Mighty Oaks windt publiek om zijn vingers in Vera

Live klinkt het geluid van de band nog voller dan op het album

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Jan Lenting ,

Drie jongemannen, eenieder uit een ander land, maken samen harmonieuze indiefolkmuziek. Mighty Oaks heeft dit jaar debuutalbum Howl uitgebracht en doet op dit moment een Europese tour. Groningen wordt niet vergeten. In januari stond de band op showcasefestival Eurosonic Noorderslag, ditmaal in Vera. De band heeft met het album genoeg indruk gemaakt op het Groningse publiek, want de show is van te voren al strak uitverkocht.

De avond begint met een bijzonder talentvolle jongen, genaamd Charlie Cunningham. De singer-songwriter is afkomstig uit Oxford en er mag gerust gezegd worden dat het om een muzikaal wonder gaat. Het lijkt wel alsof hij met zijn gitaar geboren is. Hij speelt met zoveel klasse en passie, alsof zijn leven er vanaf hangt. Ook geniet hij er zichtbaar van. Het is jammer dat het publiek meer met andere dingen bezig is dan met Charlie. Tussen de nummers door wordt er wel geapplaudisseerd. Wanneer hij speelt, krijgt hij echter niet de aandacht die hij verdient.

Waar aandacht te kort was voor Charlie Cunningham, krijgt Mighty Oaks vanaf het moment van spelen wel de volle aandacht. Meteen valt op dat frontman Ian Hooper zijn baard heeft ingeruild voor enkel een snor. Zodra de drummer inzet met een bombastisch geluid is iedereen stil. Wellicht komt dit ook doordat het geluid zo hard staat, dat je de muziek letterlijk door je hele lijf voelt trillen. Oordoppen zijn dan ook geen overbodige luxe vanavond.

De set begint rustig, zelfs een tikkeltje mysterieus. De band wordt louter belicht door een spotje en staat in de mist. Er wordt geopend met Horsehead Bay, welke niet op het album staat. Toch slaat het nummer direct aan. De krachtige drumpartijen zijn een waardige toevoeging. Live klinkt het geluid van de band nog voller dan op het album zelf. Het publiek staat haast gedachteloos naar de band te kijken en beweegt subtiel heen en weer.

Ondanks dat de band haast elke avond in een andere stad - en zelfs in een ander land - staat te spelen, genieten de muzikanten zichtbaar. ”Good to be back here. It is a place full of history. It’s a pleasure to have us”, zegt Hooper met een tevreden glimlach op zijn gezicht. Er is veel interactie met het publiek tussen de nummers door. De band weet het publiek om zijn vinger te winden, ondanks dat maar de helft van de set gevuld is met nummers van het uitgebrachte album. Zodra het catchy nummer Brother voorbij komt, danst het publiek met de band mee.

Mighty Oaks heeft zichtbaar indruk gemaakt bij het publiek. “You were a wonderful crowd”, zegt Hooper. Nadat hij de band heeft voorgesteld aan het publiek, applaudisseren de toeschouwers lang. Daarna swingen ze samen met de muzikanten tot het einde van de show.