3voor12 Gelderland

24 uur gratis opnemen in Studio BigMouth

Bands kunnen zich inschrijven vanaf zaterdag 21 mei

Het moet armlastige bands als muziek in de oren klinken: gratis opnames maken in een professionele studio. Vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli kan dat. In een 24-uurs-marathon stelt BigMouth zijn studio open voor bandjes. De voorwaarden? Maximaal één uur per band. De opbrengst? Professionele opnames waar je mee voor de dag kunt komen. De toepasselijke naam? "Rock around the clock!"

Vrijdag 1 juli om 20 uur start "Rock around the clock". De Nijmeegse studio BigMouth begint dan aan een uitputtingsslag van 24 uur lang opnames maken van evenzoveel bandjes. Met deze ludieke actie biedt de studio vooral jonge bands de mogelijkheid om kennis te maken met het reilen en zeilen in een studio. Peter Onstein en Jeroen van de Putte hebben er veel zin in. Onstein: "Als je met een band aan het werk bent, bouw je meestal heel snel een persoonlijke band op. Ik hoop dat we dat met de spanning en de druk van 24 bands in 24 uur ook voor elkaar krijgen."

Het wordt een flinke klus. Ze gaan het dan ook niet met zijn tweeën doen. "Het lijkt me wel leuk, maar ik vrees dat de laatste band dan niet de opname krijgt waar ze op hopen. We hebben nog twee bevriende technici gevraagd. Met hen gaan we in ploegendiensten draaien." De 24-uurs-marathon is strak georganiseerd. Bands krijgen een kwartier om op te bouwen, een half uur om op te nemen en een kwartier om af te breken. Van de Putte: "We gaan live mixen en live masteren. Je moet het zien als een soort twee-meter-sessies. Na afloop krijgen de bands een cd mee met hun materiaal. Of BigMouth later nog iets met het materiaal gaat doen, weten we nog niet. Maar als dat gebeurt, gaat het natuurlijk in samenspraak met de bands."

BigMouth is niet bang dat de actie niet aanslaat. Onstein: "De reacties zijn heel positief. Ik verwacht eerder te veel dan te weinig aanmeldingen." De behoefte aan opnames bestaat zeker bij bands. "Ze kunnen het vaak gewoon niet betalen om een demo op te nemen. Zonder demo geen optreden, en zonder optreden geen geld voor een demo. Dit is een kans om die vicieuze cirkel te doorbreken."

Er zal geen publiek aanwezig zijn bij de opnames. Onstein: "Dan wordt het opeens een 'optreden' waarvoor je vergunningen en dergelijke moet aanvragen. Wel nodigen we de bands uit om in de studio te blijven en luisteren naar de andere bands. We willen graag grote videoschermen neerzetten in onze 'huiskamer', maar of dat lukt is nog even afwachten." Bands die willen meedoen kunnen zich vanaf 21 mei aanmelden op de site van BigMouth.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12