We kunnen met zekerheid zeggen dat het jaar 2021 qua live ervaring een tamelijk abominabel jaar is geweest. Toch heeft het ook veel gebracht. Zo verenigden de Unmute Us protesten heel muziekminnend Groningen en leverde de korte periode na de zomer waarin concerten wél weer konden, memorabele momenten op. Daarnaast kwam er nog een grote hoeveelheid aan nieuwe releases van over de hele wereld. Genoeg om het over te hebben dus. Onze redactie heeft een selectie gemaakt van zijn/haar hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Door Milan Bos

Concert

Terugkijkend op het afgelopen jaar valt het me nog best mee hoeveel concerten ik heb mee mogen maken. Wellicht komt dit ook omdat elk concert dat wel door kon gaan extra speciaal voelde. 2021 zat voor mij dan ook aardig vol met waardevolle muziekmomenten. Zo was Unmute Us enorm bijzonder en waardevol, gaf De Kat een prachtig afscheidsconcert en hebben we bij Talk of The Town een paar keer een toffe Groningse artiest een podium kunnen geven. Toch springt voor mij de avond van 30 september in Vera er uit. Vijf dagen nadat de concertzalen weer (bijna) als vanouds open konden, vond daar het studentenfestival Zwemfest plaats. De euforie om weer te kunnen springen en beuken in een snikhete kelderbar met vette acts als CLOUDSURFERS en Shaemless is een moment voor in de boeken. 

Release

Hoewel er vele bijzondere releases uit Groningen zijn gekomen afgelopen jaar, zoals onze Top 100 van Groningse Bodem wel heeft laten zien, is mijn absolute favoriet van 2021 niet van Groningse makkelij. Wat mij betreft heeft Goldband met Betaalbare Romantiek namelijk het absolute muzikale hoogtepunt geleverd. Nummers als Noodgeval en De Langste Nacht krijgen zelfs de meest norse menigte nog aan het zingen en dansen. 

Muzikale ontdekking

Nieuwe muziek ontdekken is door de pandemie toch wat moeilijker geworden. Met onze redactie proberen we overal zo goed als het kan in de gaten te houden, maar soms ontsnapt er ook wel eens wat aan onze aandacht. Zo had ik tot Vicefest in de Oosterpoort de naam van Rommy Gabay wel eens horen vallen, maar nooit muziek van haar gehoord. Daar kwam die avond gelukkig verandering in, en dat is maar goed ook. De jonge zangeres wist een goede indruk te maken met haar kenmerkende stem en soulvolle nummers. Hoewel er nog zeker ruimte was voor groei, leverde ze een goede prestatie die mij verwachtingsvol doet uitkijken naar wat er nog meer gaat komen.  

Door Alex van der Meer

Optreden

Het laatste optreden van DE KAT in Vera op 15 oktober was één van de weinige ‘normale’ optredens die ik dit jaar bezocht. Zonder stoelen, zonder afstand, zonder kapjes. Op zich was dat al heel wat. Maar het was vooral ook speciaal omdat de band fantastisch stond te spelen. En omdat het een plaatpresentatie én een afscheidsshow in één was. Het was een perfecte storm. Toen het dus heel even kon.  

Release

Een release waar ik dit jaar het meest naar uitkeek was het nieuwe album van moderne troubadour Richard Dawson, uit Newcastle Upon Tyne, Engeland. Henki - een samenwerking met de Finse rockband Circle - is voortreffelijk. Het is veel meer dan progressive folk en rock. Ervaar de schoonheid van complexiteit, boeiende riffs, en vooral ook van buitengewoon intrigerende verhalen. Henki is een totaalbeleving. 

Ontdekking

The Bug Club komt uit Wales, is opgericht in 2016, en bestaat uit drie personen. Als invloeden noemen ze zelf onder andere The Velvet Underground, The Kinks, en The Modern Lovers. Het trio klinkt net zo goed heel fris als heel vertrouwd. En belangrijker nog, de liedjes zijn heerlijke oorwurmen. The Bug Club is voor mij met afstand de leukste ontdekking van dit jaar. 

Door Els de Grefte

Optreden

Het tofste concert waar ik dit jaar ben geweest was van De Likt in Simplon. Het was een dag voordat er weer een nieuwe lockdown in zou gaan. De hele zaal was gevuld met de spanning van een laatste kans om nog eens goed los te gaan met z’n allen. De Likt is dan een goede act om te hebben, want deze mannen geven bij hun shows sowieso al alles. Bij deze show deden ze er nog een schepje bovenop en het publiek ging daar helemaal in mee. Ik stond helemaal vooraan en heb nog wekenlang blauwe plekken gehad van het moshen.

Release

Mijn favoriete release dit jaar was van 4B2M. De supergroep van de broertjes Hueting en Hieltjes bracht dit jaar hun debuutalbum uit en die heb ik grijs gedraaid. Dit is een act die zichzelf niet te serieus neemt maar het live fantastisch over kan brengen. Ik was er ook bij in de kleine zaal in Simplon waar ze dat met zichtbaar plezier deden.

Muzikale ontdekking

Tot slot mijn muzikale ontdekking van het jaar: het duo Rho de Loper. Wie van kunstige teksten over absurde materie op een vlotte beat houdt, moet zeker het debuutalbum Huis Tuin en Keukentrap luisteren.

Door Eva Radix

Concert

Nog net voordat alles weer dichtging ben ik op 17 oktober naar De Jeugd Van Tegenwoordig geweest in de Oosterpoort. Ik ben al veel vaker naar De Jeugd geweest, maar dit keer werd er nog harder gemoshed en meegeschreeuwd dan normaal. Vol liefde werd er tegen elkaar aangebeukt en alle classics werden onder luid gejoel onthaald en woord voor woord meegezongen en gerapt. De Jeugd is en blijft voor mij de beste rapgroep van Nederland en Sterrenstof het onofficiële, tweede volkslied van Nederland.

Release

Het album wat bij mij in 2021 continue op repeat stond was het nieuwe album van James Blake: Friends That Break Your Heart. Een hartverscheurende, goudeerlijke plaat over pijn, verlies en het gevoel hebben dat je je eigen begrafenis live aan het bijwonen bent. Dit klinkt heel depressing, maar James Blake verpakt zijn tranen in heldere harmonieën en wonderschone muziek. Ik was James Blake een beetje vergeten, maar door deze release ben ik weer enorm van hem gaan houden.

Muzikale ontdekking

Mijn muzikale ontdekking van het jaar was Little Simz. Haar album Sometimes I Might Be Introvert was voor mij mijn eerste kennismaking met haar en wat een kennismaking it was. Niet alleen haar teksten zijn pijnlijk treffend en sterk, de muziek is geweldig! Ook vind ik het vet lekker dat ze zo’n heel erg Brits accent heeft waardoor ze andere woorden kan rijmen op andere woorden. Daardoor wordt de delivery nog interessanter. Een powervrouw met een boodschap. En nu al een iconische albumcover!

Door Nena Veenstra

Concert

Het vetste optreden van dit jaar was wat mij betreft dat van The Desmonds bij Popronde Leeuwarden. Hoewel men toen eigenlijk nog verplicht was te zitten tijdens concerten, werden de zorgvuldig geplaatste tafels en klapstoeltjes toen allemaal aan de kant geschoven en spatten de lampjes in scherven uiteen op de dansvloer. 

Release

De release waar ik het meest voor warmliep dit jaar was iets totaal anders: Build A Problem, het debuut album van dodie kwam uit in mei dit jaar en het heeft me tot tranen geroerd. Je kunt horen hoe ze gegroeid is sinds haar beginjaren op YouTube en het is echt een muzikaal geheel geworden. Mijn favoriete nummer van de plaat is Rainbow, een prachtig nummer over biseksualiteit. 

Muzikale ontdekking

Dit jaar ben ik voor het eerst naar Popronde geweest, in Leeuwarden, Harderwijk en Almelo. In Almelo heb ik een hele vette artiest (her)ontdekt: Mt. Atlas! Deze band beschrijft zichzelf als een mix van stoner, grunge en garagerock en draagt enorm veel emotie over. Mt. Atlas heeft ooit Nu Of Nooit gewonnen, waardoor de band Pinkpop mocht openen, maar sindsdien is er een hoop nieuw werk uitgekomen en holy shit wat is het vet. 

Door Nynke Koornstra

Concert

Als het einde van de tweede coronagolf in september in zicht is kent de muziekindustrie een opleving. Voor mij een reden om Sam Fender’s uitverkochte concert in Paradiso in november te bezoeken. Verbluffend openen met Will We Talk, spectaculair eindigen met Hypersonic Missiles,
tussendoor alle noten raken en Mantra voor het eerst net zo perfect live spelen als de andere liedjes. Sam Fender en band doen het allemaal, spelen daarmee rebels de zaal plat en blijven er sympathiek nog bij ook. Absoluut een van de meest waardevolle live concerten die ik bijwoonde in
de afgelopen vijf jaar.

Release

Mijn favoriete albumrelease van dit jaar is zonder twijfel Seventeen Going Under van Britse indierockartiest Sam Fender. Het album verscheen op 8 oktober en rolde in Groot Brittannië moeiteloos de hitlijsten binnen. Ook in Nederland werden de singles Seventeen Going Under, en Get You Down enthousiast gedraaid. Het originele, geloofwaardige album gaat over opgroeien en volwassen worden en is, mede door de hoofdrol die saxofonist Johnny ‘Blue Hat’ Davis op het album speelt, een waardige opvolger van debuutalbum Hypersonic Missiles. Let ook op de bonustracks op de deluxe versie, zoals Pretending That You’re Dead en Angel in Lothian, die Fender’s creativiteit en authenticiteit aangenaam bevestigen.

Muzikale ontdekking
De Haarlemse act Jack and the Weatherman timmert met acht singles, drie EP’s en een album al een tijdje aan de weg. Toch trok de track Being Me van de EP Homewards uit 2015 direct mijn volledige aandacht toen ik deze voor het eerst hoorde. De combinatie van pop, folk, reggae en hiphop en de zowel vrolijke als diepgaande teksten geven de muziek een bijzonder karakter en maken deze act tot mijn favoriete muzikale ontdekking van dit jaar. Dit jaar verscheen de single Comfortable, en als het mee zit geeft de act in januari een show in Paradiso.

Door Sara van Leeuwen

Concert

Aangezien 2021 in het teken stond van corona was het een raar muziekjaar voor mij. Mijn favoriete concert heeft daarom niet zo veel te maken met de muziek zelf, maar meer met het moment. In september dit jaar zag ik voor het eerst weer livemuziek bij het lichtfestival in Berlijn. Daar speelde op het Museum Insel de band Beranger. Beranger is een duo dat popmuziek maakt gecombineerd met klassieke pianobegeleiding. Hoewel ik niet omvergeblazen was door de muziek was de energie en enthousiasme aanstekelijk en liet het mij weer beseffen wat hoe prettig livemuziek is.

Release 

Toch heb ik dit jaar meer muziek thuis beluisterd, terwijl we van de ene lockdown naar de andere gingen. Mijn meest beluisterde album en favoriete release van dit jaar is If I Can’t Have Love, I Want Power van Halsey. Op dit album balanceert Halsey tussen zelfdestructie en zelfontplooiing. Een zacht nummer als Darling, dat voortkabbelt als een slaapliedje, wordt afgewisseld met het schurende The Lighthouse. In de wrange industriële nummers zijn duidelijk de invloeden van producers Trent Reznor en Atticus Ross te horen van Nine Inch Nails. 

Muzikale ontdekking

Mijn persoonlijke muzikale ontdekking van dit jaar is Godspeed You! Black Emperor. Dit is slechts een persoonlijke ontdekking want de groep bestaat al sinds 1994. Ze maken prachtige instrumentale muziek waarin je tijd en plaats lijkt te vergeten. Heerlijke muziek dus als je genoeg hebt van thuis zitten.