Optreden in Gebr. de Nobel en je nummers opnemen in de Wisseloord Studios: Een droom die mogelijk werkelijkheid wordt voor de deelnemers aan de Grote Prijs van de Bollenstreek. In oktober startten de voorrondes en komend weekend is de laatste in de serie van vijf. Hoe is het om mee te doen met deze wedstrijd? We spraken enkele deelnemende bands uit Leiden en omgeving.

Komende zaterdag in Hoofddorp is het onder meer de beurt aan de synthpopformatie Eiger om te shinen in de vijfde voorronde. Bassist Vico Sneep gaat er even bij liggen als we bellen om wat vragen te stellen. Alsof hij bij de psychiater is. “Ja, zet dat er maar in!” lacht hij. Gelukkig maakt hij niet de indruk door de deelname aan de Grote Prijs voor de Bollenstreek onder grote psychische druk te staan. Wel heeft de band grondig nagedacht over een strategie om zo goed mogelijk voor de dag te komen. “Natuurlijk hebben we veel gerepeteerd in onze vaste oefenruimte: een schuurtje in Roelofarendsveen. Letterlijk omringd door kippen. Maar vaak is zo’n sessie toch te kort. Daarom zijn we ook een weekend naar Texel gegaan om wat nummers op te nemen, te verbeteren en te finetunen,” vertelt Vico. “In de twintig minuten die we krijgen om ons te presenteren willen we natuurlijk zorgen dat de voetjes van de vloer gaan. Daarom hebben we een stijgende lijn in de set: een rustiger nummer als intro, en dan een duidelijke climax opbouwen. Een spanningspuntje is misschien dat we deze nummers nog nooit achter elkaar op het podium hebben gespeeld. Het is toch afwachten of het uitpakt zoals we denken. Maar we gaan gewoon een dikke, vette show neerzetten.”

Wedstrijdervaring

De alternatieve rock van VENHILL heeft al vaker prijzen in de wacht gesleept. Zo wonnen zij vorig jaar bij de Battle of the Bands in Alphen aan den Rijn en Popsport Zuid-Holland. Ook bereikten ze de finale van de Unicef Talent Battle. Hebben ze bij hun deelname aan de voorronde van de Grote Prijs van de Bollenstreek profijt van die eerdere wedstrijdervaring? “We varen onze eigen koers en gaan niet doen wat we denken dat een jury wil, we willen geen compromissen sluiten,” zegt VENHILL-drummer Sven van der Meer. “Het tofst aan het hele gebeuren is eigenlijk dat je andere bands ontmoet, dat je kunt netwerken en dat allerlei mensen uit de scène daar samenkomen. Verder proberen we gewoon een zo vet mogelijke show neer te zettten en we zien wel wat ze ervan vinden. De energie in de band is heel lekker en dat stralen we denk ik ook uit. Twee dagen voor de voorronde speelden ze in het voorprogramma van Navarone, een prima voorbereiding op aanstaande zaterdag. “Navarone is een grote inspiratiebron van ons, dus we zien dat eigenlijk als een soort duo-show. Het zijn twee supertoffe dingen die heel goed samen komen. En allebei korte setjes, dus we willen zo veel mogelijk nieuwe nummers spelen. Veel optreden is eigenlijk de beste voorbereiding voor je volgende optreden.” Bij een vorige wedstrijd hebben ze in elk geval wel al geleerd om onvoorziene omstandigheden op te vangen: “Toen er een gitaarversterker uitviel moesten we vijf minuten lang de tijd opvullen met bas, drums en ongemakkelijke praatjes.”

Podiumdecoratie

Ook de folkmetalband Solarcycles presenteert zich aanstaande zaterdag. Hun voorbereiding omvat onder meer het maken van mooie podiumdecoratie, maar natuurlijk staat de muziek op de eerste plaats. “Normaal oefenen we altijd op een zolderstudio en hebben we per persoon één vierkante meter tot onze beschikking, maar om aan onze buhnepresentatie te werken repeteren we nu in een grotere ruimte, zodat we lekker kunnen bewegen.” vertelt frontvrouw Sascha van der Meer. Solarcycles ziet het optreden vol vertrouwen tegemoet: “We zijn goed op elkaar ingespeeld, dus wat dat betreft zou het zeker goed moeten gaan. Maar hoewel we al zo’n drie jaar samen spelen en net onze eerste ep hebben uitgebracht, is dit ons eerste echte optreden met deze band. Het is voor ons dus vooral spannend hoe het publiek zal reageren.”

Trouw aan jezelf

Gevraagd naar tips en tricks voor andere bands die volgend jaar willen meedoen, adviseert eigenlijk iedereen wel om toch vooral jezelf te blijven en te laten zien waar je voor staat. “Advies geven vind ik moeilijk, maar ik kan wel iets afraden,” zegt Vico van Eiger. “Ik zou echt niet iets speciaal hiervoor gaan schrijven. Wees trouw aan jezelf en doe waar je goed in bent. Dat is je kracht. Ik heb gezien hoe uiteenlopend de andere bands waren: het is toch appels met peren vergelijken. Doe dus wat je het beste kunt en laat jezelf zo goed mogelijk zien. Als je iets speciaal hiervoor gaat doen, raak je uit je routine en kun je niet het beste van jezelf laten zien.” Sascha van Solarcycles benadrukt hoe belangrijk het is om een goede opname van je werk te hebben: “Er is genoeg concurrentie met goede opnames, dus zorg dat die van jou ook van goede kwaliteit is en niet iets wat je toevallig een keertje tijdens een repetitie hebt opgenomen.” “Vorig jaar hebben we ons ook aangemeld, maar toen kwamen we niet door de selectie voor de voorrondes,” vertelt Sven van VENHILL. “Toen hebben we feedback gevraagd aan de jury. Ze vonden ons live goed, maar het matchte niet met onze opname die we hadden gestuurd en wat ze online zagen. Je moet dus een zo vet mogelijke opname maken, die representatief is voor wat je als band wilt zijn. Ook op sociale media moet je goed laten zien wie je bent. Je moet er goed over nadenken wat je wilt laten zien.”