Uhgah? Wugah! brengt eerste plaat uit

“Waar het schip ook strandt, wij zijn er voor de lange termijn”

Tekst: Sannette de Groes Foto's: Jan Westerhof ,

Jurjen Kah, Martijn Wassenaar en drummer Reinee Huizinga kennen elkaar van de Groningse muziekscène. In 2011 zag Uhgah? Wugah! het levenslicht. Die eigenaardige naam ontstond na een sms-gesprek tussen bassist Jurjen en zanger/gitarist Martijn. De naam heeft verder geen betekenis, maar gaat over een soort oergevoel wat betreft rock-’n-roll. Na een EP in 2012 kwam er een tijd lang geen nieuw materiaal uit, maar Uhgah? Wugah! trad wel regelmatig op. Nu komt de band met nieuw werk, namelijk een complete elpee.

In juni 2011 speelde Uhgah? Wugah! samen met OnakentOna in het Platformtheater. Destijds had de band net genoeg nummers geschreven om een set bij elkaar te spelen. Verder waren er weinig optredens in dat jaar, tot hun EP in februari 2012. Deze plaat werd in mei van datzelfde jaar gepresenteerd, toen het gezelschap als voorprogramma fungeerde van hun grote voorbeeld Victims Family in Vera. In 2013 trad de band regelmatig op met Yankee Sandwich uit Bremen, Duitsland. Een hoogtepunt was dan ook het optreden als voorprogramma van Jello Biafra, waar de Groningse band de zaal op zijn kop zette. Met slechts hier en daar enkele optredens was het daarna redelijk stil rondom Uhgah? Wugah! Echter begon de band in januari van dit jaar aan de opnames van een compleet album.

Inmiddels zijn we in het najaar van 2014 en is het wachten op de ontvangst van de platen die geproduceerd zijn bij de Record Industry. Uhgah? Wugah! bereidt zich voor op de albumreleaseparty die op 8 november in Het Viadukt plaatsvindt. 3voor12 groningen spreekt op diezelfde plek af met de band om over het nieuwe album te praten. Het Viadukt is een soort thuisbasis voor de band, ze zijn hier kind aan huis. Er wordt hier gerepeteerd, gespeeld en geflipperd.

Sinds de EP in 2012 is er veel gebeurd. De band heeft nog meer haar eigen sound ontwikkeld. Dit komt mede door de veelzijdigheid van de muzieksmaak van de individuele bandleden. Zo is drummer Reinee meer van de jaren negentig, waar Martijn meer van de jaren zeventig is. Bassist Jurjen heeft veel geluisterd naar Primus en The Red Hot Chili Peppers. Door deze veelzijdigheid van muzieksmaken komt er een eigen geluid naar voren bij Uhgah? Wugah! “Je kunt ons in feite alles laten spelen en dan hoor je nog steeds dat wij het zijn”, aldus Reinee. "Zo doen wij ook mee aan een Status Quo avond in Vera in februari 2015, waarbij wij een nummer van deze band compleet ons eigen maken." De band heeft niet de ambitie om echt een professionele carrière binnen de Nederlandse muziekscène op te bouwen. Martijn legt uit: “Het is geen project. Wij hebben liever dat je het in tien jaar geleidelijk opbouwt en dat je even een piek hebt, dat het daarna weer afsterft en dat het daarna een soort hobby blijft.”

De opnames van het album hebben plaatsgevonden in de Duitse studio Soundlodge, waar de heren vijf dagen lang hebben gebivakkeerd en gespeeld. Dit ziet de band ook als een unieke ervaring. “We zaten op elkaars lip, maar dat was helemaal niet erg omdat we met een proces bezig waren”, aldus Martijn. De band heeft het album in vijf dagen opgenomen, compleet afgezonderd van de dagelijkse beslommeringen. Op deze manier wordt het creatieve proces niet onderbroken en ligt de focus op de details van elke song. Reinee heeft zich enorm voorbereid op de opnames van het album. Hij was bijna elke avond in Het Viadukt te vinden. Geen wonder dat zijn partijen er dan ook in één dag perfect opstonden. “Jurjen speelt als bassist heel melodieus, en in combinatie met de enorm strakke drums van Reinee maakt dat het geheel fantastisch; dat het heel eigen klinkt”, zegt Martijn.

In eerste instantie zou er nog een zanger bij komen, maar gaandeweg is Martijn zich meer gaan ontwikkelen op dit gebied. “Wanneer de nummers gearrangeerd zijn, kan ik de tekst daarop maken. Ik merk ook dat ik hier steeds meer in groei”, vertelt Martijn. 

Het album laat echt zien hoe de band live is, en Uhgah? Wugah! had niet het idee dat dit met een EP zou kunnen. 2014 stond in het teken van de albumopname, maar in de tussentijd heeft de band enorm veel inspiratie opgedaan waardoor er veel nieuw materiaal is ontstaan. “Met dit album kunnen we laten horen wie wij zijn, en we hebben enorm veel zin om dit aan het publiek te laten horen”, zegt Reinee enthousiast.

Uhgah? Wugah! presenteert het album op zaterdag 8 november in Het Viadukt. Entree is gratis.