Barhangen, voetjes van de vloer of haar wapperen. Hoe ga jij deze week Muziekstad Leiden beleven?
De redactie van 3voor12 leiden geeft je een aantal tips.

Esmé Gabeler @ Scheltema Leiden

Esmé Gabeler studeert aan het Conservatorium te Haarlem in de richting van vocalist, en dit optreden is haar afstudeerconcert. Ze heeft door de jaren heen bij een breed scala aan bands en andere projecten gezongen. Vanavond trekt ze alle stoppen uit de kast. Met wel zes bandleden die zingen zal er zeker voor diegene die van een goed staaltje vocalen houdt veel te smikkelen zijn.

Meer info

Kaia Kater @ Qbus Club Leiden

Kaia Kater heeft net een nieuw album uitgebracht waarin ze teruggaat naar de wortel van rootsmuziek, en welke vruchten dat af heeft geworpen valt te zien in de Qbus. Melancholische liefde en politieke betrokkenheid vormen de rode draad in haar werk, en ze schuwt de actuele thema’s absoluut niet. Proef alle kanten van haar passie, en maak kennis met de appeal van Appalachiaanse muziek.

Meer info

MANKES @ Galerie Café Leidse Lente

MANKES is ontstaan uit een samenwerking tussen singer-songwriters en staat stevig op z’n poten. Ze hebben al een internationale tournee gedaan, maken hun eigen cover art en videoclips, en hebben ook al twee albums op hun naam staan. Maar naast deze mijlpalen is de band ook heel lekker om naar te luisteren. Darkwave met invloeden van Portugese volkszang zorgt voor muziek die de luisteraar door alle gemoedstoestanden doet gaan. Natuurlijk het leukst om dat live mee te maken.

Meer info

Stukafest Leiden

Stukafest Leiden beleeft dit jaar haar tweede jubileum. Daarom kan je niet één, maar twee dagen allemaal mooie acts bekijken in verscheidene studentenkamers tijdens de verschillende rondes. Op de donderdag kan iedereen om 19.00 uur gratis naar de opening in het Museum van Volkenkunde. Op de vrijdag wordt afgesloten met een spetterend Stukafeest in Gebr. de Nobel. Tussendoor is er een varieté aan bands, artiesten, kunstenaars, dansers, voor elk wat wils!

Muzikaal programma
(een greep uit het totaalaanbod)

Donderdag 8 februari

Carlyn
- Jara
- Marcel Harteveld
Mitch Rivers
Steel Sheep
- The Soul Travelers

Vrijdag 9 februari

- Aidan & the Wild
- Bovenste Knoopje Open
- Chasing Hills
- Grisly Faye
- Iris Penning
- Phoam
- Sproken

Meer info

Downriver Dead Men Go + The Hounds @ Vrijplaats Leiden

Downriver Dead Men Go is een band van Leidse bodem en het genre waarin ze liggen heet postprog. De invloeden zijn breed, maar deze act gaat zeker ook de diepte in. Hun debuutalbum 'Tides' kreeg veel lof voor de melancholische toon en langzaam opbouwende nummers. Dit valt echter veel beter te absorberen als je de klanken zelf over je heen kan laten spoelen. Breng ze dus vooraal een bezoek deze vrijdag!

In het voorprogramma staat het Leidse garage/noise duo The Hounds. O.a. bekend van de Popfoto van het Jaar 2017. Kom luisteren naar hun combinatie van loops en vocalen in een muur van gruizige fuzz, die anders voornamelijk op cassettebandje te beluisteren is.

Meer info

Mecano Un-Ltd + Mekanik Kommando @ Gebr. de Nobel

Een soort jaren tachtig revival vanavond! Met een comeback van de legendarische band uit Nijmegen Mekanik Kommando. Zij maaken in de jaren tachtig naam binnen de zogenaamde Ultra beweging. Nu zijn ze terug in de oorspronkelijke bezetting.

En Mecano Un-Ltd, de muzikale uitlaatklep van post-punk dichter en producer Dirk Polak sinds begin jaren tachtig. Zij zijn tot op de dag van vandaag hun heel eigen, inspirerende weg blijven bewandelen.

Meer info

Nile, Terrorizer + Exarsis @ Gebr. de Nobel

Nile, Terrorizer en Exarsis staan samen in de Nobel en deze line-up heeft veel pit, op meer dan één manier. Nile behoeft eigenlijk geen introductie. De band draait al 20 jaar mee met haar iconische Egyptische imago. Terrorizer bestaat uit ex-leden van Napalm Death en Morbid Angel en geeft een vleugje ouderwetse grindcore mee aan de avond. Exarsis heeft vier albums aan thrash metal om uit te putten. Vergeet niet je oordoppen, wat dit wordt oorlog!

Meer info

Elevate @ Rockcafé Lazaru’s

Elevate vindt zijn oorsprong in een coverband, maar heeft inmiddels een mooi eigen repertoire. Ze omschrijven zichzelf als pop met een randje rock en het samenspel met de synthesizer is hun sterke punt. Wil je de nacht goed beginnen met een biertje en een randje rock, dan is er geen betere plek dan temidden van het publiek van Elevate.

Meer info

ADM Benefiet @ Vrijplaats Leiden

De Amsterdamse Droogdok Maatschappij, ADM Amsterdam, is uitgegroeid tot de grootste culturele vrijplaats van Nederland. De 125 krakers hebben van het voormalig industriegebied een levendige haven voor hun eigen creatieve projecten gemaakt, waaronder festivals, concerten, workshops en kunst. Sinds 2015 wordt de organisatie (alweer) bedreigd met uitzetting. Daarom organiseert de Vrijplaats vanavond een benefietavond, met optredens van "ADM-huisband" The Bucket Boyz (Knee slappin', goedgekke anarchistische blues-trash), het gruizig lo-fi blues-garage duo The Shady Greys en Danny Ramirez met zijn eigenzinnige murder ballads, country en folk. De Oorganisatie sluit de avond draaiend af.

Meer info

Artvark Saxophone Quartet @ De X

Het half Leidse Artvark Saxophone Quartet staat voor vernieuwende eigen composities, eigenzinnige solisten en de avontuurlijke groove van vier saxofoons. Ze bestaan inmiddels twaalf jaar en brengen vanmiddag hun verschillende achtergronden samen in één verhaal. Rolf Delfos (alt sax), Bart Wirtz (alt sax), Mete Erker (tenor sax) en Peter Broekhuizen (bariton sax) schurken tegen elkaar, geven elkaar schouderklopjes, verweren zich tegen elkaar, dragen samen mooie en tegelijkertijd wringende elementjes aan en creëren aldus de hypnose en extase die zij nastreven. Vanuit één toon nemen de saxofonisten je via een pulserend ritme mee in een weefsel van over elkaar buitelende melodieën en samenklanken. De luisteraar wordt eraan overgeleverd, of hij wil of niet. 

Meer info