Het Gronings cross-overtrio Uhgah? Wugah! brengt binnenkort de tweede plaat uit. The Lighter Side Of Global Warming stookt het cross-overvuur van hardcore punk, funk en metal lekker op. De plaat wordt op vrijdag 31 maart gepresenteerd in Vera. Zanger en gitarist Martijn Wassenaar vertelt: “Wij gaan er altijd met een gestrekt been in.”

Stemming
“Een uiterst vrolijke postbode heeft zojuist de cd's gebracht,” zegt Jurjen Kah. De stemming zit er goed in bij hem en de andere bandleden Martijn Wassenaar en Reinee Huizinga van Uhgah? Wugah! Het tweede album van het cross-overtrio uit Groningen is klaar. Uhgah? Wugah!, fonetisch de kreet van een holenmens, bestaat uit alles behalve ongepolijste oerlieden. Welbespraakt doet het trio uit de doeken hoe de plaat The Lighter Side Of Global Warming tot stand is gekomen.

Twaalf spijkerharde cross-oversongs
“De eerste plaat was onze live-set. Het idee om de nummers op LP uit te brengen kwam pas nadat we ze al een paar jaar speelden. Dat is bij ons tweede album anders. We hebben de nummers geschreven in de wetenschap dat we ze gingen opnemen. Sommige teksten zijn pas in de studio afgemaakt!” vertelt zanger en gitarist Wassenaar. Veel invloed op het resultaat heeft die werkwijze volgens hem en zijn bandmaten Kah (bas) en Huizinga (drum) niet gehad. De onderlinge samenwerking verloopt soepel, een discussie leidt snel tot overeenstemming en er is geen botsing van ego's. Tel daar het technisch vermogen van de muzikanten en hun muzikale voorkeuren bij op en de uitkomst is een plaat met twaalf spijkerharde cross-oversongs in de traditie van NoMeansNo en Victims Family. Beide bands zijn officieus opgehouden te bestaan, maar Uhgah? Wugah! houdt het cross-overvuur met een energieke mix van hardcore punk, funk en metal trots brandend.

Voorprogramma van Jello Biafra
De energie is de huisstijl van Uhgah? Wugah! Pit van het dartele soort. Denk je bij hardcore punk en metal aan zwaarmoedigheid en ontevredenheid, in de albumtracks van de gedreven formatie Uhgah? Wugah! lijkt daarvoor geen ruimte. De funkinvloeden bieden er voldoende tegenwicht aan. Bovendien werkt de energie van de band simpelweg aanstekelijk. Van agressie is er geen sprake, hooguit van venijn. “Ik laat in de teksten meer dan voorheen mijn politiek bewustzijn doorklinken”, legt Wassenaar uit. Het zal de invloed van de geëngageerde Jello Biafra zijn, voor wie Uhgah? Wugah! meerdere keren het voorprogramma verzorgde. Wassenaar vervolgt: “Hij is een fan en vraagt ons vaak om tijdens zijn Europese tours het voorprogramma te verzorgen.” Het bracht Uhgah? Wugah! tot buiten de landsgrenzen. Je kunt het als band minder treffen.

Geen concessies
“We willen ons blijven ontwikkelen en zien wel waar dat op uit komt,” stelt Wassenaar. Als het aan Uhgah? Wugah! ligt mag dat een gestaag proces zijn. Het streven naar succes op korte termijn betekent het doen van concessies en daaraan weigert de band toe te geven. “We willen onze eigen dingen blijven doen.” De melange van punk, funk en metal zal altijd de basis blijven. De nieuwe plaat neigt meer naar hardcore punk dan de vorige plaat, Huizinga laat zich op de albumtracks dan ook van z'n rappe drummerskant zien. Daarnaast zingt Wassenaar op alle nummers. “Op de vorige plaat staan ook instrumentale nummers, op deze niet. Maar een échte zanger zou ik mezelf niet willen noemen.” Kah: “Als je zingt, ben je zanger.”

Happen naar adem
Uhgah? Wugah! is zo’n band met een agenda waar menig collega-band likkebaardend naar loert. De band treedt veel op in Nederland en Duitsland. In kraakpanden, metalkroegen en op festivals maar ook in Paradiso en in de Markthalle in Hamburg. “Het maakt ons niet uit waar we spelen, maar gek genoeg spelen we in de grote zalen op ons best”, stelt Huizenga. Of het publiek dit verschil merkt is twijfelachtig. Wassenaar vervolgt: “We gaan er altijd met een gestrekt been in.” Dat geldt ook voor de plaat. Opener Conspiratio Infinita dendert de speakers uit en dan moet de rest nog komen. Pas na vier nummers kan de luisteraar adem happen met het radiovriendelijke Thoroughly Screwed, maar met het nummer Uhgah? Wugah! pakt de band de ongepolijste oersound weer op. Online geeft Uhgah? Wugah! een voorproefje met een videoclip van het nummer All Lies. Huizinga vertelt: “We wilden graag een video uitbrengen. Dit was het kortste nummer en dus het minste werk.”  

Gratis cd
De LP's zijn geperst en de cd's zijn af. Vanzelfsprekend is de plaat tijdens de albumpresentatie te koop, net als bij andere optredens. Daarnaast is de nieuwe plaat met extra zwaar vinyl en een bedrukte binnenhoes verkrijgbaar online, bij Plato en Elpee. Wie de plaat koopt krijgt de cd er gratis bij. Vinyl is mooi, een cd heeft vooral praktische waarde. Huizinga: “Een LP draaien in de auto gaat zo lastig.”

Op 31 maart wordt The Lighter Side Of Global Warming gepresenteerd in Vera. Supports: The Terminal Heads en BEP.  Aanvang: 21:00 uur (zaal open: 20:30 uur). Toegang € 2,50.