3voor12 Gelderland

Derrick May houdt het publiek stevig in de greep

Collectieve orgasmes volgen elkaar bijna per mix op

De derde Planet Rose van januari bracht de grondlegger van de techno naar Doornroosje: Derrick May. De dj uit Detroit liet zien een afgeladen zaal vier uur lang te kunnen boeien. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen was getuige van een opwindende avond.

Vorige week zaterdag was de Grande Finale van een maand vol Planet Rose. En wát voor finale! Doornroosje is begrijpelijkerwijs afgeladen vol, want de legendarisch levende Derrick May, een van de 'founding fathers' van de techno, staat achter de wielen. Hij laat ons horen waarom hij al zolang meegaat en nog altijd vanuit alle windrichtingen respect krijgt.

De goede man heeft de reputatie dat hij regelmatig niet komt opdagen bij zowel kleinere als belangrijkere gigs. Dus als ik - in mijn glansrijke doch onderdanige rol als chauffeur - aankom in zijn hotel te Amsterdam en de vriendelijk hinnikende baliemedewerkster vertelt me dat de headhoncho niet op zijn kamer bereikbaar is, schiet me pardoes een stressbrok in de keel. Gelukkig blijkt dit slechts een gevolg van zijn schijnbaar kenmerkende nukken en zijn we snel daarna voorspoedig op weg naar Nijmegen en ondergedompeld in een goed gesprek over Detroit in het algemeen. Pfffew!

Met goede zin begint de maestro daarna te dirigeren. Zowel zijn plaatjes als het enthousiaste publiek lijken als was (wax?) in zijn handen. US techno blijkt toch een relatief slecht bekend hoekje binnen de dance, want veel onbekend werk vliegt ons in rap tempo om de oren. Het is echter niet alleen Detroit techno wat de klok slaat: Masters at Work, Armand van Helden, Chicago House, ja zelfs Border Communities komen voorbij en dat alles in een tempo waar zelfs de meest opgefokte jungle-dj (ADnBH-DJ?) voor zou buigen in eerbied. En dat 4 uur lang!

Het publiek lust er wel pap van en de man zelf zit ook barstensvol energie. Hij heeft zelfs op de weg terug naar onze hoofdstad nog praatjes genoeg om een Oprah te doen. Which reminds me… Leuke tech-gossip: Derrick May brengt binnenkort een werkelijke primeur, namelijk een techno opera. Houd zijn website in de gaten! Al met al een meer dan waardige afsluiting van de jubelmaand van de Planet Rose, waarbij de dj de zaal volledig in zijn greep heeft, het publiek zich gewillig laat nemen en de collectieve orgasmes elkaar bijna per mix opvolgen. Mayday mayday mayday… Detroit Derrick is A-Okay! Foto's: archief 3VOOR12

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12