Zondag 14 juli om 15:00 uur mocht LILITH het hoofdpodium van Werfpop 2019 betreden. Spelen op het grootste festival van Leiden is de droom van (bijna) elke lokale act, en al helemaal op zo'n zomerse zondag als deze. Wij waren natuurlijk benieuwd hoe de dames het er vanaf zouden brengen, hoe ze zich backstage voorbereiden en met welke energie ze na afloop het podium afkomen.

Wat goed is, komt snel. Net een jaar geleden speelde Lilith een 3voor12 Leiden Clubavond plat. Daarna schopte dit punkgrungepoptrio het tot runner-up in de Nobel Award 2018. Er volgde een lange campagne waarin Lilith zo’n beetje alle regionale zaaltjes en festivalletjes voor zich won. De werklust en het talent van Maaike (gitaar, zang), Tessa (bas, zang) en Inge (drums) bleven niet onopgemerkt. Ineens was daar een e-mailtje: of Lilith op Werfpop wilde spelen. Een geen-breiner, natuurlijk. Als fan van het eerste uur volgde 3voor12 Leiden Lilith voor, tijdens en na hun grootste optreden tot dusverre.

Katerverdrijver

Van plankenkoorts vooralsnog geen spoor. We banjeren met Lilith over het festivalterrein en installeren ons backstage, in het ‘tentenkamp’, waar artiesten en vrijwilligers zich kunnen terugtrekken. De generale, gisteravond op Haringrock, ging goed. En circuleert duidelijk nog in de bloedbanen. Misschien wel heel welkom, zo’n katertje dat de zenuwen verdooft. Lilith heeft geen vast ritueel; de tijd tot het ‘opbouwwerk’ wordt gedood met ontspannen praatjes, rondkijken en de eerste slokjes katerverdrijver...

Een geoliede machine

In de coulissen blijkt Werfpop een geoliede machine: terwijl openende act Niko nog speelt, zet Lilith alvast de (bescheiden) versterkers en het (dito) drumstel klaar. Die kunnen zo meteen op het grote podium worden gerold. Ook de soundcheck gaat vliegensvlug. Een van de geluidsmannen grapt dat het toch maar punk is, maar straks zal blijken dat het geluid verzorgd klinkt. Maaike is wel bezorgd om haar gitaar. Die is gisteren behoorlijk mishandeld. Inge speelt op een geleende kit, die nog even snel en vakkundig van een nieuw drumvel wordt voorzien. Tessa heeft weinig werk aan haar karakteristieke Thunderbird bas en zet alvast een rosé-tje klaar.

Diamonds

Gevoelsmatig duurt het lang totdat het 15:00 uur is. Lilith is er al lang klaar voor, maar de klok is langzaam. Dan nog maar een biertje en een peuk hier en wat make-up daar. Inge is blij met de setlist: openen met Diamonds en verder allemaal nummers die er goed in zitten. Begrijpelijk, want het hoofdpodium van een groot festival nodigt minder uit tot experimenten dan een klein clubzaaltje. Maar op echte stress kunnen we Tessa, Inge en Maaike nog steeds niet betrappen. Al vallen ze wel een beetje stil als ze van achter het gordijn naar het gestaag toestromende publiek kijken.

Het optreden gaat als in een roes voorbij. Lilith is duidelijk in vorm. De heilige drie-eenheid van bas, gitaar en drums staat als een kathedraal; Maaike en Tessa zijn goed bij stem. Als post-patriarchale punkers doet Lilith vaak een boodschap, ook tussen de nummers. Maar vandaag houden ze de vaart in de set: intermezzo’s blijven tot het minimum beperkt. Pick your fight. En als het gaat om een gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen op het podium, dan heeft Werfpop de zaak nog niet eens zo heel slecht op orde. Soit. Doorraggen geblazen, want de klok heeft ineens ongelooflijke haast. Gelukkig blijven alle instrumenten heel. Het mag dan ‘maar punk’ zijn, aanstekelijk is het wel. Lilith speelt zich in de Grote Kijker en krijgt er flink wat fans bij!

"Fijn dat 't zo lekker ging"

'Good Girls Swallow; Bad Girls Spit'; Lilith verwerkt deze climax in hun carrière op geheel eigen wijze. Tussen de bedrijven van het afbreken door wordt er droogjes geëvalueerd. Onder de streep zijn Tessa, Maaike en Inge tevreden. Superleuk om te doen; fijn dat ’t zo lekker ging. De ontlading komt vermoedelijk later; nu zit wellicht de hyperconcentratie nog een beetje in de weg. Bovendien wachten er een paar enthousiaste aanhangers op het veld. En de merch-kraam, natuurlijk!

Tot Lilith!

Terug naar waar we vanmiddag begonnen: backstage, in Lilith’s eigen bubbel. De Leidse Hout voelt inmiddels als de eigen achtertuin. Maaike, Tessa en Inge laven zich aan de zon en het besef dat de klus is geklaard. En goed ook! 3voor12 Leiden is ook blij. Tof om zo’n band in de scene te hebben. Lilith heeft vandaag laten zien dat het klaar is voor het grote werk. Parkpop, Lowlands en consorten, letten jullie op? Intussen hopen wij dat Lilith ook de meer intieme en intense clubshows blijft doen. Hoe dan ook: Tot daar, tot Lilith!