Vanavond, vrijdag 7 juni, presenteert Port of Call hun nieuwe album 'Clear Memories' in Den Haag. Wij spraken Pieter van Vliet, want zo heet Port of Call eigenlijk, op een mooie zonnige dag in Dranklokaal de WW. De plek waar hij het weekend daarvoor nog een try-out show deed.

Nog een beetje DIY

Port of Call doet in september mee met de Popronde, iets dat niet nieuw is voor Pieter. Hij deed namelijk al zes of zeven keer mee met verschillende acts. Wel heeft hij er zin in. Het album zou eigenlijk al vorig jaar september uitkomen, dus de Popronde vlak achter de release is geen bewuste keuze geweest. “Het duurde gewoon wat langer om het album af te krijgen”, zegt hij.

“Ik heb zelf alles thuis opgenomen. Alleen de drums dan bij een vriend, want de buren zitten daar niet echt op te wachten. Ook heb ik alles gemixt, dus er gaat wat tijd overheen gezien het album in slechts vijf dagen is opgenomen en gemixt. Het idee was eerst om demo's op te nemen en ze daarna naar een label te sturen om opnieuw op te nemen, maar uiteindelijk had ik zoiets van 'het is wel goed zo'. Je merkt wel dat het nog een beetje DIY is; niet alles is optimaal, maar het is al een wereld van verschil met mijn demo's van vroeger. Toen filmden we met een digitale camera en haalden we de audio er later af. Dat was je demo. Leuke projecten waren dat.

Port of Call @ Zeta

Je eigen coverband

Ondanks dat hij de nummers zelf heeft ingespeeld en opgenomen, speelt hij ze nu met een band. Hij grapt even over dat het soms lijkt alsof je je eigen coverband bent, aangezien iedereen een eigen speelstijl en inbreng heeft. Ze merken ook al dat ze geneigd zijn de oude nummers minder te spelen, omdat ze nieuw materiaal met de band willen maken. Dit is een goed teken, want dat betekent in ieder geval dat ze allemaal goed op één lijn zitten. “Alle nummers op de aankomende plaat zijn al een jaar geleden opgenomen, dus je bent wel toe aan iets nieuws,” licht Pieter nog even toe.

Port of Call @ Unplugged Sessions April

Pieter is ook zeker geen onbekende in de Leidse muziekscene. Voorheen was hij actief in Folk Road Show, waarmee hij de hele wereld overging. Maar ook vandaag speelt hij nog in verschillende acts, waaronder De Methode en NIMBUS 3000. Van Port of Call hoorden we alleen al een tijdje niets meer.

“Ja, het project bestaat al zo'n 10 jaar, maar als ik een cv op zou moeten stellen dan zitten er echt gapende gaten tussen,” zegt Pieter. “Ik ben gewoon erg druk met andere dingen in de tussentijd. In de afgelopen vijf jaar heb ik in extreme vormen allemaal soloprojecten zitten bedenken, dus daar heeft wel veel tijd in gezeten. Nu is Port of Call wel een prioriteit. Maar ik hou ervan om met veel verschillende acts bezig te zijn. Het blijft leuk voor jezelf om veel dingen te doen die eigenlijk niet zoveel met elkaar te maken hebben, want muziek kan best suf zijn.”

Port of Call @ Unplugged Sessions April

Clear memories

Het album 'Clear Memories' is eigenlijk een conceptalbum, want alle nummers verwijzen naar elkaar. Pieter zegt: “Clear heeft twee betekenissen in het engels. De ene is 'duidelijk' of 'helder', de ander is 'verwijderen' of 'wissen'. In principe is een titel maar gewoon een titel. Maar het idee dat ik erbij had was dat je aan de hand van wat je hebt gehad kijkt naar wat je wilt. De rest gooi je weg. Dat vind ik bijvoorbeeld ook zo fijn aan computers. Een van de dingen waar ik echt naar uitkijk in een project is om aan het einde alle bestanden weg te kunnen gooien, dan is het pas echt klaar en af. Dit brengt een focus met zich mee, nu kan ik het weer vullen en opnieuw ergens mee beginnen.”

Pieter schrijft snel. Als hij eenmaal de juiste akkoorden heeft dan komt het er gewoon uit. Bepaalde songs zaten wel al heel lang in de pijpleiding, dan dacht hij 'oh ja, die moet ik ook nog eens opnemen'. Zo kwam hij eigenlijk ook op het idee van dit album, want hij had, zoals hij het zelf zegt, nog allemaal zooi liggen waar hij niets mee deed. Maar met de band speelt hij ook veel nieuwe liedjes die ze samen hebben geschreven.