LUX & Radboud Universiteit presenteren: Creative Culture Talk met Colin Benders
Wordt verzorgd door ACW-alumnus Rocco Hueting en universitair docent Helleke van den Braber
Maandag 14 december organiseren LUX Nijmegen en de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit een nieuwe editie van Creative Culture Talk. Tijdens deze online debatavond van 90 minuten staat de vraag centraal hoe mensen zich via dancestreams in elkaar herkennen en met elkaar verbinden. Er is ook ruimte voor publiek om digitaal vragen te stellen.
Gast deze keer is muzikant, componist, producer Colin Benders (voorheen bekend als Kyteman) over de online dance-community en zijn ‘modulair lockdown’-sessies. De Creative Culture Talk: Digitaal Dansen wordt verzorgd door ACW-alumnus Rocco Hueting (De Staat) en universitair docent Helleke van den Braber en vindt online plaats.
Covid-19 bracht het nachtleven tot stilstand, maar crisistijd maakt inventief: live-streaming ontwikkelde zich afgelopen maanden tot een innovatief toevluchtsoord. Volgens welke rituelen bouwen muzikanten én publiek hun avond op? Hoe verloopt hun interactie? Hoe deel je je euforie? In de digitale dance is een herontdekking gaande van saamhorigheid en verbinding – maar wat gebeurt er met die nieuwe band ná corona?
Benders’ community telt zo’n 4.500 danceliefhebbers. De dance-liefhebbers hebben vrijwel dagelijks contact met elkaar én met Benders op Discord, een tool die normaal vooral door gamers gebruikt wordt. "Voor ik het wist was het een digitale huiskamer met mensen uit de hele wereld", aldus Benders.
Ook spreekt wetenschapper Femke Vandenberg, die onderzoek deed naar de bijzondere rituelen die de afgelopen maanden zijn ontwikkeld door dance-liefhebbers om elkaar, ieder vanachter hun eigen scherm, tijdens livestreams te vinden. ACW-alumnus Rocco Hueting, toetsenist van De Staat, reflecteert vanuit zijn eigen podiumervaring op wat de sprekers vertellen, voorziet hun ideeën van commentaar, en leidt samen met universitair Radbouddocent Helleke van den Braber de avond in goede banen.
Kaarten voor de livestream à € 2,50 zijn tot maandag 14 december 20.00 uur verkrijgbaar via lux-nijmegen.nl/debat. Bachelorstudenten ACW en ACS, masterstudenten Creative Industries en Kunstbeleid & Kunstbedrijf, alumni van deze opleidingen, en medewerkers van de universiteit kunnen zich gratis aanmelden via de website van de Radboud Universiteit.