Een zwoele avond is het decor voor de finale van het Rode Oortjes Festival. Als je niet beter wist, zou je zweren dat het zomer was. Het in het duister gehulde Platformtheater is het podium voor de battle tussen beginnende bands en solisten. Wie naar binnen loopt, wordt begroet door een klap kleffe hitte, die je vurig doet hopen dat de sfeer net zo gezellig wordt als de geur van bier en zweet doet vermoeden. De jury heeft zijn best gedaan om een gevarieerde finale samen te stellen. Naast de rock-georiënteerde publieksfavorieten The Lay uit voorronde 1, Muffkutz uit voorronde 2 en wildcardwinnaar The BluPrint, koos de jury ook voor singer-songwriter Mary Confurius en reggaeband Radicle.

The Lay

De vijf mannen van The Lay openen de avond en brengen een rond rock-‘n-roll gecentreerde set met de meest uptempo nummers van de dit jaar door hun uitgebrachte EP. De band durft een rustiger nummer toe te voegen aan de set, Greatest Service, met hierin een prominente rol voor sexy saxtunes. De kracht van de band ligt in hun performance waarbij de onderlinge interactie de sfeer maakt.

Muffkutz

Dan is het de beurt aan een trio met een iets hoger liggende gemiddelde leeftijd. Muffkutz brengt rockpop met hints naar het punkgenre. Boeiende basloopjes vormen de basis waaromheen gitaar en zang zich bewegen. De opbouw van de songs is vergelijkbaar, maar eentonigheid wordt vermeden door het toevoegen van steeds wisselende muzikale ideeën.

 

Muffkutz

Winnaar: The BluPrint

The BluPrint neemt deze avond als derde plaats op de bühne. Retestrak uitgevoerde poprock /post-grunge nummers gecombineerd met surfachtige basloopjes. De deze maand uitgekomen EP helpt de set op weg, met name Save ’N Sound. Dit goed in elkaar zittend nummer symboliseert wat de jury het 'grijpt-je-bij-de-kloten-talent' van de band noemt. Ook aan de communicatie met het publiek geen gebrek: een meezingertje wordt ingezet waarbij de aanwezigen enthousiast aan het participeren slaan.

 

Mary Confurius

Een welkome afwisseling tussen alle bands is singer-songwriter Mary Confurius Het slim gekozen openingsnummer Vagina Vague zet de toon voor de avond. Mary Confurius brengt muzikale en iets alternatieve nummers door het spelen van lange instrumentale en dissonante stukken. Dit wordt gecombineerd met een heldere manier van zingen op bijna steeds dezelfde hoogte, waardoor het geheel makkelijk is om naar te luisteren.

Mary Confurius

Radicle

In contrast met de vorige eenmansact, bestormen acht enthousiaste mensen het podium. Reggaeband Radicle weet van begin tot eind het publiek te vermaken. Het recept is simpel: lange nummers in hetzelfde tempo met de toevoeging van tot in detail uitgedachte solo-instrumenten, waarbij woodblock en melodica niet mogen ontbreken.

 

Small Town Bandits

Tot slot nog de winnaars van vorig jaar. In de categorie ‘waarom hebben zij ook alweer gewonnen’ presenteert Small Town Bandits hun poppy nummers en gooit daar gewoon even loepzuivere vierstemmige koortjes overheen. Alsof het niks is. Easy, afgelopen zomer opgepikt door onder andere Radio Noord en 3FM, vat alles samen wat deze band is. Wederom bewijst Small Town Bandits dat ze de bokaal meer dan waard waren.

Als The BluPrint als winnaar van het festival— met als prijs: studiotijd en optredens bij Café Martini en Pleuropsonic—net zo’n traject gaat afleggen, kan de band ver komen in een jaar.  

Small Town Bandits

The BluPrint

Muffkutz