Them Dirty Dimes mag qua kwaliteit de stad al ontgroeid zijn, maar toch voelt zo’n plaatpresentatie op een druilerige zaterdagavond in het knusse Der Aa-theater als een warm bad. Iedereen die via crowdfunding heeft bijgedragen aan de nieuwe elpee “Empty Pockets” was uitgenodigd voor de presentatie van het nieuwe werk, en de nieuwste bandleden.

Them Dirty Dimes

Them Dirty Dimes - der AA theater 2023

Dat leverde uiteraard een thuiswedstrijd op, en de band wierp de aanvankelijke schroom - “best spannend, zo’n optreden met nieuwe nummers” al snel van zich af. Dat deed het publiek na enige tijd ook en de avond eindigde in een massaal feestje waar lustig meegezongen en gedanst werd.

De muziek waarmee Them Dirty Dimes al een paar jaar een heel eigen plek in de Groningse scene heeft verworven laat zich omschrijven als “Americana” waarbij de nadruk een beetje ligt op de Western Swing die voor de tweede wereldoorlog uit de Amerikaanse radio’s kwam. Het is een stijl die lang vergeten is geweest, maar mede door een jonge generatie Amerikaanse liefhebbers weer nieuw leven is ingeblazen. En met succes: artiesten als Pokey Lafarge komen regelmatig de grote plas over en trekken ook hier veel publiek. Daarnaast wordt er een eclectische mix van allerlei stijlen als blues, dixieland en folk gebruikt. Een formule waar de band aan vast is blijven houden.

Them Dirty Dimes

Het volle Der Aa-Theater liet zich de nieuwe elpee, die integraal werd gespeeld, goed smaken. Van de oorspronkelijke band zijn alleen Gijs de Groot (zang) en Johan Stolk (allerlei snaren) over, maar dit duo werd voor de plaat en live aangevuld met een stel fantastische muzikanten, Zo stond daar onder ander Hans Sullmann te schitteren op de sax, en die kennen we onder andere van Jammah Tammah. De band wisselde moeiteloos tussen verschillende stijlen en kende eigenlijk geen zwakke momenten. Wel moesten de nieuwe nummers voor het publiek nog wat wennen en werd het echt feest toen er in het laatste half uurtje oude hits Northern Gals en Them Dirty Dimes werden gespeeld, maar dat is ook wel logisch. Nieuwe liedjes moeten groeien, en in Moving On hoorden we al een toppertje voor de toekomst. Al met al een zeer geslaagde avond waarbij alle crowdfunders ook nog eens naar huis gingen met een gloednieuwe vinyl elpee.