Hoe guurder het weer, hoe sneller je schuilt in een oefenruimte of opnamestudio. Leidse artiesten zitten dit seizoen beslist niet stil en er is een lijst aan legendes om doorheen te spitten: nieuw werk van Baaf, Babs, Barry Badpak plus O'nine, B2fab, Downtown District, Gus Walker, de twee helften van Kiwi Club (Lion, Meet Lizard plus Melodic Mickey), The Meadows, Melle, M.J.H. Thompson, Moanzy, Port of Call, SKINC, The SLIJTERIJ, Rhona Roode, Ruben Pichel en Tenrek.

Nog steeds zal dit de lading waarschijnlijk niet dekken, dus stuur als je dat nog niet gedaan hebt nieuw werk naar 3v12leiden@gmail.com en live071@sleutelstad.nl. De acts staan op alfabetische volgorde en deel 2 loopt vanaf M.J.H. Thompson.

M.J.H. Thompson-Oegstgeest

Oost west, thuis best

M. J. H. Thompson is onderdeel van postpunk band KIEFF, maar brengt ook solo een hoop werk uit. Voor de EP 'Oegstgeest' maakte hij in vijf dagen vijf liedjes, waarbij er elke dag één van schrijven tot afmixen gedaan werd. Het thema is zijn geboortedorp, waar hij een vrij zorgeloze jeugd genoot. Dit vrije gevoel komt ook terug in de muziek. 

'Pretend' begint chill en eindigt in koddige chaos. 'Needle' start eveneens sloom, maar raakt al snel in een stroomversnelling van uptempo punk en 8-bit geluidjes, met een nasmaakje van surfrock. 'Hill' persifleert plechtige militaire muziek alvorens er een oorlog van geluid losbarst. 'Promise' is de meest gevoelige track, met liefdevolle lyrics, smekende gitaar en aanhankelijk orgel, en afsluiter 'Neighbourhood' (incluis clip) laat met horten en stoten zien dat Thompson ook in zijn uppie puike postpunk neer kan zetten. Soms zijn de twists in de tracks wat eenduidig, maar met zoveel variatie binnen zo'n kort tijdbestek is klagen eigenlijk taboe. 

Moanzy & Semjon Joosten-On My Mind

Troubadour strooit met tracks

Misschien heb je Moanzy ooit wel eens gezien: het is de muzikant met het gekleurde haar die vaak in Leiden op straat staat naast de Coelikerk. Deze troubadour treedt niet alleen op in Nederland, maar reist ook regelmatig naar het buitenland om voorbijgangers te amuseren.Hij is in het staartje van 2022 aan de lopende band nummers aan het uitbrengen. Niet alleen de bovenstaande samenwerking met Semjon Joosten (een hunkerend stukje EDM dat zo naar Mysteryland kan), maar ook de tracks 'Down', 'So lost' en 'whereareyounowwhenineedyou'.

'Down' is een mellow potje mokken over verraad door de vrouwtjes. 'So lost' is een collab met Alfred Beck en Mumboi, een smakelijk internationaal staaltje melodische techno. 'whereareyounowwhenineedyou' bezingt de gevoelens van verlatenheid die je kunnen bekruipen tijdens de donkere dagen. Moge (afhankelijk van autobiografische aard) 2023 een vrolijker maar even productief jaar worden voor de bezielde artiest. 

Port of Call-The Breeze

Geen windeieren

Port of Call heeft met hun album 'Breeze' al een uitgebreide feature gehad bij onze collega's in de Hofstad, maar mag natuurlijk niet ontbreken in de Leidse lijst van releases. De rode draad is uiteenlopende thematiek en songs met meerdere interpretaties. 

Uitspringers op het album zijn het dromerige en ijle 'Million dollar symphony', de meesterlijke opbouw van het stijldansbare 'Dance party' en de met heimwee doortrokken country tinten van 'Days', maar de hele plaat is één geheel van fijne folk. Vingers gekruisd dat ze binnenkort bij een toko in Leiden spelen. 

SKINC & Questionmark-Wat je met me doet

Het hoofd op hol

SKINC heeft de hoofdprijs bij de Nobel Award 2022 weten te bemachtigen, maar hun meest recente nummer mag ook niet vergeten worden. Met Questionmark als support is 'Wat je met me doet' is een ideaal nummer voor een strandfeest, en zou zomaar verward kunnen worden met De Jeugd Van Tegenwoordig.

Liefde op het eerste gezicht tijdens een ontmoeting tijdens het uitgaan, en verleidelijke teksten op effecten die de shawty terug naar de slaapkamer moeten leiden? Wie weet kan de track 'ons' nummer van een stelletje worden. 

THE SLIJTERIJ-GINTO

De fun in ad fundum

'GINTO', de meest recente single van THE SLIJTERIJ, is hun laatste opmaat naar de EP 'SLIJTERIJ'. Het is de koeienletters meer dan waard, een waar drankenkabinet met voor elk gelegenheid een glaasje. 'GINTO' is een bitterzoete track vol nostalgie, wanneer de smaak van de alcohol je terug doet denken aan die ene dame. 'BREW' is een autorit op een zonnige dag met open ramen, waarbij je godzijdank niet de Bob hoeft te zijn.

'MIMOSA' is wat je drinkt en draait bij een gezapige brunch waarbij je lekker kan doorzakken. Het krakende 'CAVA' zwalkt heen en weer vol onverwachte stops en wendingen, waarop je met precies het juiste promillage de dansvloer kan betreden. Met hun flitsende rode pakken zien de heren eruit alsof ze live een fantastische show neer kunnen zetten, dus dat gaan we in de gaten houden.   

Rhona Roode-My Perfect Christmas Tree

Een jazzy jam voor de feestdagen

Eigenlijk kan je kerstnummers als ze goed genoeg zijn het hele jaar door draaien, en 'My perfect Christmas tree' van Rhona Roode is er zo eentje. De track is opgetuigd met een waarachtige big band, en heeft er jazzy geluid ideaal voor bij de open haard. Er schuilt tevens een warm kerstverhaal achter het lied.

In haar jeugd koos de zangeres bij het uitzoeken van een kerstboom voor het boompje dat wat kleiner en minder fotogeniek oogde, maar daarom des te leuker was om perfect te versieren. Dit werd vervolgens een traditie, en het mooie zien in de kleine dingen is wel een toepasselijk motto voor feestdagen in ruige tijden. Een waardige Leidsche opvolger voor 'In de Kooi'.

Ruben Pichel-Same Old Me

Hoe meer er verandert, hoe meer er hetzelfde blijft

Skir's Ruben Pichel werkt niet alleen aan muziek maar ook aan zichzelf, aldus de bio op TikTok. 'Same old me' getuigt ervan dat dit niet altijd even makkelijk gaat, met een tobbende zanger die vast lijkt te zitten in routine. De track vat de dagelijkse sleur samen in functionele, kabbelende riffjes die blijven plakken.

De clip is eveneens raak, met een bord overvol van post-it's met doelen die nog te halen zijn en straten gehuld in melancholisch herfstweer. Op mijn eigen to-do lijstje noteer ik deze artiest in de gaten te houden.  

Tenrek-Politieke Achterstand

De stemming zit erin

Tenrek brengt met 'Politieke achterstand' een nummer uit dat de spot drijft met onwetendheid over wat er in de wereld gaande is. Deze samenwerking tussen rapper SPOKEDIER en producer Koenraad fileert op soepele synths het typetje dat door bluf debatten probeert te winnen.

De tracks die het duo vlak voor de jaarwisseling heeft uitgebracht hebben minder knipoog. In 'Lekker gaan' worden zowel New Age zelfhulp als de grindset op de hak genomen, terwijl de aangesproken persoon in etherische stem verkondigd met rust gelaten te willen worden. 'Niet verslaafd' is een goede weergave van een bad trip, met een paranoïde beat en stemmen die van fluisterend naar schreeuwend verkondigen dat de spreker echt kan stoppen wanneer die wil. Betrokkenheid en veelzijdigheid maken het tweetal tot een prachtige toevoeging aan de Leidse hiphopscene. 

Mocht je het gemist hebben: deel 1 van de roundup (die loopt van Baaf tot Melle) is hier te vinden.