Op de soort van zomerse zaterdag van 1 juli is er één plek in Leiden waar de zon niet kan doordringen. De bands Kosmokrator, Infinity en Hetroertzen nemen hun duisternis van over heel Europa mee om deze uit te storten in de kleine zaal van Gebr. de Nobel.

De avond begint met Kosmokrator, welke speciaal voor deze gelegenheid uit België is gekomen. Het belooft een bijzondere avond te worden, want het is de eerste keer dat de band zich op Nederlandse bodem begeeft. Ze hebben behalve een demo ook een EP uitgebracht en zullen van beide het een en ander ten gehore brengen.

En hoe! De death/black van de band is vergelijkbaar met het ‘oudere’ werk van Bölzer, maar dan op een goeie manier doorontwikkeld waar het bij Bölzer bleef hangen met de laatste plaat. Langzame death/doom passages worden afgewisseld furieuze en razendsnelle black metal stukken. De band staat als een huis op het podium en heerst over iedereen vanonder besluierde en bekapte gewaden. Ondanks dat de muziek op plaat vrij gevarieerd is met een nadruk op de lagere tonen, weten ze dit live uitstekend over te brengen. Het geluid is erg goed en ook de ‘cleanere’ stukken van de zang komen erg goed uit. Voor veel mensen was de band redelijk onbekend, maar na deze avond hebben ze zeker wat zieltjes naar het duister weten te trekken.

Het Rotterdamse (Zevenhuizen) Infinity timmert sinds 1995 aan de weg met hun kenmerkende Dissection-worship-achtige black metal. De band heeft onlangs hun nieuwe plaat ‘Hybris’ uitgebracht en is vanavond in Leiden om deze voor het eerst aan het Nederlandse publiek ten gehore te brengen.

De sfeervolle en melodische black metal die Infinity maakt werd altijd gekenmerkt door een typische Dissection-vibe, maar door de jaren heen heeft de band wel echt een eigen geluid gekregen. Iets wat ze met de laatste plaat weer duidelijk maken. ‘Hybris’ is een intens goeie plaat geworden met veel variatie, waardoor deze ook geen moment verveelt. De band bestaat uit oude rotten in het vak die ook uitstekend weten hoe ze hun muziek op de beste manier over moeten brengen aan het publiek.

Het podium is sfeervol ingericht met twee zuilen waarop olielampen staan en twee baniers aan weerszijden van het podium met de album art. Balgradon Xul, de zanger en drummer, neemt als vanouds zijn plek achterop het podium in, maar zet zichzelf daar totaal niet mee op de achtergrond. Ondanks dat hij achter zijn drumstel zit, bespeelt hij het podium als een meester. Het is duidelijk dat veel mensen in het publiek speciaal voor deze band zijn gekomen, als je de hoeveelheid zwiepende haren en meezingende mensen ziet. De band speelt uiteindelijk niet alleen materiaal van de nieuwe plaat, maar doet ook nog wat grepen terug naar het verleden om een gevarieerde setlist neer te zetten.

Als laatste staat de Chileens/Zweedse band Hetroertzen op het podium. De laatste keer dat de band in Nederland stond is ook al weer de nodige jaren geleden en ook deze band heeft een nieuwe plaat uit, ‘Uprising of the Fallen’. Op grond van het oudere werk en de eerdere shows die uw recensent van ze gezien heeft, was de verwachting een optreden dat zich zou kenmerken door occultisme en symboliek, maar wat een misrekening!

Misschien dat er met de komst van Anubis als zanger meer is veranderd in de band. De nadruk van deze avond ligt op black metal met een dikke rand thrash en heavy metal. De band heeft er zin in en gaat gestoken in leren hesjes en met wapperende haren los voor het publiek. De setlist is divers en kenmerkt zich door de snelheid en intensiteit waarmee de nummers gespeeld worden. De zaal is rijkelijk gevuld met wierrook, waardoor de headbangende toeschouwers als silhouetten afgetekend worden.

Waar het Nederlandse black metal publiek zich vaak kenmerkt door het starre en norse karakter, laat het vanavond zien waartoe het ook in staat is; enthousiast headbangen en meezingen van nummers. Een aangename afwisseling die zeer sfeerverhogend werkt, wat zich gedurende de avond ook duidelijk maakt bij de merchandise. Al met al was dit een uitzonderlijk geslaagde zaterdag. Eén waarmee Leiden zich wederom op de kaart heeft gezet als nieuwe black metal hoofdstad van het westen des lands.