Clichématig maar waar: het jaar 2018 was er weer eentje voor in de o zo bekende boeken. Heel uiteenlopende optredens voorzagen de dagen van een gouden muzikaal randje. Het begon al goed met Eurosonic Noorderslag, en ook op Noorderzon, Zwemfest en de Popronde waren er interessante, nieuwe geluiden te horen. Maar niet alleen tijdens festivals was het raak. Het afgelopen jaar stond er in Groningen weer volop internationaal, nationaal en lokaal talent op het podium. De redactie van 3voor12 groningen zetten hun favorieten op een rijtje, zodat je nog even kunt nagenieten van al het moois dat het afgelopen jaar te bieden had.

Swinder vermaakt verregend publiek

Het jaar bood uiteenlopende optredens in de stad, met nog meer uiteenlopende muziekstijlen. Maar tot de hoogepunten van 2018 behoort een act die inmiddels meubilair is geworden van de Groningse muziekscene. Met een dosis flauwe humor wist Swinder tijdens Noorderzon bij het in de regen verzuipende publiek toch een lach op het gezicht te toveren. De afwisseling tussen nummers met band en liedjes die leadzanger Bas Schröder in zijn eentje ten gehore bracht zorgde voor een goede balans binnen de setlist. Met name de folkrockmeezinger Noar Stad bleek publieksfavoriet, waarbij de tringelingelinges over het drassige grasveld echoden.

Swinder

Radicle en The BluPrint pakken publiek in

In oktober vond het Rode Oortjesfestival plaats. Een interessante mix van genres, waaronder rock, singer-songwriter en reggae. Het laatstgenoemde genre werd vertolkt door Radicle, een achtkoppige band die enthousiast de toeschouwers aan het dansen kreeg. Hoewel het voor veel gezelligheid zorgde, was er een andere band die won. The BluPrint wist met retestrak uitgevoerde songs het predicaat grijpt-je-bij-de-kloten-talent te verdienen van de jury, waarmee de band de felbegeerde bokaal met de rode oortjes in ontvangst mocht nemen.

The BluPrint

Nagenieten op festival PlatoPlanet

Nog een festival dan: op het jaarlijkse PlatoPlanet stonden elf aanstormende Nederlandse acts op het podium die in nog geen vijf uur tijd allemaal een optreden gaven. Een soort speeddate met het publiek. In muziekcentrum De Oosterpoort stonden zowel de lokale singersongwriter Marlene Bakker als de hippe, dansbare indiepop van Waltzburg (van de aanstekelijke hit Neon) en de dromerige alternatieve indie van Nana Adjoa. In de kelder gaf het nieuwe danceduo Amy Root een opzwepend optreden. Voor een ticketprijs van slechts vijf euro kon het Groningse publiek zo nog even flink nagenieten van een zomer die bol stond van de festivals als het Bevrijdingsfestival en Kadepop.

Waltzburg

Waltzburg

Hartverwarmend optreden van Town of Saints

Tijdens de viering van het vijftienjarig bestaan van Snowstar Records bezorgde de Groningse folkband Town of Saints het publiek al vanaf het eerste nummer kippenvel. De band bracht dit jaar het nieuwe album Celebrate uit en sloot in december de toer af in poptempel Vera. In de vrolijke folkliedjes kwamen mooie intro’s en solo’s op de viool voorbij en werd meerstemmig gezongen. Met de viool als rode draad in het optreden, waarin nieuwe nummers als Rise Up werden afgewisseld met bekendere tracks, zorgde de band voor een swingende en hartverwarmende avond. De band is duidelijk in vorm en laat hopelijk ook in 2019 weer van zich horen.