3voor12 Gelderland

Kompaktrekorder start podcast met regionale twist

'Underkast' biedt digitaal podium aan bands uit de regio Arnhem-Nijmegen

Podcasting werd groot in de handen van 'digitaal pionier' Adam Curry. Onlangs omarmde zelfs minister Donner deze manier van radio-on-demand. Het Nijmeegse duo Kompaktrekorder, winnaar van de Roos van Nijmegen, kon dus niet achterblijven en startte gisteren zijn eigen podcast. "In 'underkast' laten we alles horen wat we zelf leuk vinden."

Podcasting is een redelijk nieuwe en nog steeds groeiende manier van radio-on-demand. Wie zich abonneert op een podcast krijgt regelmatig automatisch nieuwe afleveringen van de radioshow van zijn keuze op zijn computer of mp3-speler. Gisteren startte het Nijmeegse duo Kompaktrekorder zijn eigen podcast: 'underkast'. De eerste aflevering van 'underkast' bevat vijf nummers van Solex, Je Moeder, Spider James, Beu en natuurlijk Kompaktrekorder. Het idee werd eigenlijk min of meer per ongeluk geboren.

Mark Kuipers, één helft van het duo: "Mijn provider biedt zijn abonnees op experimentele basis de mogelijkheid om zelf een podcast te beginnen. Het leek me leuk die te benutten om vooral regionale bands te laten horen aan andere bands en geïnteresseerden in amateurmuziek." In eerste instantie richt 'underkast' zich vooral op bands en artiesten uit de regio Arnhem-Nijmegen. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Kuipers: "We willen alles laten horen wat Kompaktrekorder leuk vindt. Dat is het criterium. Dus het is goed mogelijk dat daar ook nationale artiesten bij zitten. Of misschien zelfs internationale."

Over rechten maakt hij zich geen zorgen. "We maken goeie afspraken met de bands die we laten horen." De podcast bevat alleen vijf nummers, afgewisseld met wat jingles. "Meer willen we er voorlopig ook niet mee. We hebben niet de pretentie een volledige radioshow te maken." Dat zou in de toekomst nog kunnen veranderen. "Het is mogelijk dat we in een later stadium nog interviews of iets dergelijks gaan toevoegen. Maar voorlopig houden we het hier bij."

Kuipers heeft in het dagelijks leven de leiding over Popmart, "een Nijmeegse 'supermarkt' voor popmuzikanten die verder willen komen". Om belangenverstrengeling te voorkomen heeft hij ervoor gekozen 'underkast' niet onder de vlag van Popmart uit te brengen. "Met Kompaktrekorder hebben we veel meer vrijheid. Maar ik sluit niet uit dat ik iets dergelijks ook nog voor Popmart opzet." Wie zich wil abonneren op de 'underkast' kan terecht op de site van Kompaktrekorder.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12