Aanstaande zaterdag 23 februari is het tijd voor de negende editie van Peel Slowly and See. Het is de grootste editie tot nu toe, waarbij letterlijk alle hoeken en gaten van de Leidse Schouwburg benut worden. Het festival is als een kleurrijke en geurrijke fruitmand van uiteenlopende muzikale ontdekkingen. Op de langste line-up (18 acts) staat o.a. The Avonden, met wie wij door de zure appel heen hebben gebeten voor dit smaakvolle interview.

The Avonden

De Muzikale Fruitmand is een radio-programma van de EO, met geestelijke liederen en meditatieve momenten, dat al sinds 1971 wordt uitgezonden. De eerste single van boomlange Friese held Meindert Talma was het loflied '20 jaar muzikale fruitmand' (1995, Oetstar Rekkers). In aanloop naar het festival vroegen we een aantal Nederlandse acts om een boekje open te doen over hun verboden vruchten.

The Avonden is Marc, Mark, Ineke en Jan-Pieter; Nederlandstalige zelfspot en zwarte humor; sprookjesachtig en poëtisch; bramenjam en brandende kerken.

Eind 2018 heeft The Avonden misschien wel het beste Nederlandstalige album van 2018 gemaakt. Komende zaterdag spelen zij op een van de eerste Leidse muziefestivals van het jaar. Ter introductie maakten wij met Marc van der Holst een muzikale fruitmand voor Peel Slowly and See. “Ik vind het nogal eh lastige vragen.”

De schil van The Avonden

Als we de schil van The Avonden pellen. Wat en wie komen we dan tegen? Hoe is de band ontstaan?

“Er is geen schil, alleen wat kleren uit de kringloopwinkel, een paar afgetrapte gympies en een oud grunge T-shirt. We zijn Ineke, Jan-Pieter, Mark en Marc, en soms Leo en soms Caspar. Ik weet niet meer precies hoe de band is ontstaan, eerst was ik alleen, en toen was Mark er, en voor ik het wist was er een band. Een geweldige band, vind ik zelf, en ik doe zelf ook mijn best.”

Hoe rijp is The Avonden?

“Wist je dat er op onze vorige cd, ‘Nachtschade’, best wel veel liedjes over groente en fruit staan? Ik moest er ineens aan denken.”

Toffe peer

Jullie laatste album ‘Wat Een Cirkel Is’ werd door de Volkskrant het beste Nederlandse album van 2018 genoemd. Wat vind je daarvan?

“Ik heb niet alle Nederlandstalige albums van 2018 gehoord (misschien wel geen één), dus ik weet niet wat ik daarvan moet vinden. Ik vind zelf de volgende nu al beter.”

Pruimentijd

3voor12 schreef in een recensie over zwartgallige teksten vol zelfspot en humor om een beetje van te huilen. Welke appels zijn er nog te schillen voor The Avonden? Wordt het gaan met die banaan of tot in de pruimentijd?

“We gaan dit jaar hopelijk veel spelen en aan een nieuwe plaat werken, min of meer een vervolg op de laatste, want de mensen waar die plaat over ging leren het natuurlijk nooit.”

Appeltje - eitje

Wordt het optreden voor Peel Slowly and See een appeltje-eitje? Wat verwacht je van het optreden? En vooral wat kan het publiek verwachten?

“Ik probeer van elk optreden een feestje te maken. Vrij letterlijk, ook. Aangezien er maar dertig mensen in de zaal kunnen en we akoestisch spelen zal het een wat intiemere puinhoop worden dan normaal. Iedereen mag er doorheen praten, zolang ze maar niet harder praten dan ik zing. Vroeger mocht je praten tijdens concerten. En roken! Mooie tijd was dat.”

The Avonden
Peel Slowly and See 2019
22:15u - 22:45u
Poppenkast

Blokkenschema