Alle kanten van het muzikale spectrum gedekt met nieuwe Groninger singles

Menhir, We Love You Sally Lightfoot en The Anti-D’s komen met nieuw werk

Tekst: Jan van der Meulen Foto's: André Eggens ,

Tartarus wordt door dichter Hesiodos beschreven als de diepste krochten van de onderwereld. Een koperen aambeeld zou er volgens de Griekse mythologie tien dagen over doen om van het aardoppervlak naartoe te vallen. Hoe gepast is het dan ook dat juist Tartarus Records onlangs de nieuwe EP van Menhir uitbracht. Het drietal is namelijk gespecialiseerd in diepe, loodzware rock die klinkt alsof het diep onder de grond is opgenomen. Toevalligerwijs voelt Hiding in Light ook nog eens alsof je er met een aambeeld van langs krijgt. Literair gezien zit het dus wel goed, maar is het ook een goede plaat geworden? 3voor12 groningen zocht het uit en pakte voor de balans ook nog even wat lichtere nieuwe releases van We Love You Sally Lightfoot en van The Anti-D’s mee.

Menhir - Hiding in Light EP

Twee tellen. Dat is de tijd die de luisteraar van de nieuwe Menhir-EP krijgt om zich voor te bereiden op wat er komen gaat. En jongens, daarna barst de hel los. De muziek heeft wel wat van de stonerrock van Kyuss, maar dan gewoon tien keer zo hard. Melodieus is dan ook niet het goede woord om deze muziek mee te beschrijven, maar slechts gewapend met twee basgitaren en een drumstel weet Menhir in elk geval prima grooves neer te leggen. Vooral drummer Sven verdient een compliment. Elke klap die zijn snare in opener Scalar Field te verduren krijgen klinkt als een explosie. Als het nummer is afgelopen blijft het gevoel achter een bombardement te hebben overleefd. Wát een bak kabaal, schitterend. Tijd om bij te komen is er niet. Na weer een tel of twee gaat Image from Void alweer van start, en ook hier klinkt het alsof Sven met zijn stokken rechtstreeks op de trommelvliezen van de luisteraar zit te meppen. Dit nummer heeft bovendien een wat gladdere groove dan de opener en verdraaid, in de vorm van een bridge is er zelfs een rustpuntje te ontdekken om even op adem te komen.

Dan blijft alleen titelsong Hiding in Light nog over. Verwacht niet even rustig naar het einde van de EP geleid te worden; dit nummer is zowaar nog harder dan de voorgaande twee. De gebruikte synths geven het lied een onheilspellende ondertoon en maken dat er net dat beetje variatie insluipt om het nog interessant te houden. Want daar zit hem wellicht Menhir’s achilleshiel. De muziek is goed, uniek ook, maar na een kwartier begint het wel te klinken als een geluidsbrij van jewelste. Het volume staat constant op standje 12, en qua zang wordt er ook weinig afgeweken van het zo hard mogelijk brullen. Dat gezegd hebbende is Hiding in the Light een prima EP geworden voor liefhebbers van het lekker-hardgenre. Een kwartiertje stoom afblazen, en dat dan retestrak gespeeld. Het blijft alleen de vraag of een dergelijke sound ook gedurende de lengte van een langspeler interessant blijft, maar afgaande op deze EP mag Menhir best een poging wagen.

We Love You Sally Lightfoot – Wave Listener

Iets heel anders dan: het rustieke Wave Listener, de nieuwe single van We Love You Sally Lightfoot. Het is een lief, klein liedje geworden, overgoten met een folksausje. De zang is zuiver en ingetogen, de toon melancholisch. Gaandeweg in het nummer geïntroduceerde strijkers en achtergrondzang maken dat de luisteraar lekker op de muziek kan drijven. Een liedje als dit voelt als thuiskomen en luisterend naar de tekst lijkt dit ook de bedoeling te zijn geweest. Het nummer is te interpreteren als dat gevoel van steeds niet op je plek zijn, maar op het einde toch wel, of iets dergelijks. De leuk gemaakte, ietwat vreemde clip bij het nummer lijkt hetzelfde te insinueren.

Een dergelijk nummer uit het tegenwoordig zo uitgekauwde genre van de rustige folkpop zou als snel tussen wal en schip kunnen belanden. Wat dat betreft dan ook complimenten voor dit Groningse collectief. Wave Listener is namelijk een goed lied. Wellicht goed genoeg om niet in de anonieme zee van moderne lichtvoetige singer-songwriterniemendalletjes te verdwijnen. Het nummer is prima gespeeld en gezongen, wordt spaarzaam opgebouwd en luistert dan ook fijn weg. Wat zegt u? Dat smaakt naar meer? Dat treft, want ook de plaat van We Love You Sally Lightfoot is net uit.

The Anti-D’s – Don’t Care About Us

Ook de indierockers van the Anti-D’s brachten recentelijk een nieuwe single uit genaamd Don´t Care About Us. We vallen maar meteen met de deur in huis: het is helaas een kleurloos nummer geworden. Om te beginnen is de productie veel te druk. Van begin tot eind stroomt er een brij aan geluid uit de speakers - het ligt allemaal niet lekker in het gehoor. Dit zou goedgemaakt kunnen worden met bijvoorbeeld een memorabele riff, maar ook die ontbreekt. Voeg hier de wat fletse zang van Martin van Loon aan toe en je hebt een nummer dat nergens de grauwe middelmaat ontstijgt. Natuurlijk hoor je wel dat de bandleden geen amateurs zijn en het is allemaal niet per se superslecht, maar het wordt gewoon nergens echt goed. Met bijvoorbeeld een nummer als Thrill of Curiosity hebben the Anti-D’s al laten horen beter te kunnen en te moeten. Het beste van deze nieuwe single is nog de titel die op de singlehoesjes prijkt: Don’t Care About Us blijkt een prima advies aan de consument.