3voor12 Gelderland

Glazengerinkel en gitaargepingel in Camelot Live

Singer-songwriters vechten voor aandacht in de drukte

Nijmegen heeft er weer een nieuw podium bij. Eetcafé Camelot geeft regionale singer-songwriters de kans om op te treden tijdens Camelot Live. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging kijken op de derde editie.

Sommige mensen genieten ervan om dingen te doen die niet voor de hand liggen. Ze fietsen het Keizer Karelplein liefst linksom, peuteren eerst zoveel mogelijk witte pasta uit de pot met Duo Penotti of ze proberen in een drukke kroeg hele stille liedjes te spelen. Van deze laatste categorie stonden er dinsdag 11 oktober maar liefst twee op de derde Camelot Live. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen maakt graag kennis met deze categorie mensen.

Respect dwingen ze sowieso af. Mensen die in hun eentje het podium op klauteren en hun muziek brengen. Ogenschijnlijk niet gestoord door het gedrag van het publiek. In Camelot is het vanavond zeker zaak om je niet te laten storen. De typisch Nijmeegse 'jij-ook-hier?'-cultuur brengt weer veel gezelligheid, mensen kakelen er lustig op los. Geen verstilde singer-songwritersmaterie. Wat ook niet helpt is dat bij de bar niets te verstaan is van de zang, danwel de omlijstende verhaaltjes. Gelukkig is dat bij de tafeltjes meer vooraan wel te horen en daar zit het dan ook vol met ingespannen luisteraars.

Marten de Paepe trapt af. Deze jongeman met donkere, volle stem is stilaan een solo-carrière aan het opbouwen naast zijn band High Time Amplifier. In zijn muziek maakt hij gebruik van ingewikkelde tokkels en wisselingen. Jammer genoeg komen die niet altijd goed over, door het omfloerste geluid van de versterker. En laten we eerlijk zijn: gevoelige zwelgmuziek gedijt nu eenmaal niet zo lekker in een ambiance van gezelligheid en klinkende glazen. Geef die jongen een theaterzaal. Of bordjes met 'stilte tijdens het optreden', zoals die in Doornroosje circuleren bij stijlgenoten als Adem of James Yorkston.

Voor Lea Kliphuis is het makkelijker. Haar stem komt lekker rond en zuiver uit de versterkers geblazen en de tokkels worden afgewisseld met een meer voor de hand liggende slag. Wat Lea's ambities zijn met haar muziek is onduidelijk. Ze won in 2004 het Gelders Singer-songwriterfestival, stond vorig jaar op de lanceringsavond van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen in Arnhem, maar verder? Al die tijd is er, voorzover bekend, nog geen demo of internetsite verschenen. Misschien omdat ze het gewoon te leuk vindt om lekker ongecompliceerd op te treden. Want dat ze er plezier in heeft, dat is duidelijk te zien.

Nadat de laatste noten zijn uitgestorven, pimpelt het publiek rustig verder. De ene helft zwijmelt nog een beetje na en heft er nog een glas op. De andere helft hoort geruchten: "Was er hier een optreden?"

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12