Sinds oktober 2024 is Hanneke Dijkstra (28) de nieuwe programmeur van Simplon. Met een achtergrond in de muziekindustrie en een scherp oog voor trends, is zij verantwoordelijk voor het grootste deel van het programma van het Groningse poppodium. We spraken haar over haar eigen interesses in muziek, carrièrepad tot nu toe, wat zij op dit moment ziet gebeuren in de muziekindustrie en wat haar visie is voor de toekomst van Simplon.

Van de Neushoorn naar Simplon

Hanneke groeide op in Friesland en werkte voorheen als programmeur bij de Neushoorn in Leeuwarden. Daar richtte ze zich specifiek op indie-muziek en kleinschalige optredens in het café. Hoewel ze er met veel plezier werkte, merkte ze dat ze tegen een plafond aanliep. "Leeuwarden heeft een andere demografie dan Groningen", legt ze uit. "Het aantal studenten en jonge inwoners is daar veel kleiner, en daardoor is er minder draagvlak voor alternatieve popcultuur." Maar, dat er in Leeuwarden minder draagvlak voor is wil natuurlijk niet zeggen dat er geen muziekliefhebbers van de alternatieve muziek zijn. “De shows die ik daar boekte waren ook uitverkocht en mensen waren er over het algemeen ook heel positief over.”

Een concrete vacature voor een functie zoals die bij Simplon is er eigenlijk bijna nooit: “Dat gaat toch wel vaak via-via. Ik werd gevraagd door Peter Dijkstra van Vera. Die vroeg of ik hier interesse in had en daar werd ik wel enthousiast van.” Peter heeft een soortgelijk carrierepad bewandeld voor hij bij Vera terecht kwam. Daardoor zag hij ook dat het voor Hanneke tijd was voor een volgende stap. "Ik beschouw hem toch wel een beetje als een soort mentor", bekend Hanneke. 

Maar, wat maakt dan een goede programmeur?

“Ik denk dat dat heel sterk afhankelijk is van het podium waar je voor werkt", is Hanneke's antwoord. "Bij Simplon denk ik dat het heel belangrijk is om de tijdsgeest te kunnen vangen, om te programmeren waar je doelgroep graag naar luistert en naar kijkt.” De uitdaging zit er dus in om een weerspiegeling van de hedendaagse popcultuur te zijn, en soms moet je daar ook een beetje lef voor hebben als het aan Hanneke ligt.

Natuurlijk is het dan ook een must om je constant in die popcultuur te blijven verdiepen: “Je moet gewoon een radar open hebben staan en heel veel opvangen en daar op inschakelen. (…) Voor een podium als Simplon is het gewoon heel belangrijk dat we de jongerencultuur vangen in ons programma, en dat is best een uitdaging, want jongeren houden van heel veel verschillende dingen.” Ook is het heel veel met mensen praten, muziek luisteren en er over lezen, festival line-ups in de gaten houden, en ook in je privéleven constant op de hoogte willen blijven van trends. Daarvoor moet je van nature wel een grote liefde hebben voor de muziek. “Ik denk dat de meeste programmeurs dat wel hebben, we zijn gewoon eigenlijk allemaal ‘a bunch of nerds.’”

Trends vatten

Wat in deze tijd veel opvalt is de invloed van TikTok op de muziekindustrie. Er zijn steeds meer acts die via TikTok in korte tijd, buiten de gebaande paden om, een enorme hype weten te creëren. Maar of het erg is? Hanneke vindt van niet: “in het huidige klimaat wordt het bezoeken van popcultuur, en kunst en cultuur, in het algemeen niet echt bevorderd. Dus ik vind het ook wel weer leuk om te zien dat door die hype, die TikTok act, de jongere generatie ook het poppodium weet te vinden.”

Een andere trend die Hanneke ziet is de heropleving van ‘gitaarmuziek’. Er is een punkrevival gaande en ook hardcore maakt een comeback, een ook reggae schijnt weer wat aan populariteit te winnen. “Het is één grote golfbeweging, de ene keer zit het ene in het dal en komt de ander weer wat op.”

De toekomst

Voor Simplon heeft Hanneke een duidelijke visie: het is belangrijk dat het poppodium de tijdsgeest weet te vangen en de programmering moet daar een weerspiegeling van zijn. “Dat is heel breed en gaat van nachtcultuur tot ‘hype acts’, en dat verandert natuurlijk, dus daar moet je op inspelen.” Ook vind Hanneke dat de nachtprogrammering breder kan qua genre, daar zijn ze nu mee aan het experimenteren. Zo zijn ze aan het kijken naar wat nieuwe concepten en komt er een open call voor organisatoren. Het doel is dat hier (meer) samenwerkingen uit zullen ontstaan.

Vooruitzichten

Natuurlijk heb je als programmeur zelf ook voorkeuren, en zo kijkt Hanneke ook zeker uit naar een heleboel acts die er aan zitten te komen. “Wat ik heel leuk vind, en dat is ook één van de pijlers waar ik mij qua programma op richt, zijn elektronische liveacts. We doen hier veel aan feesten, maar juist elektronische muziek kan zich heel goed naar een live concert vertalen.” MICH, een Amsterdamse band, vindt Hanneke op dit moment misschien wel één van de beste bands van het moment ("en ze komen ook naar Simplon!"). Verder kijkt ze uit naar Micha, “een singer-songwriter uit Zwolle met echt een super unieke stem,” en tevens deelnemer van het tv-programma ‘The Headliner’. Verder is er ook een nieuwe clubnacht toegevoegd aan het programma: Wake Up. “Dat is een indie-rave: een gekke mix van indiemuziek, elektroclash, UK-bass, het gaat alle kanten op. Het is echt heel vet!” Genoeg om naar uit te kijken dus.