Blaadje Gemengd in De Walrus

Another Rock ‘n Roll Nite toont uiteenlopende bands

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Lenting ,

Met indierock, noise en americana op één avond jongleert de maandelijkse Rock 'n Roll Nite in De Walrus met drie stijlen. Kwaliteit blijkt een bindende factor. Guard Llama, Vera's Charm en Standup '69 zijn ieder sterk op hun eigen vlak.

Schroom

Een jaar of vijftien geleden heropende De Walrus het live-podium. Sindsdien staat Another Rock ‘n Roll Nite met de regelmaat van de klok op de concertagenda. Was de huisstijl voorheen punkrock-‘n-soul van het doorleefde en smerige soort, de huidige programmering heeft daar een twist aan gegeven. Smerigheid valt lastig weg te poetsen, dus die is gebleven. Ook gebleven is de mix van lokale bands en (inter-)nationale acts. Maar de programmeurs deinzen er niet voor terug om nieuwe subgenres aan de menukaart toe te voegen.  ‘Eer het oude en verken het nieuwe’ – het zou op een tegeltje boven de ingang kunnen staan. Een van die bandjes uit de omgeving is Vera’s Charm. Krap drie jaar geleden opgericht en al een EP (What Came Before) op zak. Het trio grijpt met galmende gitaren terug op het alternatieve geluid uit het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw. Het doet denken aan House Of Love, al tonen de beukende drums behoorlijk veel spierballen. Toegankelijke indierock met een stevig fundament. Diezelfde overtuigende spierballentaal staat haaks op de bescheiden, zelfs bleue houding. Dat is niet nodig, jongens. Jullie hebben inmiddels de nodige podiumervaring, dus gooi het eruit!

Compromisloos

Standup ‘69 heeft van die schroom geen greintje last. Van kiet af aan razen de Rotterdammers over het publiek. Op halve kracht zou het niet werken: wensdroom Die en het expliciete SM slaan dan dooier dan dood. Standup ’69 legt zichzelf daarmee een gezonde druk op. Hoeveel energie kun je hebben? Wanneer de gitaarsolo de graadmeter is, barst de band ervan. En als zangeres Emmy Kadee haar gitaar inruilt voor een bassynth is het hek van de dam en verandert de gelaagde noise in een trog compromisloze rock. Het sympathieke publiek – een man of veertig is binnen en de zaal is lekker gevuld – waardeert de onconventionele opvattingen van Standup '69. Rotterdam - Groningen is zo’n grote afstand niet. Kom deze kant nog ’s op!

Bij de les

Als afsluiter staat Guard Llama, ook al zo’n band uit de Groningse scene. Een kwartet dat tijdens het spelen door uitgestrekte landschappen rijdt. Voor wie hokjes nodig heeft: noem het highway americana. Erg aangenaam, haast dromerig, al zal je niet wegdutten. Het solide Guard Llama houdt je bij de les met hier en daar een uitspattinkje op gitaar. Degelijkheid is geen scheldwoord; Guard Llama heeft het in zich om wortel te schieten en lange tijd mee te draaien. In Groningen en hopelijk ook daarbuiten.   

Een dwarsdoorsnede van Nederland bandjesland, zo kun je Another Rock ‘n Roll Nite noemen. Diversiteit, als het blaadje Gemengd in een kroeg. Wat je ook pakt, het smaakt altijd goed. Zo blijft De Walrus een bastion van subculturen, een podium voor bandjes die het harde werken niet schuwen.