NNO in the club stijgt boven eerste editie uit NNO in the club stijgt boven eerste editie uit

Indrukwekkende tweede samenwerking met Noisia maakt alles goed

, Tekst: Lotte van Es Foto's: André Eggens

NNO in the club stijgt boven eerste editie uit

Indrukwekkende tweede samenwerking met Noisia maakt alles goed

Tekst: Lotte van Es Foto's: André Eggens ,

Vorig jaar november was de eerste editie van NNO in the club met twee uitverkochte shows en een bijzondere combinatie van klassieke en elektronische muziek als resultaat. Hier en daar was er echter nog wel ruimte voor verbetering. Deze ruimte blijkt nu met beide handen te zijn aangegrepen. Op vrijdag 29 mei gaan het Noord Nederlands Orkest en Noisia samen voor een herkansing.

Zowel de bezoekers als het NNO en Noisia waren het erover eens: het debuut van de samenwerking was veelbelovend, maar voldeed niet helemaal aan de verwachtingen. Het publiek verwachtte bijvoorbeeld meer elektronisch en meer samenwerking tussen klassiek en drum-’n-bass. Thijs de Vlieger van Noisia liet ook weten dat hij, achteraf gezien, misschien iets teveel op safe had gespeeld. Gelukkig was er in Vera ruimte om het nog eens over te doen. Het concept bleef hetzelfde: zoeken naar raakvlakken tussen klassieke en hedendaagse muziek. Maar er zijn ook de nodige aanpassingen gedaan.

De langverwachte samenkomst

Dit valt meteen op bij het binnenlopen van de zaal. Enerzijds is er herkenning: meerdere mini-podia staan door de zaal verspreid met hierop al enkele statieven en instrumenten uitgestald. Anderzijds hangt er een andere sfeer in de zaal. De nieuwe aankleding creëert een meer duister en undergroundgevoel, wat beter bij de muziek van Noisia past. Bovenin de zaal hangen afwisselend belichte verticale kokers als druipstenen aan het popplafond.

Wanneer de afvaardiging van het NNO de zaal betreedt, wordt het muisstil in de zaal. Het publiek, dat overigens een prachtige diversiteit aan muziekliefhebbers toont, luistert vol aandacht. Na dit intro is het de beurt aan De Vlieger en meteen wordt duidelijk waar zo hard aan is gewerkt. Dit is waar het publiek de vorige shows op heeft zitten wachten: het orkest speelt over de muziek van Noisia heen. Nu komen de twee genres voor het gevoel pas écht samen, en hoe. Klassiek en drum-’n-bass versterken elkaar enorm en lopen feilloos in elkaar over.

Het hoogtepunt

En zo ondergaat de zaal de rest van de avond met een zeer bevredigd gevoel. In alle hoeken van de zaal gebeurt iets en alles lijkt te kloppen. Ook de musici staan zichtbaar te genieten. Daarnaast voelen de gekozen klassieke stukken passender voor het doeleinde dan voorgaande editie. Componisten als Messiaen, Webern en Shostakovich komen voorbij, maar het echte hoogtepunt is het door Thijs gecomponeerde stuk van bijna een kwartier: Creature Onboard. Het klinkt als een soundtrack voor een niet bestaande sciencefictionfilm (wat toevallig ook precies de bedoeling is) en is door het samenspel met zowel het NNO als studenten van het Prins Claus Conservatorium echt indrukwekkend.

Het oordeel

Er wordt afgesloten met bijzondere toegift: Tommy’s Theme van Noisia, waarbij het live klassieke element een fantastische toevoeging blijkt. Naderhand praat het publiek enthousiast na en gaat flink los op de afterparty met Noisia, Fre4knc en Unabomber. Deze avond NNO in the club maakt erg nieuwsgierig naar de volgende editie in oktober, waar samen wordt gewerkt met een andere elektronische artiest. Deze show van pakweg een uur is er in ieder geval een die velen graag nog eens terug zouden luisteren.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen