Zaterdagavond 19 mei vond de 26e editie van Springpop plaats. Voor het eerst kregen de bands een ruwe 24-sporen opname mee van hun optreden en de winnaar mag zelfs naar de Studio van Hooidonk komen om de opname af te mixen. Uit de 150 aanmeldingen uit Nederland, België en Duitsland werden Five Minute March, Sunday at Eight, The Young River, G.O.D, Djangus en The Redstone Circus gekozen om te spelen.

Five Minute March

Na een laat startschot en met een nog vrijwel lege zaal bijt de jonge Utrechtse rockband Five Minute March het spits af met 'The other side' van de Red Hot Chili Peppers. Wat volgt is eigen werk, zoals het nummer 'Pussy', geïnspireerd door bands als System Of A Down en Bullet For My Valentine. De pogingen om het publiek mee te laten zingen komen pas op gang bij de toegift 'ShiggiBoemBap'. Ze zijn terug te luisteren op de ep die volgende maand uitkomt.

Sunday At Eight

De enige Leidse band van de avond, Sunday At Eight, speelt vertrouwd hun lekkere retronummers van eigen makelij en een enkele cover. Het plezier straalt ervan af en de mannen wisselen met gemak van gitaar naar bas, van zang naar toetsen en van bas naar sax. Wanneer de presentatrice iets te vroeg de band wil afkondigen wordt ze vakkundig van het podium gesaxofoneerd door de herkenbare openingsnoten van 'Nightboat to Cairo' en komen de dansmoves van het publiek eindelijk tevoorschijn.

The Young River

Catchy melodieën, zoete harmonieën en veel snaargeweld. The Young River mixt vloeiend verschillende muziekstijlen samen, doordrenkt van een goeie scheut country. De setlist bestaat uit veel eigen nummers, maar een cover van Toto's 'Africa', "het beste liedje ooit geschreven", aldus de band, kan niet uitblijven.

G.O.D

Met de Haagse speedrockband G.O.D wordt het tijd voor oordoppen. Alleen de soundcheck is al een indrukwekkend geweld van decibellen. Luid, retesnel en heerlijk vuig. Onder het motto 'niet lullen maar spelen' krijgen de gitaren geen seconde rust en speelt ook de drummer een 40 minuten durende marathon.

Djangus

Djangus is een genre op zich. De indieband met invloeden van pop, rock, funk en blues is niet bang voor een potje improvisatie en maakt van het optreden één groot feest. Een eigen geluid met karakter.

The Redstone Circus

Met het laatste optreden van de avond komt de eerste - en laatste - vrouw het podium op. The Redstone Circus brengt op doordachte wijze stevige en verleidelijke muziek met veel theatrale elementen. Hun lyrische teksten hebben het thema circus als rode draad. Helaas is het meeste publiek al vertrokken en komt de geplande interactie, die bij een circus essentieel is, niet op gang.

Ondanks de vrij lage opkomst is het een afwisselende en geslaagde editie. Iedere band brengt een eigen karakter met zich mee en speelt vol overtuiging. De terechte winnaar van de 26e Springpop is Djangus.