Het weer kon beter en daarmee is het dit jaar iets minder druk op Noorderzon dan anders. Maar met een vol muziekprogramma kan het publiek het niet deren. Op verschillende podia laten country en rock-‘n-rollband MAARIS, Groningse folkband Swinder en triphopduo FENN van zich horen. Mooie gitaarsolo’s, vrolijke deuntjes over alledaagse onderwerpen en pakkende indietronica passeren de revue en leveren een interessante bijdrage aan de alweer 28e editie van het Performing Arts Festival Groningen.

Weinig chemie op het podium

Met de stukken vlees van de barbecue nog tussen de kiezen, maken de aanwezigen aanstalten om richting Podium op Zuid te lopen. MAARIS staat op het programma. Een kwartet dat blues maakt met hints naar country en rock-’n-roll. Hier en daar een introotje dat doet denken aan de Stones. Muziektechnisch zit het wel snor. Dit komt met name door gitarist Chiron Schut, die op uitmuntende wijze de ene na de andere solo speelt en de krachtig schurende soulstem van Mariska Brink die lead — en enige — vocalist is. Vooral dat laatste is wat het geheel een beetje leeg maakt: door het ontbreken van achtergrondzangers mist de performance de laag die de nummers extra dimensie geeft. Wat ook tegenvalt, is het feit dat MAARIS zowel met publiek als onderling weinig interactie heeft waardoor de chemie op het podium mist. Helaas een ietwat tegenvallend optreden.

MAARIS

Relaxte vibe op Podium op Zuid

Wanneer een act voor het zoveelste jaar op rij op het zoveelste podium speelt, vraag je je af of de programmering van Noorderzon niet een update kan gebruiken. Swinder is niet weg te denken van het festival en dat heeft een reden: het vijftal zorgt met hun laid-back performance voor een relaxte vibe rond Podium op Zuid . “Iemand fan van landbouwmachines? In Amsterdam sloeg dit niet zo aan.” Swinder zingt over alledaagse onderwerpen, van “Mesienes” via ‘weer zo’n feestnummer over depressie en alcoholisme’ naar ‘tringelingelinge op fietse noar stad’. De Groningse folkrockliedjes en dosis flauwe humor tussendoor tekenen een grijns op de gezichten van de toeschouwers. Het is onmogelijk niet vrolijk te worden van deze band. “Nou komen de emoties met de akoestische gitaar.” Swinder neemt risico door frontman Bas Schröder een paar nummers alleen te laten spelen. Dit had makkelijk niet kunnen werken, maar op wat zacht gebabbel na, lukt het ze om de aandacht van het publiek vast te houden. Al met al een gevarieerde set en een zeer aangename act om op Noorderzon te hebben. En, o ja: er komen een nieuw album en theatertour aan.

Swinder

Dansbare Air Pop van FENN

In een container aan de Leliesingel is het inmiddels tijd voor het optreden van triphopduo FENN. De act stond dit jaar al op Eurosonic, StuKaFest en het Bevrijdingsfestival en timmert daarmee druk aan de weg om een gevestigde naam te worden in de wereld van de donkere, elektronische r&b of Air Pop. FENN vermaakt het publiek zichtbaar, dat met serieuze blikken al na het eerste nummer in de container op de muziek meedanst.

Je moet het maar durven en kunnen; in een gewaagde en weinig verhullende, maar verzorgde zwarte outfit dansend en zingend het publiek recht in de ogen aankijken terwijl de krachtige beats en diepe baslijnen uit de speakers knallen. Zangeres Fenneke Schouten doet het, met verve, tegen een fraai belichte muur als achtergrond. Ze weet teksten als: “I am not afraid to fall into pieces” met een mooie stem overtuigend te brengen. Haar muzikale partner Frank de Boer bespeelt de synthesizer. Hij doet met baard en hoodie slaand op de drumpanelen denken aan een holenmens en vormt zo een mooi contrast met de tengere zangeres.

De presentatie van de act is dus in orde en de oordoppen die bij de ingang werden uitgedeeld blijken niet nodig want het volume van de pakkende indietronica is aangenaam en net niet té hard. Tussen de nummers door wordt er gelukkig niet gekletst en als er dan ineens alweer een eind is gekomen aan de intieme sessie klapt het verhitte publiek enthousiast voor dit eigenzinnige Noorderzonoptreden.

FENN

MAARIS

Swinder

FENN