek, getimmer en gelach. Biertjes worden gedronken maar er wordt ook nog steeds van alles opgemeten. Het is druk in de nieuwe studio van het Leidse online radiostation Maxi Radio.

Dit underground radiostation geeft een podium aan artiesten die allerlei soorten elektronische muziek, maar ook jazz, ambient, wereldmuziek en filmmuziek draaien. Dit wordt vervolgens live uitgezonden op hun website.

De mannen achter Maxi Radio timmeren al bijna twee jaar lang flink aan de weg in hun studio aan de Overrijn. Hier hebben ze al meer dan 650 dj sets, podcasts en liveoptredens van verschillende artiesten opgenomen en gestreamed via hun eigen website. Toen kwam de verhuizing. Een nieuw onderkomen bij het epicentrum van elektronische muziek in Leiden: de Wibar. Volgens de groep kan je de heropening geen nieuw seizoen noemen maar liever een heel nieuw hoofdstuk. Op 4 februari 2023 organiseren ze voor de heropening een groot feest, mis het niet!

Reden genoeg om deze jonge, creatieve en muzikale groep Leidse jongeren te interviewen over hun nieuwe grote avontuur.

Even voorstellen: wie zijn er allemaal?

Aan tafel zitten Julius (uploads en website beheer), Mathijs (projectcoördinator), Kavian (programmering en tekstschrijver), Martijn (financiën), Pepijn (handyman). Alleen Chris (programmering, techniek en externe productie), Tom (programmering, techniek en externe producties) en Cas (coördinatie vrijwilligers) ontbreken, zij zijn allemaal nog druk in de weer met de laatste loodjes voor het online krijgen van de radio.

Hoe is de groep ontstaan die nu voor mij staat?

[Mathijs] Het begon in 2019 met twee vriendengroepen die allebei evenementen organiseerden in Leiden. Over en weer bezochten we elkaars feesten en er ontstond een wederzijdse klik. Er waren gedeelde interesses en iedereen kon het goed met elkaar vinden. Uiteindelijk werd er samen een feest georganiseerd onder de naam Maxi Club dat was in 2019.

[Julius] Dat eerste feest was in de Wibar. Toen we elkaar ontmoeten was het liefde op het eerste gezicht en de groepen voegde zich al snel samen om collectief iets te creëren.

[Martijn] Door gelijke gedachten en visie over muziek in Leiden klikte dit erg goed. Zo kon er makkelijk met elkaar gewerkt worden.

[Julius] Na drie feesten georganiseerd te hebben hadden we de smaak te pakken. De plannen voor een radiostation waren er al. Toen kwam de lockdown. Rond die tijd hebben we als Maxi Club een eenmalige subsidie gekregen van Stichting Talents And Dreams en Cultuurfonds Leiden. Mathijs en Bent hadden een concept gepresenteerd en met het begin van de lockdown gaf dat de opportunity om meteen in te springen op die behoefte.

Waar komt de naam Maxi vandaan?

[Mathijs] Dat komt van de Maxi Single. Singles waren eigenlijk te kort voor dj’s om mee te mixen en zo ontstond de Maxi Single. Langere intro’s en dikkere breaks oftewel dé plaat voor de dj. Oftewel meer ruimte voor de muziek en dat is ook precies wat wij met Maxi Radio willen bereiken.

Eerst Maxi Club en daarna Maxi Radio, waarom een radiostation?

[Mathijs] We zagen al vaker dat er kortstondige en eenmalige radioprojectjes werden georganiseerd in de stad. Het was er dan even en dan hield het ook snel weer op. Wij hadden juist de behoefte om vaker ergens te draaien en om daar vervolgens dan ook de nodige creatieve vrijheid te krijgen, het liefst op een online platform. Daarvoor moesten we tot dan naar andere plekken zoals Stranded FM (Utrecht) of Operator Radio (Rotterdam). Toen ontstond het idee dat het heel gaaf zou zijn om dat in Leiden te realiseren. Het broeide al een tijdje, we kregen de subsidie, corona kwam en toen kwam de tijd om er daadwerkelijk mee te beginnen.

[Julius] Het was ook leuk om te zien hoe bovengenoemde radiostations echt een community hadden. Dat had je in Leiden nog niet echt.

[Martijn] Twee jaar later zie je mooi hoe mensen die aan het begin kwamen draaien steeds meer de smaak te pakken krijgen en zo ook verder kunnen met zichzelf ontwikkelen als act of dj. Wij proberen als radio daar een springplank voor te zijn.

Wat betekent online radio maken voor jullie?

[Kavian] Met draaien in een club zal je vaak te maken hebben met dat je rekening moet houden met wat ‘werkt’ voor het publiek of of iets past binnen een bepaalde line up. Er zijn kaders. Binnen online radio zijn die kaders er niet. Hier kan alles. Je hebt als artiest veel vrijheid om te doen wat je wilt. Niet iedereen kan zomaar bij een club draaien als beginner. Als radiostation kan je juist die lage drempel bieden om liefhebbers kennis te laten maken met alles wat erbij komt kijken.

[Pepijn] De muziek die jij wilt draaien kan je ook draaien, je hoeft het niet te matchen met de artiesten die voor of na je draaien. Het hoeft allemaal niet op elkaar aan te sluiten en je hebt daar totale vrijheid in.

Ik hoor al een paar keer het woord community, wat is in jullie ogen community?

[Julius] Dat is eigenlijk iedereen die te maken heeft met Maxi Radio. De vrijwilligers, dj’s, gelijkgestemden en eigenlijk iedereen met dezelfde mindset die in de studio langskomt. Voorheen was dat bij de Overdekt en nu dus bij de Wibar dat voelt als een big family.

[Mathijs] Iedereen kan hier naartoe komen, ook als je zelf niet hoeft te draaien. Kom je een artiest supporten, heb je zin om te chillen en naar goede muziek te luisteren of wil je like-minded mensen ontmoeten die daar ook voor komen. Het is echt een ontmoetingsplaats en een broedplek.

[Kavian] Wij werken ook met een groepje vrijwilligers die allemaal bijdragen aan de radio. Veel Dj’s komen draaien om vervolgens nog even wat te blijven eten en daarna nog te blijven plakken om nog wat plaatjes te draaien. Na een paar maanden zijn ze er weer en wordt die band steeds sterker. Wij zien zo steeds nieuwe vriendschappen ontstaan en dat geeft dat warme gevoel.

Op jullie Soundcloud zie ik 687 tracks met daarin allemaal sets één, twee of zelfs vier uur. Voor een beginnende organisatie een waanzinnig getal, hoe hebben jullie dit weten te realiseren?

[Kavian] Daar ben ik heel trots op. We begonnen met op vrijdag en zaterdag en om de week op zondag sets in te plannen. Al snel hadden we die dagen vol geprogrammeerd en werden we steeds enthousiaster om steeds meer toffe dj’s en artiesten een plekje te geven. Na een tijdje kwam ook nog de donderdag erbij en zelfs ook weekenddagen wanneer we van twaalf tot twaalf uur live waren. Dan gaat het hard. We vonden het heel leuk om te doen en bleven daarom de programmering pushen.

[Mathijs] We kregen ook steeds meer aanvragen van artiesten of ze mochten komen draaien. Dus zelfs als de programmeurs het even niet meer wisten waren er altijd mensen bereid om een set te komen draaien.

[Kavian] Juist een heel belangrijk onderdeel van Maxi Radio is de toegankelijkheid. Als je als DJ het je tof lijkt om eens een keer in het openbaar te draaien dan hoef je alleen een mailtje te sturen en vervolgens zou je hier je ding kunnen doen. Daarna kan je jezelf verder weer ontwikkelen.

Hoe kiezen jullie de artiesten die bij jullie draaien?

[Kavian] We richten ons op underground muziek. Hier kan je muziek horen die je niet in de mainstream media hoort. We zijn niet genre gebonden en proberen daarom ook een super divers aanbod neer te zetten. Denk hierbij aan veel verschillende soorten elektronische muziek, maar ook jazz, ambient, wereldmuziek en filmmuziek. Op die manier proberen wij opkomende artiesten een podium te bieden. Een gezonde afwisseling van gevestigde namen samen met up and coming is de perfecte mix voor ons.

[Pepijn] Zo kunnen beginnende dj’s ook een portofolio opbouwen en wat meer in aanraking komen met de professionelere kant van draaien. Waarop Kavian inhaakt dat programmeurs van clubs vaak radiostations bekijken om te checken wat er gaande is. In alle opzichten is het een broedplaats.

Wat is jullie kijk op de huidige staat van elektronische muziek in Leiden?

[Julius] Voordat we begonnen met Maxi Club leek het alsof wat aangeboden werd in Leiden een beetje een mismatch was met de lokale doelgroep. Er zat niet altijd genoeg variatie in. Dat was ook zeker de reden waarom beide groepen, nu samengevoegd, zijn begonnen met het geven van feesten in Leiden. We zagen het niet bij anderen, en het voelde aan ons om dan zelf wat te creëren. Nu in deze tijd in Leiden is het alweer heel anders, zeker met komst van de Wibar.

[Martijn] Wibar is echt het epicentrum van het nachtleven in Leiden. De kroegen zitten natuurlijk iedere avond helemaal vol. Maar plekken zoals de Wibar heb je voorderest niet in Leiden. Daarvoor moet je al snel naar de andere grote steden. De Wibar is wat dat betreft echt uniek, een echte club. Er zijn natuurlijk wel podiums en andere zalen maar niets is hetzelfde als deze plek. Met de Wibar kwam er een specifiek elektronisch geluid waar velen in Leiden op zaten te wachten

[Kavian] Ook is het voor jonge makers makkelijk geworden om iets te organiseren, bij andere podia krijg je vaak lastig je voet tussen de deur.

[Mathijs] Na het sluiten van het LVC ontstond er een groot gat in het Leidse nachtleven. De komst van de Wibar en organisaties die zelf evenementen organiseren hebben de trend van jongeren die hun heil voor underground muziek in andere steden zijn gaan zoeken doorbroken doordat het aanbod hier weer groter en meer divers is.

Voelt het onderkomen bij de Wibar als een samenbundeling van krachten?

[Martijn] We hadden eerst een plekje in De Overdekte, zo’n honderd meter hemelsbreed van de locatie waar we nu zitten. Dat was een loods met veel opslagplekken, studio’s en ook de grootste platenopslag van Europa. Het grote verschil met hier is dat we in het epicentrum van elektronische muziek in Leiden zitten. In de oude studio hadden we al onze eigen broedplaats maar vanaf hier kunnen we dat verder doorzetten. Hier komen vijfhonderd mensen op een avond en die lopen allemaal een rondje. Die zien het bordje Maxi Radio, kijken eens naar binnen en realiseren dat er nog veel meer is dan alleen een club. Veel meer zichtbaarheid dan eerst.

[Kavian] Op de Overrijn zaten we toch een beetje weggestopt en hier zijn we een stuk toegankelijker en kunnen we op die manier ook meer de community verder uitbouwen en zo nog meer interessante mensen een plek geven.

[Mathijs] Een deel van de doelgroep van de Wibar kent Maxi Radio nog niet en vice versa. Het samenbrengen van die twee groepen kan alleen maar leiden tot een grotere groep met een grotere muzikale verbinding.

[Julius] Het samenbundelen van de netwerken is het grootste voordeel van deze nieuwe plek. Wat wij aan dj’s hebben, kunnen we aan de Wibar laten zien maar ook andersom. Grotere namen die langskomen krijgen ook te maken met Maxi Radio. Je bent op een plek waar je niet gemist kan worden door de groep mensen die wij willen bereiken.

[Pepijn] Na het afsluiten van de studio op de oude locatie kwam er vaak het moment dat wij door gingen naar een feestje in de Wibar. Nu zijn we er al en zien mensen wat voor fantastische plek het is. Zo leren nieuwkomers naast Maxi Radio ook de Wibar kennen.

De plek hier is zo bruisend en we krijgen nu veel meer de kans om daar iedereen kennis mee te laten maken.

[Julius] Ons doel was om Maxi Radio steeds meer te laten groeien. In De Overdekte zaten we toch een beetje tegen het plafond aan van onze groei. Hier, samen, op deze plek kunnen we veel meer bereiken en constant door blijven groeien. Een hele grote stap voor ons als organisatie.

[Kavian] Aan onze vorige locatie zaten een aantal voordelen maar ook een aantal nadelen. Voordeel aan De Overdekte was dat het naast een loods ook een gigantische opslagplaats voor platen is. Dj’s die kwamen draaien, konden na afloop uitgebreid diggen en gingen met een grote glimlach en een goedgevulde platentas weer weg. We konden er veel mensen over de vloer hebben en het was er altijd gezellig. Het nadeel aan die plek was dat er geen daglicht was, iets wat we hier gelukkig wel hebben. Ook de bovengenoemde samenwerking met de Wibar is een grote stap in de goede richting.

De underground muziekscene in Leiden is dus in ontwikkeling, hoe dragen jullie daaraan bij?

[Kavian] Ik denk dat we dat sowieso al hebben gedaan met onze eerste jaren Maxi Radio. Samen met de Wibar hebben we geholpen om Leiden op elektronisch of überhaupt muziekgebied meer op de kaart te zetten. Op onze oude locatie kwamen er ieder weekend dj’s vanuit heel Nederland langs om te draaien. Op die manier hebben we de Leidse scene en Leidse dj’s weer kunnen versterken.

Jullie hebben al verschillende samenwerkingen gehad met verschillende organisaties in Leiden. Zouden jullie deze toe kunnen lichten?

[Kavian] Er komt een heel gaaf evenement aan samen met het Museum van Oudheden wat alles te maken heeft met de tentoonstelling Kemet - Egypte in hiphop, jazz soul en funk.

Met Peel Slowly and See werken we al een aantal jaar samen en dit jaar verzorgen wij een afterparty in de Wibar. Er is dit jaar onder andere ook samengewerkt met het LIFF en de Kunstroute.

[Julius] Bij wijnwinkel Cave de la Lune zijn er in-store sessies gehouden en er zijn ook een aantal takeovers in de studio geweest met onder andere: AMPFEMININE, Lo Phi Forms Records, Steppin’ into Tomorrow en Insert Blank Records.

Vanaf jullie eerste show in begin februari 2021 zijn jullie bijna onafgebroken doorgegaan tot en met eind augustus 2022. Wat waren jullie hoogtepunten van deze eerste jaren?

[Martijn] Voor mij was dat toen Loud-E b2b met Tako draaide. Twee uitzonderlijk goeie dj’s die samen vier uur lang gingen draaien. Na drie uur knallen bliezen de speakers op. Om de set door te laten gaan werd er bij de andere studio’s in de loods aangeklopt voor speakers om deze sessie nog langer door te laten gaan. Uiteindelijk viel er wat te fixen en kon het gewoon doorgaan. Echt een heel mooi moment.

[Kavian] Een tijd waren er om de week op zondag liveoptredens. Afgetekend tegen een gigantische muur van platen traden er bijzondere acts op midden in corona tijd. Waar dus bijna nergens livemuziek te horen was, konden wij interessante acts programmeren en streamen. Voor mij een heel belangrijk moment. Livemuziek met artiesten die lang niet hadden opgetreden accessible maken voor iedereen die meekeek voelde erg speciaal.

[Mathijs] De kans van Wibar om deze samenwerking aan te gaan voelt voor mij als een hoogtepunt. We hebben zo ons best gedaan om de afgelopen twee jaar Leiden een beeld te geven wat we doen. Dat we nu hier mogen settelen voelt als de grootste beloning.

[Julius] Iedere keer dat ik binnen kwam lopen voelde als een hoogtepunt. Een eigen plek met like-minded people. Alsof je een tweede huis binnen stapte en je vrienden kwamen chillen.

Welke Leidse acts zijn er om absoluut in de gaten te houden?

[Kavian] DJ Margarita, ze woont in Leiden maar komt uit Zweden. Draait hele vette breaks, jungle, techno en electro. Een heerlijke mengeling van de wat meer rough electronics.

Maar ook Dica van Lo Phi Forms Records - hij draait al dertig jaar snoeiharde technoplaten. En dat hoor je.

Tot slot Jonas, hij draaide laatst zijn tweede set ooit voor publiek en is absoluut een hidden gem. Iets om naar uit te kijken.

4 februari is de grote opening, hoe gaat dit gevierd worden?

[Kavian] We streamen van 15:00 tot 03:00 online op de radio. Je kan via de website live meekijken maar je kan ook gewoon hier in de Wibar langskomen en het meemaken. Er draaien de hele dag residents oftewel artiesten die een terugkerende show hebben. Beneden in de Wibar is er een bijbehorende clubnacht met onder andere Maxi Club DJ’s, Mahabe en Pokko Elective. Dit feest duurt van 23:00 tot 05:00

Hebben jullie nog iets te melden aan mensen die graag ook onderdeel willen worden van de Maxi Radio community?

[Mathijs] Sowieso staan we altijd open voor ideeën of concepten voor shows. Dit mag van alles zijn, niks is te gek. Als het je vet lijkt om meer betrokken te zijn met Maxi Radio dan kan je sowieso een mailtje sturen naar contact@maxiradio.nl.

Ik mocht dit artikel niet afsluiten zonder een gigantische shoutout te geven aan iedereen die Maxi Radio de afgelopen jaren heeft geholpen. Mensen die zijn komen draaien, meegeholpen hebben met het ontwikkelen van de radio, de Maxi Radio sfeer hebben geproefd, het operaten van de radio, sociale media hebben bijgehouden, hebben gefotografeerd of hebben gekookt bij één van de events.

www.maxiradio.nl
Openingsfeest op 4 februari in de Wibar
Mixcloud
Soundcloud
Instagram

Facebook

Wat luistert Maxi Radio?