Fake O’s Gronings hoogtepunt tijdens City Trash

Zonder oordoppen oorverdovend, met oordoppen een openbaring in de Groningse punkcultuur

Tekst: Niels Kramer Foto's: Harold Zijp ,

Het is 8 oktober, de nacht van City Trash in Vera Downstage. Dit terugkerende fenomeen biedt punkliefhebbers tot diep in de nacht zowel lokale als internationale punkbands, met vanavond als hoogtepunt de EP-presentatie van de Fake O’s. De Groningse band werd in 2013 opgericht onder de naam Fake Orgasms, bracht al verschillende singles uit en heeft een goede live-reputatie. Volgens de Vera-aankondiging is de band zelfs "het meest gewelddadig goede wat Groningen momenteel te bieden heeft".

Niet alleen presenteren de Fake O’s vanavond hun nieuwe EP, ook speelt het uit Memphis afkomstige Modern Convenience in de Kelderbar. Dat is niet uitzonderlijk, maar aangezien de punkscene van de afgelopen decennia als overwegend blank bekend staat, is de donkere verschijning van leadzanger - en enig vast bandlid - Mikey B. uniek te noemen. De band maakt melodieuze punkrock met new wave-invloeden en weet hiermee de zaal in de perfecte stemming te krijgen. Aan het eind maakt Mikey een letterlijke knieval voor het publiek en slaakt een schreeuw, waarna het optreden van Modern Convenience voorbij is.

Op dat moment staat een volgepakte Vera Kelderbar hongerig te wachten tot de EP-presentatie van de Fake O’s begint. Bij de eerste slag zit het tempo van de hardcorepunk-/garageband er direct strak en hard in. De nummers zijn kort en heftig. Zelfs zo heftig dat de Fake O’s vanaf het tweede nummer een moshpit weten uit te lokken. Het gebeuk gaat nummers lang door en niet onterecht.

Het strakke up-tempo ritme van Gijs (drums) en Thomas (basgitaar) houden de energie in stand. Ondertussen speelt gitarist Harmen mooie rifjes en af en toe een solo die perfect de sound van Fake O’s afmaakt. Frontman Peter zingt niet altijd even zuiver, maar zijn energie compenseert dat voldoende. Halverwege het optreden maakt de zanger van Fake O’s ruimte voor een gastoptreden van Mark Lada, de frontman van traumahelikopter. Tot een duet komt het niet, maar wellicht dat de heren in de toekomst nog eens een battle of the shouts houden.

Het publiek staat op minder dan een meter afstand van de Fake O’s. Door de korte afstand krijg je het gevoel dat de zanger met het publiek mee de moshpit in wil. Na drie kwartier is het optreden plotseling voorbij. Jammer, want het had nog zeker een half uur door mogen gaan. In een interview met 3voor12 groningen zei Thomas: "Ik hoop wel dat we wat meer gezien worden. Als je ook ergens in een winkel ligt, wordt het misschien verspreid en dan kunnen we makkelijker showtjes krijgen." Door dit optreden in Vera hebben de Fake O’s zelf al een stap in de goede richting gezet.