Het was nog niet eens een jaar geleden. Met rokende banden, veel getoeter en de vlam in de pijp kwam er iets aangescheurd. Toen de rook was opgetrokken was daar ineens punk/rock-boyband TAXITAXI. En we zouden het gaan weten. Het eerste echte optreden, direct op het hoofdpodium van Vera, was al een flamboyant succes. Maar drummer Roberto Cornetto, bassist Bobbie Baloney en gitarist Freddie Sunshine schakelden nog een versnelling hoger. Dit jaar brachten de boys een instap-plaat uit, met de titel STAP IN. En ze speelden al menig venue plat: bijna alle podia in Groningen hebben al kennisgemaakt met dit fenomeen en de band heeft al een spoor van verbrand rubber achtergelaten op snelwegen door heel het land. Maar de honger is niet gestild. De band wil meer, de band kan meer. TAXITAXI is klaar voor de volgende fase. We gingen op audiëntie en mochten horen wat de wereld allemaal nog te wachten staat.

We kenden de namen en de gezichten van de boys al, maar in gesprek leren we TAXITAXI wat beter kennen. Helaas, vanwege het drukke schema van alle drie de bandleden, kunnen we alleen met Freddie en met Roberto in gesprek. Maar gelukkig spreekt Freddie voor tien en leren we via zijn verhalen Bobbie ook een beetje kennen. Roberto is wat stiller en lijkt soms wat langer te moeten nadenken (en dan heeft Freddie alweer zijn zegje gedaan.) Maar ook bij hem is het duidelijk dat hij graag dingen over zichzelf vertelt. Ze zijn de ultieme helden in het door henzelf ontwikkelde avontuur. Misschien ook wel goed dat Bobbie er niet is. We horen alleen al van Freddie en Roberto zoveel verhalen en plannen, dat het ons begint te duizelen. Het is duidelijk, het verhaal van TAXITAXI wordt in kapitalen geschreven.  

De boys dragen een zonnebril, ook al zitten we binnen. Zoals het een boyband betaamt heeft elk bandlid een set eigen en ietwat uitvergrote eigenschappen. Freddie Sunshine is de gitarist. Zijn woorden klinken zelfverzekerd. “Ik ben Freddie Sunshine en ze noemen me Freddie Sunshine omdat het me altijd goed gaat,” zegt hij. Drummer Roberto Cornetto wordt bij ons geïntroduceerd als van oorsprong een schlagerzanger. Bassist Bobbie Baloney is de Italian Stallion van de band, horen we. Hij schijnt overal verstand van te hebben en graag dingen uit te leggen.

“Wij weten het al, jullie weten het nog niet, maar dat album dat wordt super goed”

Onze eerste vraag gaat over de totstandkoming van de band. Is er net als bij een echte boyband ook een gewiekste, ietwat frauduleuze manager die jullie heeft samengebracht? 

Freddie: “Ja, dat is Pieter, de teamleider van TAXITAXI.”

Roberto: “Hij is ook onze coach.”

Freddie: “Hij vindt zichzelf de Regionaal Manager van TAXITAXI. Maar dat is hij natuurlijk niet. Pieter heeft ons samengebracht. Op een dag zaten we in een ruimte en een paar dagen later was STAP IN af. Dat ging allemaal heel natuurlijk. Dat heeft Pieter dan wel goed gedaan, denk ik.”

Roberto: “Hij geeft ons opdrachten en we doen dat gewoon.”

Freddie: “Iedereen heeft zijn sterke punten. Roberto kan hééél goed drummen, ik kan héééél goed gitaar spelen en Bobbie kan basgitaar spelen. En Pieter kent mensen en kan dingen regelen. Hij is wel een beetje een dikke nerd eigenlijk. Maar wil je dat niet in het artikel zetten? Dat ik dat gezegd heb? Misschien dat hij straks trouwens langskomt op Noorderzon. We spelen daar aanstaande 31 augustus.”  

Roberto: “Hij wilde per se een liedje zingen, dat is wel jammer.”

Freddie: “We gaan op 30 augustus een nieuwe single uitbrengen, het eerste nieuwe nummer van het komende album. En Pieter stond erop daarop mee te zingen. Maar of hij dat ook live durft te zingen straks? Wij weten van onszelf dat we heel goed kunnen optreden, maar Pieter is wel gewoon Pieter.”

Er komt dus binnenkort een album?

Freddie: “In de lente komt ons album uit. Wij weten het al, jullie weten het nog niet, maar dat album wordt supergoed. Maar voordat het album uitkomt, komen er eerst nog heel veel singles uit.” 

Roberto: “En we releasen 30 augustus ook nog 100 nummers!”

Freddie: “100 nummers, inderdaad. We hebben ontzettend veel geschreven en hebben een inspirerende tijd gehad met elkaar. Al die nummers zijn vrij en associatief geschreven. Om de wereld te laten zien: zo kan het ook. Mensen zijn vaak heel lang met een nummer bezig, maar wij doen gewoon ‘hier, poep op de grond’, gewoon zoals ze zijn.”

“Maar voordat het nieuwe album er is, moeten we van Pieter eerst nog de Popronde doen. Ken je dat, de Popronde?”

Inderdaad, de Popronde! Dat begint in september. Kunnen jullie aangeven hoeveel boekingen er al zijn? 

Freddie: “Volgens mij staan er op dit moment al 21 boekingen. Dat is al veel. De meeste boekingen komen meestal tijdens de Popronde zelf, als ze zien dat het vet is.”  

Roberto: “We gaan voor 500 optredens!”

Freddie: “Maar volgens mij zijn er maar 41 steden! Dan doen we er dus 41. Of 42, dan doen we er nog ééntje bij. Sowieso pakken we dus 42 van de 41.” 

Roberto: “Dan gaan we gewoon Popronde Vlieland spelen. Of Popronde Appingedam.” 

Als jullie zoveel moeten optreden, hoe gaan jullie dat doen met jullie outfit? Jullie dragen altijd dezelfde race-overalls. Is er dan wel tijd om deze te wassen en te drogen? 

Freddie: “Daar gaat Pieter ook over, die moet ze wassen. Laatst was hij ook erg boos, want toen had ik een koprol gedaan door de modder tijdens het Hongerige Wolf Festival." 

Roberto: “Ja! Toen ging Freddie een koprol maken door de modder en vervolgens ging die lul van een Bobbie er ook nog achteraan. Pieter boos, want die overalls waren ook fucking duur en nu waren ze helemaal bruin.”

Freddie: “Hij stuurde me vandaag een foto van de overall dat het al voor de derde keer was gewassen en nog steeds zag je wat bruine vlekken."

“Maar over die koprol… Wij van TAXITAXI dagen graag mensen uit en we zeggen altijd: ‘Doe dan! Durf je toch niet!’ En als er dan getwijfeld wordt, dan zeggen wij: ‘Maar TAXITAXI durft het wel!’ En daar maakte ik dus die koprol. Maar niemand van het publiek deed mee! Ik wil toch even gezegd hebben dat ik dat kinderachtig vond.”

Roberto: “Huilen als een wolf konden ze wel, maar verder niet. Als het er echt op aankomt….“

Freddie: “Het was dat we in Groningen waren. We houden van Groningen, dus echt boos kunnen we niet zijn.” 

Over Groningen gesproken: in korte tijd hebben jullie hier al zo goed als op alle podia gespeeld. Zijn jullie inmiddels niet te groot voor Groningen?

Freddie: “Wij zijn nooit te groot voor Groningen.”

Roberto: “We dragen Groningen met ons mee, overal waar we heen gaan.” 

Freddie: “Als wij straks Popronde gaan doen gaan we met de Groningse vlag als een superman-cape om door het hele land. Er doen ook maar twee bands mee uit Groningen! De andere band is shoom. Daar heb je dus niks aan. Wij van TAXITAXI gaan aan de Randstad laten zien dat Groningen een coole stad is. Dat snappen ze nu nog niet, maar aan het einde van de Popronde wel.” 

Jullie komen in december ook nog weer spelen in Vera!

Freddie: “Toen Pieter zei dat we de Popronde moesten doen gingen we akkoord onder één voorwaarde: voor Groningen willen we een grote show doen in Vera als we terugkomen, anders is het niet eerlijk.”

Roberto: “Het is trouwens een kutregel van de Popronde dat je niet mag optreden in je thuisstad. De Popronde-steden krijgen een optreden van iets van veertig minuutjes met onze basisinzet, als ze door de knieën gaan en echt meedoen… Maar Vera krijgt van ons echt alles.”  

Freddie: “We gaan echt een partijtje ons best doen hier in Vera straks. Dat wordt pas ECHT CRAZY.”

Op 30 augustus komt de single TEAMLEIDER met zang van Teamleider Pieter uit. TAXITAXI speelt op 31 augustus op Noorderzon en op 12 december in Vera. 

Dit najaar tourt TAXITAXI met de Popronde door Nederland.