In december viert de nostalgie altijd hoogtij. Het is een maand waarbij er veel wordt teruggekeken en waar het verder normaal gezien een tijd is van presentjes, lichtjes, en van gezellig gourmetten. Dit keer was het echter ook – helaas weer – een maand vol zelftesten en vooral van veel thuisblijven. Om de boel wat nieuw elan mee te geven hadden een aantal muzikale artiesten van Groningse bodem gelukkig het idee opgevat nieuwe muziek uit te brengen. En wat bleek? In de laatste maand van het afgelopen jaar werd wederom mooi uitgepakt.

De Nachtwinkel | Danny & Tina

De Nachtwinkel maakt niet alleen maar elektronische liedjes. Er worden verhalen verteld. Verhalen waarbij het vernis van de schone schijn op hardhandige wijze is weggeschraapt. Ook deze twee nieuwe 18+ tracks van Ruben Huizing – de uitbater van De Nachtwinkel – zijn keihard en genadeloos. Dikke Tina is muzikaal gezien een vette track. De melodie is aantrekkelijk en de synths klinken lekker retro. Het verhaal over Dikke Tina is echter slikken. De spreekstem van Huizing trekt de aandacht volledig naar zich toe, er is geen ontkomen aan. Helaas wordt hierdoor de lekkere flow van de track soms wat verstoord. 

Lieve Danny is qua stem en muziek meer in balans. De hysterie van de situatie, het verhaal van Lieve Danny, is op een prettige manier wat chaotisch te noemen. Net als het nummer zelf eigenlijk. Het begint als een pastiche op een leuk skihut-liedje, maar het wordt al snel muzikale horror. Lieve Danny is muzikaal een meer uitdagende track dan Dikke Tina en wellicht juist daardoor op termijn meer beklijvend. Maar skip deze nummers als je snel gechoqueerd bent. Of als er kinderen meeluisteren.

Alexander Moto | Alchemie

GRONDSLAG-deelnemer Alexander Moto heeft met Alchemie een spaarzaam en mooi urban rapnummer gemaakt. Het is voor een groot gedeelte boeiend en lekker. Overduidelijk is dat hij een gevoelige snaar wil raken, maar helaas komt de emotie van het nummer niet altijd helemaal goed over. Dat komt met name door de – bij herhaling – vermoeide uitspraak van het woord alchemie. In de volledig instrumentale laatste dertig seconden wordt er als apotheose wel flink wat juiste sfeer neergezet. Alchemie is nochtans een zeer ruime voldoende, maar er had toch nét wat meer van gebrouwd kunnen worden.

Mevia Fatale | Ghetto Love (album)

Letterlijk op de valreep van 2021 – op 31 december – worden we gek gemaakt door urban artiest Mevia Fatale met wéér een nieuw album, Ghetto Love. Het totale aantal van 2021 komt hiermee op zes. Een behoorlijke prestatie al met al. Vergis je niet, Ghetto Love is geen nabrandertje, of een simpel toetje. Het is wederom een volwaardig, gevarieerd, en aantrekkelijk album. Vooral is het is het knap te noemen dat de hoge productie geen slijtage tot gevolg heeft. Sterker nog, we krijgen het gevoel dat er nog steeds sprake is van ontwikkeling. Tekstueel gezien is er echter zeer weinig diepgang, behalve dan in dubbelzinnige zin. Ik Voel Me Stout, bijvoorbeeld, is een zeer sensueel hoogtepunt. Maar dat is lang niet de enige rode-wangen-track. Het album staat verder bol van nummers met fijne, herkenbare refreinen. Je Staart is een mooi voorbeeld. En Altijd En Overal voelt als een hit, net als Duivel In De Nacht. Al met al is het album weer heel catchy, maar bijvoorbeeld tracks als Ballin’ hebben ook nog een iets hardere vibe. Die variatie is wel zo aantrekkelijk en smaakt naar veel meer. Wellicht dan toch voor de volgende keer ietsjes meer ‘ghetto’ dan ‘love’? 

Huub Prins | De Was

Al kan hij prima de was doen, Elias Elgersma – alias Huub Prins – maakt het wat betreft zijn nieuwe release niet heel erg bont. Het nummer past uitstekend bij de vorige twee singles. De onderlinge variatie is aanwezig, maar niet direct heel groot. De artistieke jaren tachtig synthpop-sound is bij De Was wederom interessant en erg leuk maar het nummer heeft meerdere luisterbeurten nodig om wat langer te blijven hangen. Dus, laat maar lekker draaien.

Colds | Listening To Deftones On A Hot Summer Night (With You)

Opvallend bij de nieuwe release van Colds is toch wel de titel. De act Colds heeft muzikaal gezien uiteraard geen raakvlak met de Amerikaanse alternative metalband Deftones. In dit nummer hoor je er dus ook niks van terug. Misschien is dat stiekem een beetje jammer. Het was wel heel spannend geweest. Colds maakt echter wel weer een zeer prettig in het gehoor klinkende electropop track. Het is zelfs één van zijn betere. Het zonnige karakter tovert een glimlach op je gezicht in de wat donkere en trieste maanden.

The Unknown Known | Darlene

De eerlijke altcountryrock van The Unknown Known komt toch best wel bekend voor en is vooral niet hip. Het is geen ramp, want dergelijke goudeerlijke muziek gaat al jaren mee. Het refrein van deze nieuwe single is eenvoudig maar het geheel voelt zeker niet als een niemendalletje. Dat was bij de vorige single - Red Moon - ook al zo. Het geluid van dit nummer is vooral niet overgeproduceerd, alsof je in de oefenruimte bij de band aanwezig bent. Dat werkt op zich heel goed. Wat dat betreft heeft Darlene aantrekkelijke kanten. 

Dit kwam er nog meer uit Groningen:

Steernvanger | Steernvanger