Eurosonic Noorderslag is dit jaar iets anders ingericht ten op zicht van voorgaande jaren, maar wat is er nou precies veranderd en wat merk je daar als echte muziekenthousiast van? Hieronder een aantal wijzigingen op een rij.

Woensdag: van de stad naar de Oosterpoort

De woensdag krijgt een andere invulling. Waar dit voorheen vaak in de stad begon is ervoor gekozen om de volledige programmering naar de Oosterpoort te verplaatsen. Een soort Noorderslag, maar dan kleiner en met Europese artiesten in plaats van alleen Nederlandse.

Bijna elke vierkante meter van de Oosterpoort wordt hier voor benut: van kelder tot bovenzaal en van de ruimte van Kunstpunt tot de marathonzaal. Ze trappen af om 18:00. Een aantal van de artiesten die je kunt verwachten zijn: Real Farmer, Colt, Kyoto, Ebbb, Fay Wildhagen, Sunna Margrét, Carpetman, en GWENDOLINE.

Eurosonic Air wordt MEET@AIR

Helaas, geen grote tent op de Grote Markt. In plaats daarvan zullen er twee kleinere podia op de Grote Markt verschijnen, waar de focus dit jaar meer ligt op Noordelijke artiesten. Eurosonic Noorderslag wil het Noordelijke programma wat meer aan het licht brengen, dus waar Hit the North, NOORD, en Grunnosonic eerder wat meer op de achtergrond aanwezig waren, wordt dat dit jaar wat meer als uitgangspunt genomen.

De Grote Markt wordt het startpunt van het festival, vanuit daar waai je naar alle uithoeken van de stad, MEET@AIR is te beleven op donderdag 15 en vrijdag 16 januari. Een kleine greep uit de artiesten die je kunt verwachten: TAXITAXI, shoom, Redson, Moonloops, Ambu Bambu en Velocity Made Good.

De reden voor het, toch wel iets soberder, aanpakken van 'Eurosonic Air' heeft te maken met een terugloop in budgettering, vooral voor Eurosonic Air. Ook is hierdoor de woensdagavond iets soberder geworden. Eurosonic zegt zel wel dat keuzes altijd op basis van inhoud worden genomen en er dit jaar uiteraard ook lekker ontdekt kan worden. Dus geen zorgen!

Meer ruimte, minder rijen

Vorig jaar was er nogal wat rijvorming, daarom heeft Eurosonic Noorderslag ervoor gekozen om dit jaar met meer zalen te werken, maar niet per se meer tickets te verkopen. De hoop is dat er hierdoor minder rijvorming zal zijn en mensen optimaler kunnen genieten van hetgeen waar ze voor komen: muziek.

Conferentieprogramma: meer focus op de toekomst

Waar er bijvoorbeeld vorig jaar meer gekeken werd naar de trends van dat moment op bijvoorbeeld financieel- en programmeringsgebied, is de focus dit jaar wat meer gericht op de toekomst: duurzaamheid, inclusie, toegankelijkheid. Een voorbeeld wat genoemd wordt is het Europese project EMERGE. ESNS zet samen met Soundcharts een nieuwe ‘tool’ neer om reclamemakers, filmmakers, seriemakers, etc. Door middel van AI muziek te kunnen laten uitzoeken die past bij de sfeer die ze graag willen hebben. Het positieve hiervan: de tool focust zich voornamelijk op Europese artiesten, waar er normaalgesproken vaak Amerikaanse muziek wordt gebruikt voor projecten zoals reclame’s, films en series. De tool wordt tijdens ESNS gelanceerd.

Verder ligt er een nieuw beleidsplan klaar voor de komende 4 jaar. Speerpunten van dit plan zijn: Toegankelijkheid/inclusie: muziek voor iedereen, muziek voor altijd: duurzaamheid met een sterke focus op Nederlandse en Europese muziek.

Voor meer informatie over het festival kun je terecht bij de website van ESNS. Maar houd ook ons in de gaten voor tips, recencies en andere extra's rondom ESNS25!