Op donderdag 22 november begint een driedaagse ontdekkingstocht naar muziek, poëzie, literatuur, dans en nog veel meer in de Friese hoofdstad tijdens het winterse festival Explore The North. Vier 3VOOR12/Friesland tippen ieder een act uit het brede muziekprogramma. Het is zaak om vooral zoveel mogelijk zelf te ontdekken wat het festival te bieden heeft, maar voor wie een beginnetje nodig heeft zijn hier vier prachtige tipjes van de sluier.

Tip 1 - Vaudou Game

Harmonie - Accent Zaal
19.45 uur
Donderdag 22 november 2018

- Theo van der Veer

Het Togoleese Vaudou Game maakt deel uit van het muzikale drieluik dat op Explore The North geprogrammeerd staat rondom het boek VOUDOU, van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden van de schrijver journalist Leendert van der Valk. De andere twee acts zijn Chouk Bwa & The Ångstromers uit Haïti en het Noord Afrikaanse Ifriqiyya Electrique. Van der Valk zal tijdens Explore The North nogmaals duiding geven aan het genre en gaat in gesprek met de artiesten. Vaudou Games, waarmee de fascinatie voor de voodoo begon voor Van der Valk, en de zoektocht naar een diepere laag in deze muziek. De band rondom frontman Peter Solo is een van de bekendere (Afrikaanse) exponenten van het genre. Vaudou Game maakt een opzwepende mix van afrobeat, blues en soul, gecombineerd met traditionele ritmes, tot een opzwepend en hypnotiserend geheel. De band bracht tot op heden drie albums uit, waarvan Otodi het meest recente is. Vaudou Game op Explore The North zou wel eens een onvergetelijke belevenis kunnen worden, ook wanneer je niet op zoek gaat naar een diepere laag

Tip 2 - Sundays & Cybele

Z-Gebouw
20.45 uur
Vrijdag 23 november 2018

- Jurgen de Raad

Explore the North zet Japan dit jaar goed in het (rijzende) zonnetje en het land oogst momenteel nationaal als internationaal het nodige aanzien met een lichting bands die goed uitpakken met intense psychedelische rock, stevig geworteld in de jaren zestig en zeventig. Ook Sundays & Cybele hoopt buiten de landsgrenzen voet aan de grond te krijgen. Daarin lijkt het zeker te gaan slagen. Vernoemd naar de uit 1962 daterende Franse film Les Dimanches de Ville d´Avray en gecentreerd rond gitarist/zanger Kazuo Tsubouchi (die de band in 2004 oprichtte), bedient Sundays & Cybele zich van een kaleidoscopische sound die je geheel kan opvreten. Bereid je maar voor op een maximaal opzuigende trip, inclusief die eigengereide Japanse rockvibes.  

Tip 3 - Julia Holter

Westerkerk
22.00 uur
Zaterdag 24 november

- Sjoerd Nota

Julia Holter schuwt met haar muziek boordevol vrije geluiden het experiment niet. Holter staat niet op het podium om haar publiek te behagen, maar eerder uit te nodigen in haar muzikale wereld vol emoties en ongemakken. Wringende ritmes, vervreemdende melodieën en weirde soudscapes bieden de luisteraar geen enkele houvast en dwingen tot loslaten van vooringenomenheid over muzikale ordening. De muziek van Holter is dan ook zeker geen easy listening en moet je ook niet niet willen duiden en verklaren; dat is zinloos. De unieke muziek van Holter moet je beleven. En die kans heb je dit jaar tijdens Explore the North. Grijp hem!

Tip 4 - Slumberland

Asteriks in het Z-gebouw
14.00 - 17.00 uur
24 november 2018

- Wybren Nauta

Naast de meer traditionele bands of singer-songwriters is er op Explore The North elk jaar ook ruimte voor afwijkende geluidskunstenaars. Nu zullen bij de term geluidskunstenaar bij sommigen de nekharen al recht overeind gaan staan, maar bij Slumberland, het eenmansproject van Jochem Baelus, is dat nergens voor nodig. Hier is er geen sprake van lieflijke piano’s die eindeloos voortkabbelen of abstracties waar geen mens vat op kan krijgen. Baelus is meer een geweldenaar binnen het genre die geflankeerd door twee drummers lijvige composities ten gehore brengt met niet alleen gruizige gitaren, maar bijvoorbeeld ook vervormde naaimachines en haardrogers. Het is een eigenaardige collectie instrumenten waarmee hij zijn indringende en droneachtige nummers vormgeeft. Van harte aanbevolen voor een ieder die op zoek is naar een rauwer geluid met toch een afwijkend randje.

INFORMATIE

Je kan al dwalend de Leeuwarder binnestad verkennen tijdens Explore The North en prachtige locaties ontdekken en muzikanten, poeëten, schrijvers en filosofen tegenkomen onderweg. Wil je naast de tips van de redactie het hele programma nog eens op je gemak doorlezen klik dan hier.
Kijk voor alle overige informatie op de site van Explore The North.