Hoe guurder het weer, hoe sneller je schuilt in een oefenruimte of opnamestudio. Leidse artiesten zitten dit seizoen beslist niet stil en er is een lijst aan legendes om doorheen te spitten: nieuw werk van Baaf, Babs, Barry Badpak plus O'nine, B2fab, Downtown District, Gus Walker, de twee helften van Kiwi Club (Lion, Meet Lizard plus Melodic Mickey), The Meadows, Melle, M.J.H. Thompson, Moanzy, Port of Call, SKINC, The SLIJTERIJ, Rhona Roode, Ruben Pichel en Tenrek.

Nog steeds zal dit de lading waarschijnlijk niet dekken, dus stuur als je dat nog niet gedaan hebt nieuw werk naar 3v12leiden@gmail.com en live071@sleutelstad.nl. De acts staan op alfabetische volgorde en deel 1 loopt tot en met Melle.

Baaf-The Blame

De wereld op je schouders

Met de indierockers van Baaf zit je altijd goed qua sfeer, en 'Blame' roept qua klanken, tekst en cover art van de single een gevoel op van piekerende gedachtegangen onder een grijze lucht. Minder licht, meer binnen de deur en je eigen hoofd zitten, stuurloosheid, verloren verbondenheid: het nummer vertolkt van alles dat past bij de donkere dagen. 

Deze single is uitgebracht terwijl Baaf druk bezig is in de hoop de begeerde eerste plek van de Nobel Award te bemachtigen, en als je zelf je anomie wil aanpakken kan je ze komen aanmoedigen tijdens de halve finale op 10 december in Resistor.

Babs-Milkshake

Jezelf en mekaar hervinden

Rijzende ster van de rapwereld Babs staat vrijdag 2 december op het 3voor12 Song van het Jaar Festival en de zaterdag daarop op het eindfeest van de Popronde, die ze dit jaar ook in Leiden heeft aangedaan. In januari een showcase op Eurosonic, niet veel later een EP, maar wij spoelen voor de single alvast vooruit naar de zomer, want 29 en 30 juli is er weer Milkshake.  

Deze viering van een spectrum aan seksualiteit van hier tot gender is het onderwerp van de nieuwste single van de rapster. Een track om op te deinen in een festivalcrowd, waar je geborgen tussen je eigen mensen helemaal jezelf kan zijn, en ook de ander zo kan ontmoeten. Een idealistisch nummer, want iedereen weet de moeite die het kost om op zo'n evenement je vrienden terug te vinden.

Barry Badpak & O'nine-The Very Best Of The Greatest Hits (deel 1)

Een ode aan het doorzakken

Barry Badpak en O'nine zijn beiden Leidse begrippen, dus een team-up is de droom van ieder die zijn r laat rollen. Het resultaat zijn drie prachtige parodieën op bekende popnummers, maar de rode draad is zoals altijd pret en pils. ABBA moet het ontgelden in 'Kimmie', waar op de tonen van 'Gimme! Gimme! Gimme!' Barry vecht tegen een vriendin die zijn vrije leven aan banden probeert te leggen. 

Barry is strijdbaar op deze EP en verklaart in een homage aan Bon Jovi de oorlog aan fitlife en het Voedingscentrum in het magistrale 'Tis Mijn Lijf'. Body positivity kan uit de vreemdste hoeken komen wanneer de volkszanger vrede maakt met zijn mannentetten in dit hoogtepunt van het trio tracks. We sluiten af met 'Schulti', incluis clip, een tribute aan het biermerk voor diegene die het benauwd heeft in de beurs. Met smart wachten we op deel 2! 

B2fab & Pi.A-Back Again

Terugkeer van een tedere samenwerking

Het is alweer collab numero tres tussen de Leidse B2fab en de Duitse Pi.A , met dit keer als thema een wederkeer naar je wortels en zo de verbinding weer te vinden. Spookachtige piano en een echo-effect op de stem maken de connectie tussen muziek en tekst compleet.

Zoals altijd bij B2fab staat het lied niet op zichzelf, maar is er een al even indringende clip voorzien van video art aan de release gekoppeld, waarin een figuur door scènes uit het verleden lijkt te dolen. Dit lied is de laatste opmaat naar een volwaardig album, dat begin volgend jaar dient te verschijnen. 

Downtown District-PRESSURE

Werken onder druk

Downtown District is weer terug, en wel met de titeltrack van een album dat 13 januari dropt. 'PRESSURE' is een noodkreet in koeienletters voor een wereld waarvan de tijd tikt, met een agressieve sound in de stijl van Zebrahead. Natuurlijk hoort daar ook een claustrofobische muziekvideo bij, waarin de heren met wapperende haren tekeer gaan in een ondergronds oord.

Underground is de band inmiddels allang niet meer, met een respectabel aantal optredens in de eerste helft van 2022, en daarna een duik in de opnamestudio. De verwachtingen zijn hoog twee jaar na hun laatste release 'Shitfaced', maar dit brute nummer laat zien dat ze nog in topvorm zijn. De enige druk die we straks nog voelen is die van de moshpit tijdens de albumlancering. 

Gus Walker-Come Find Me

Nieuwe wegen vinden

De leden van de Destructive Penguins zijn allemaal hun eigen wegen ingeslagen, maar fans konden al een beetje troost putten uit het eerste project dat uit de as rees: Gus Walker, een altpop act die debuteerde op de Funked Up-editie van afgelopen maart. 

Nu is de eerste single 'Come find me' uitgekomen, een razend stukje reggae met een randje uptempo energie van hiphop. Vergelijkingen met vorige werk zijn makkelijk te maken, maar de zinderende live show die hij neerzette in Gebr. De Nobel eerder in november laat zien dat hij met gemak uit die schaduw is gelopen. We zijn benieuwd waar zijn pad verder naartoe leidt. 

Melodic Mickey-Lisboa / Lion, Meet Lizard-I've seen this film before

Soundscapes werken ook solo

Kiwi Club is een melodisch techno-duo dat instrumentale geluidstapijten in mekaar weeft, bestaande uit Chris Tieken en Giel Borsboom. Deze act heeft dit jaar het Popronde-circuit doorlopen, maar de mannen doen ondertussen ook aan eigen werk.

Giel heeft onder de naam Melodic Mickey een aurale schets van Lissabon gemaakt, waarna een dagje cultuur snuiven in haar straten overgaat in een avond feesten in de kleurrijke stad.Chris speelt al lange tijd onder de naam Lion, Meet Lizard en bracht onlangs 'I've seen this film before' uit, een dromerige deja vu waarvan de laatste 30 secondes echt knetteren. Hun soundscapes zijn solo ook meer dan solide!

The Meadows-True Sunlight

Schijnend achter de wolken

The Meadows hebben aan hun foto's te zien al een hoop festivals aangedaan, maar voor de mensen die het zonlicht niet opzoeken is er deze vrijdag de EP 'Lost in the storm' om naar uit te kijken. Als voorproefje is er 'True sunlight', een track met galmend gitaarwerk en een aangenaam diepe, volle zangstem. 

Dat het nummer populair is, zeker voor een opkomende act, valt te merken aan het feit dat in de drie weken na het vieren van de mijlpaal van 1000 streams dit aantal inmiddels al verdubbeld is. Benieuwd wanneer ze live in Leiden staan! 

Melle-Morning is Dawning

Openhartig en oorstrelend

Melle is een singer-songwriter die veel in de schijnwerpers staat, maar akoestisch lijkt hij nóg dichter bij de luisteraar te staan. De EP 'Morning is Dawning' bevat vijf nummers met het thema "thuis" als rode draad. 'The Reflection' begint met een terugblik op vervlogen tijden, waarna 'Carry On' treurig maar optimistisch oppert dat je toch vooruit moet blijven kijken. Na een verrassend harde breakdown volgt het lonkende geluid van 'Siren Song'. 

Met hoge stem en folks gitaarspel voert de zanger een betoog voor een simpel leven van gedeelde liefde. Het korte 'Give Up The Fight' pakt het idee van loslaten weer op en het culmineert in een tevreden zijn met wat je hebt in de akoestische versie van 'Already Home', een waardige afsluiter met de mooiste bridge van dit machtige muziekwerk. Melle heeft meer materiaal in de koker zitten, want na alle vier voorgaande EPs werkt de artiest nu naar een debuutalbum toe. 

Deel 2 van het artikel is hier te vinden en loopt verder vanaf M.J.H. Thompson.