In 'Een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Deze maand gingen we langs bij Lynn Zwartsenburg. Samen met haar vriend Gijs zoekt ze op vakantie graag platen uit op de foutste hoes, maar ook na concerten neemt ze graag een plaat mee naar huis.

Waar ben je mee opgegroeid?

“Van alles wat. Mijn vader was echt een enorme muziekliefhebber. Een deel van mijn platencollectie komt ook van hem. Hij draaide veel verschillende soorten muziek: van Nederlandse muziek naar jazz. Natuurlijk ook gouwe ouwen als The Beatles en The Stones. Er stond altijd wel een muziekje aan en dat vond erg leuk. Mijn vader draaide vaak Hot Chocolate met You Sexy Thing, zo fout! Ik probeer hem daarom wel ieder jaar in de Top 2000 te krijgen, maar elk jaar krijg ik weer een melding dat hij er toch niet in staat.”

Lynn Zwartsenburg

Lynn is programmeur bij Winterwelvaart, projectleider van de Museumnacht en heel betrokken bij de Groningse cultuursector. Winterwelvaart kon dit jaar door de plotselinge lockdown maar één dag doorgaan. Haar muzieksmaak is behoorlijk breed: van André Hazes via reggae naar Noisia. Alles kan in haar platenkast, maar ze wordt wel extra enthousiast van lokale acts.

Lynn Zwartsenburg

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

“Dat vind ik echt lastig. Ik vind het wel leuk dat in zo'n stad als Groningen steeds weer nieuwe leuke dingen opduiken. Toevallig raadde iemand mij voor Winterwelvaart Never Been To Berlin aan. Dat vond ik toch zo grappig, daar ben ik even helemaal in gedoken. We hadden ze initieel ook voor de zondag op Winterwelvaart geboekt, maar ik heb ze dus nog niet live kunnen meemaken. Het leek me erg leuk om te zien hoe die jongens dat live hadden gedaan met die sfeer. Ze staan hoog op m'n lijst om een volgende keer nog ergens neer te zetten. Verder ben ik ook erg fan van Electropoëzie. Ik ben blij dat ik die dit jaar nog wel heb kunnen zien. Daar ben ik in het verleden ook echt vaak naartoe geweest. Fan ben ik ook van Eva Waterbolk. En Them Dirty Dimes, daar gaat iedereen echt helemaal los op. Die hadden we ook op de Museumnacht in het Forum neergezet. Toen mocht je nog niet dansen, maar mensen moesten toch even staan en bewegen. Stil blijven zitten bij hen was onmogelijk.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken! Ik denk dat 'n Vriend van André Hazes toch wel echt de vreemde eend in de bijt is. Ik heb hem een paar keer opgezet. En heel stiekem vind ik het eigenlijk wel leuk. Ik kan dat altijd wel  waarderen, mijn vriend is er niet zo van. Ik heb nog wel andere vreemde platen, maar in de categorie André Hazes is dit wel echt de enige."

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

“Electropoëzie vind ik héél gaaf. Ik vind sowieso dat Groningse artiesten in het algemeen wel wat meer waardering kunnen krijgen. Bij de evenementen die ik organiseer, vind ik het belangrijk om in ieder geval een groot gedeelte van de programmering lokaal te laten zijn. Ik geloof dat wij hier heel veel gave dingen hebben. Ik hou van de sfeer in Groningen: dat je het wel altijd mét elkaar doet. Daar komen dan ook hele mooie nieuwe dingen uit, maar toch een beetje met een Groningse twist. Hier kan je met je evenement een leuk opstapje bieden voor artiesten om gezien te worden door publiek. En als je dan ook nog blije gezichten ziet, daar word ik het meest gelukkig van.”

Lynn Zwartsenburg

Wat is je grootste miskoop?

“Volgens mijn vriend is dat André Hazes, haha. Ik heb een plaat op een marktje gekocht die er heel gezellig uitzag, echt zo'n fiësta-plaat. Toen was het dus helemaal niet wat ik dacht. Ik zag fiësta en toen dacht ik: oh, gezellig. Maar ik ben er gewoon niet over uit wat ik hiervan vind. Ik dacht alleen maar aan samba's en Spaanse party's en dat is het niet. Mijn verwachting was gewoon heel anders.” 

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

"Cas Wennekes! Die heeft een leuke platencollectie en weet heel veel over muziek."

 

 

Tussen Lynns platen zitten er een paar met handtekeningen. “Mijn vriend en ik maken er de laatste tijd een hobby van om handtekeningen te verzamelen. Niet alleen van de artiesten, maar ook van de beveiliging enzo, omdat zij eigenlijk net zo belangrijk zijn. We vinden dat wel een leuk statement, helemaal in deze tijd! Soms kijken mensen wel raar, maar het wordt wel gewaardeerd. Shout out naar beveiliger Richard van de Oosterpoort, die kreeg echt tranen in z'n ogen dat we hem om zijn handtekening vroegen. Dat was zo leuk.”