Het jaarlijkse muziekfestival PlatoPlanet biedt aanstormende Nederlandse acts een podium in muziekcentrum De Oosterpoort. In nog geen vijf uur tijd spelen er elf bandjes op drie verschillende podia. Met een ticketprijs van maar vijf euro is het festival, georganiseerd door muziekwinkel Plato en De Oosterpoort, dit jaar uitverkocht. 3voor12 groningen zag en hoorde de melodieuze upbeat indie van Waltzburg, de dromerige alternatieve indie van Nana Adjoa en het gedurfde elektronische geluid van singersongwriter Wende.

Dansbare indiepop van Waltzburg

Waltzburg, de zesledige band uit Nijmegen, laat in de Kleine Zaal aangename en upbeat indiepop horen, met melodieuze hoofdrollen voor de synthesizer en gitaar. Het optreden swingt. Nicole Jansen, de enige dame in het gezelschap, zingt tweestemmig mee op liedjes als Silver en als toetsenist Joost Klapmuts even niks te doen heeft danst hij energiek mee. Zanger Menno Krivokutya houdt het publiek tussen de liedjes door moeiteloos aan de praat. Waltzburg laat op het festival een fris nieuw liedje horen en maakt het publiek vervolgens nog blijer met het spelen van de veelbelovende hit Neon. De meezinger begint dromerig en zwelt aan tot de band helemaal losgaat in het refrein. Waltzburg maakt je vrolijk en dat gevoel hou je de rest van de dag gemakkelijk vast.

Waltzburg

Waltzburg

De zingende engel Nana Adjoa

Als Nana Adjoa vleugels had dan zou ze vliegen, de hemel in. Met een eenvoudige set en voorkomen staat ze zelfverzekerd, maar aards op het podium. Een zingende engel, die melancholische indiepopliedjes maakt over grote levensveranderingen en in Nederland al een flinke hit scoorde met The Resolution. Vanavond staat de Ghanees-Nederlandse zangeres met verschillende gitaren en collega Tim op het podium, die alle beats maakte en waarmee ze “iets in elkaar draaide” voor het optreden van vanavond. Er is weinig contact met het publiek, maar elke dromerige noot is raak en gedoseerd: nergens klinkt overdaad. Na een aantal onbekendere liedjes sluit ze het optreden met allure af met het meer uptempo en dansbare Late Bloomer. Nana Adjoa laat de muziek vanavond voor zich spreken en tilt het festival daarmee naar een hoger niveau.

Nana Adjoa

Nana Adjoa

Wende proost op troost

De enorme vleugel op het podium doet de verwachtingen van Wende’s optreden enigszins stijgen. De doorgewinterde zangeres heeft een cv waar menig Nederlands muziektalent u tegen zegt en staat vanavond in de Kleine Zaal met een nieuw elektronisch geluid. De zangeres trapt af met Deze gin, zingt daarna liedjes als Buenos Aires en Au Suivant en laat daarmee een krachtig geluid horen. Wende maakt nieuwe muziek en daar is het publiek op PlatoPlanet blij mee.

Wende “proost op troost” en zingt over levenswijsheid, over hoe het is om mens te zijn en over het paradijs. We horen voorgedragen poëzie en breekbare zang op spannende electrobeats van het nieuwe album MENS. Daarvoor werkte ze samen met diverse schrijvers als Dimitri Verhulst en Arnon Grunberg. De synthesizer en xylofoon, bespeeld door collega’s “Jan en Ludovik” maken het optreden helemaal af. Met een knappe en eigentijdse live set maakt rasartiest Wende de verwachtingen helemaal waar en sluit ze het feestje, dat PlatoPlanet dit jaar toch weer is, uniek af.

Wende

Wende