Aanstaande zaterdag 23 februari is het tijd voor de negende editie van Peel Slowly and See. Het is de grootste editie tot nu toe, waarbij letterlijk alle hoeken en gaten van de Leidse Schouwburg benut worden. Het festival is als een kleurrijke en geurrijke fruitmand van uiteenlopende muzikale ontdekkingen. Op de langste line-up (18 acts) staat o.a. Slumberland, met wie wij de sinaasappel geperst hebben voor dit smaakvolle interview.

Slumberland

De Muzikale Fruitmand is een radio-programma van de EO, met geestelijke liederen en meditatieve momenten, dat al sinds 1971 wordt uitgezonden. De eerste single van boomlange Friese held Meindert Talma was het loflied '20 jaar muzikale fruitmand' (1995, Oetstar Rekkers). In aanloop naar het festival vroegen we een aantal Nederlandse acts om een boekje open te doen over hun verboden vruchten.

Slumberland is Jochem Baelus en sinds het laatste album ‘Sea, Sea, Sea Drifter // See, See, See, Drifter’ van 2018 doen de drummers Alfredo Bravo (Flying Horseman) and Frederik Meulyzer (Stray Dogs) mee. 3voor12 Leiden belde Jochem op in Vlaanderen en maakte telefonisch de muzikale fruitmand op.

De appel valt niet ver van de boom

Van welke boom is jouw appel gevallen? Slumberland is bijzonder. Hoe is dat ontstaan?

“Het is eigenlijk organisch gegroeid. Ik ben zelf begonnen en nu doen er ook twee drummers mee. Ik heb een achtergrond in het theater. Soundscapes maken voor films en dans. Met Slumberland wil ik de abstracte klanken visueel maken in een installatie van verschillende instrumenten.”

Appels en peren zijn niet te vergelijken, de instrumenten die je gebruikt in jouw installatie ook niet. Wat gebruik je allemaal?

“Nou ja, wel veel. Een naaimachine bijvoorbeeld met strijkstokken van een viool, breinaalden, ventilatoren die een drone-achtige klank maken op een soort harp, filmprojectoren. Haha, en nog meer hoor. Maar we hebben ook een gitaar en twee drumstellen.”

Verboden vrucht

Is jouw stijl een verboden vrucht of zou je het zelf anders omschrijven?

“We zijn wie we zijn, we worden wel in het hokje krautrock geplaatst. Zelf zou ik het mechanische blues noemen. De muziek is ook repetitief. Dat is een belangrijk kenmerk.”

Kwaad kersen eten?

Welk fruit zit in de mand bij Peel Slowly and See? Wat kan het publiek verwachten?

“Het is maar een half uur hè? Dat wordt kort en bruut. We zullen nummers van onze nieuwe plaat aanraken, maar niet precies naspelen. We vinden het mooier om die nummers te laten groeien in ons optreden. Met een hypnotiserend effect en een einde dat nasluimert.”

Druif

Ben jij een druif, niet te pruimen of een toffe peer?

“De uitdrukking druif kennen we niet in Vlaanderen, dus dat weet ik niet. ’s Ochtends ben ik soms niet te pruimen en verder wel een toffe peer, denk ik.”

Slumberland
Peel Slowly and See 2019
21:45u - 22:15u
Kapelzaal

Blokkenschema