3voor12 Gelderland

#4df17 Leeways krijgt publiek niet helemaal uit maandagdip

Muzikale smeltkroes energieker dan publiek

Het podium op het Mariënburg lijkt krap voor de zeskoppige band. Ingeklemd tussen Lux, bibliotheek en Mariënburgkapel begint de band te spelen voor terrasbezoekers, op tijd aanwezige fans en een paar semi-casual geklede jonge ouderen. Misschien zijn het oudere jongeren want bij het horen van de eerste tonen steken ze een jointje op.

Frontman Siggy rondt naast het podium rustig zijn gesprek af. Terwijl hij zijn biertje snel opdrinkt raken zijn dreads bijna de grond. De band is alvast begonnen. Het tempo wordt geleidelijk opgevoerd alsof ze hiermee hun zanger het podium op proberen te roepen en dit heeft het gewenste effect.

Leeways is minstens even genre- als grensoverschrijdend. Rock, ska, reggae en dub door bandleden met roots van over de hele wereld. Waar de bandleden, allen met ouders die ooit naar Nederland zijn gekomen, elkaar hebben gevonden, komen de diverse muziekstijlen nog niet helemaal samen tot een geheel. Energieke, heldere stukjes reggae en dub worden verduisterd door gitaren en bas terwijl de gitarist over het podium danst als blazer in een ska-band.

De tweede helft van de show begint energiek. We horen uptempo ska-invloeden en gitarist Andrej shufflet samen met de rapper over het podium. Zij hebben er zin in, de zon begint onder te gaan en dus tijd voor feest! 

Het publiek is inmiddels toegenomen in aantal, toch lijkt het nog niet helemaal los te komen. Op een paar fanatiekelingen na, lijkt de gemiddelde insteek om deze maandagavond relaxed met een drankje in de hand naar een band te gaan kijken.

Zelfs bij het mooie en niet lastig mee te zingen nummer 'Far Away (Take me Far Away)' krijgt Leeways geen volmondig bijval van het publiek. De bandleden nemen het heft vervolgens zelf in handen en ronden het nummer strak af in een goed opgebouwd climax. Alle verschillende genres vallen nu op zijn plek.

HET MOMENT:
Een instrumentaal stuk met samenspel tussen beide gitaarspelers. De andere bandleden kunnen het ook waarderen: de rapper verspilt in zijn enthousiasme bijna zijn biertje en de zanger kijkt vanaf de zijkant trots naar zijn muzikanten

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12