Eerlijk is eerlijk, we hebben enige moeite om uit dat lekkere voorjaarszonnetje te komen en naar binnen te verkassen. Maar we weten ook: op Sonic Whip krijg je er altijd veel moois voor terug. Dit jaar horen we muziek uit alle windstreken, zoals Japanse jamsessies, Noorse tundra rock en Amerikaanse hardcore. Het mag vandaag iets rustiger lijken dan voorgaande jaren, dat geeft juist extra de gelegenheid om ons eens goed onder te dompelen in deze heerlijke mengelmoes van stijlen. Welkom dus, op de zesde editie van Sonic Whip!

Hoewel ondergetekende graag iedere act van het festival meepakt, komen we vandaag pas binnen bij Green Milk From The Planet Orange. En we vallen met onze neus in de boter. Niet alleen om dat het de beste bandnaam van de dag is, maar ook omdat de Japanners ons helemaal murw komen jammen. De opstelling, met de gitaristen zittend voor het drumstel, geeft de indruk van een intiem kijkje in de repetitieruimte en doet sterk denk aan hun eerdere show in De Onderbroek in Nijmegen, een show waar de band zelf ook nog naar refereert. De band uit Tokyo trakteert ons op zorgvuldig georkestreerde chaos, iets waar het publiek ook duidelijk van geniet.

In de grote zaal worden we vervolgens meegenomen op een meeslepende ruimtereis door The Cosmic Dead. Wie bekend is met het genre weet met albumtitels als Scottish Space Race, The Intergalactic Connection en Infinite Peaks eigenlijk al genoeg: no nonsense space rock, zorgvuldig laag voor laag opgebouwd als een heuse maanmissie. Drie hele nummers krijgen we, waarin de vier muzikanten de tracks als stuwraketten vooruit blijven knallen. De elektrische viool van Calum Calderwood mag dan de eyecatcher zijn, het zijn de hysterische synths van Luigi Pasquini die er echt een meeslepende beleving van maken.

Sonic Whip

Vrijdag 16 mei 2025, Doornroosje Nijmegen.

Met: Graveyard, Frankie and the Witch Fingers, Whores, Slomosa, Rickshaw Billie's Burger Patrol, Thee Alcoholics, The Cosmic Dead, Help, Green Milk From The Planet Orange, Khan, Karkara.

Green Milk From The Planet Orange

Power

Het laatste album van de Amerikaanse hardcore band Help kwam eind 2024 - vlak voor de laatste presidentsverkiezingen - uit, maar vanavond klinkt het album nog urgenter dan bij de release. De hoofdrol is weggelegd voor zanger/gitarist Ryan Neighbours (ex-Portugal. The Man, geen grap), die zowel de energie van frontman als van punk-gitarist goed weet te combineren. Maar ook drummer Bim Ditson - ooit in de running voor burgemeester van Oregon - bewijst vanavond de ruggengraat van de band te zijn. Met militaire precisie geeft hij nummers als ‘Pennies On The Ground’ en ‘The Consequence’ nóg meer power.

Na drie jaar is Slomosa terug op Sonic Whip. De Noren hebben een eigen stoner sound ontwikkeld (sinds kort ook wel Tundra Rock genoemd, naar hun tweede album) en daarmee een geweldige live reputatie opgebouwd. Zagen we drie jaar geleden nog een jonge, gretige band, nu schiet de band uit de startblokken alsof ze de Goffertweide gaan platspelen. Met succes, want ook het publiek is laaiend enthousiast. ‘Cabin Fever’, ‘Estonia’, ‘Kevin’, ieder nummer is een voltreffer. ‘There is nothing new under the sun’ wordt nog altijd net zo enthousiast gescandeerd als jaren geleden, maar ironisch genoeg zijn het juist de nieuwe nummers die de show van een frisse saus voorzien.

Slomosa

Terugkerende bands

Ook Rhys Llewellyn is na drie jaar afwezigheid terug op Sonic Whip, al heeft hij Hey Colossus ondertussen ingeruild voor zijn eigen project, Thee Alcoholics. Het album Bear Bites Horse Sessions wordt bejubeld om de compromisloze, uitdagende sound en die horen we op het podium dan ook nadrukkelijk terug. Het wringt, het schuurt en hoe catchy de riffs en beats ook kunnen worden, Llewellyn en co zorgen er continu voor dat de muziek op een fucked up manier uit de speakers druipt. Leek iedereen bij Slomosa nog eensgezind, het intense optreden van Thee Alcoholics is er echt een voor de fijnproever. Een aangename verrassing!

Een van de meest in het oog springende namen vandaag is toch wel Frankie and the Witch Fingers. In 2023 gaven ze een fenomenale show op het Valkhof Festival, een jaar later kwamen ze het in de kleine zaal van Doornroosje nog eens dunnetjes overdoen. Nu zijn ze gepromoveerd naar de grote zaal om een voorproefje te geven van hun aankomende album Trash Classic. Zoals we van de band gewend zijn is de show goed en strak, maar waar Slomosa het publiek continu in hun zak had, daar is het voor Frankie and the Witch Fingers veel harder werken om publiek erbij te houden. De impact en chemie met het publiek, die er in de kleine zaal en op het Valkhof Festival zoveel was, lijkt - buiten de moshpits voor het podium - bijna afwezig.

Zonde, want muzikaal is er echt weinig aan de show af te dingen. Nieuw werk (‘Dead Silence’, ’T.V. Station’ - ja, dat laatste nummer wacht nog steeds op een release) passen naadloos tussen fan favourites als ‘Electricide’ en ‘Realization’ en de band had moeilijk nog strakker kunnen spelen. Gelukkig wordt de code twintig minuten voor tijd alsnog gekraakt. Vanaf ‘Reaper’ en ‘Cops and Robbers’ gaat de knop om en vinden de band en het publiek elkaar dan toch. Een happy end dus.

Frankie And The Witchfingers

U wilt nog een act met een raadselachtige naam? Say no more, stoner/doom band Rickshaw Billie’s Burger Patrol is aan de beurt. De band strooit zelf met termen als party metal en big dumb riffs, dus eerlijk is eerlijk: onze verwachtingen zijn niet bijster hoog. Gelukkig hebben de Amerikanen wel een aantal stevige riffs en goede metalsongs in huis, al staan daar ook nummers tegenover die haast op parodieën lijken. Het is goed genoeg voor een gezellig feestje bij het podium, it does what it says on the tin, maar echt overtuigend wordt het niet.

Voor Graveyard is het aantal shows in Nijmegen niet meer op een hand te tellen, maar vanavond is de eerste keer dat ze op Sonic Whip staan. Voor veel fans is het dan ook een weerzien met de Zweedse groep. Of de band daar rekening mee houdt qua muziekkeuze? Helaas, wie er twee jaar geleden bij was hoort nagenoeg dezelfde nummers in ietwat andere volgorde. Het grootste deel van de fans zal daar echter lak aan hebben, zolang ze maar voldoende teruggrijpen naar Hisingen Blues (2011) of het recentere Peace (2018).

Dat doen ze gelukkig, en ze halen met speels gemak het niveau dat we van de Zweden gewend zijn. Opvallend is hoe persoonlijk de beleving van het optreden is: er is geen nummer dat voor collectieve extase zorgt, maar van ieder nummer lijken er wel fans in de zaal te staan. Er wordt gejoeld, vuisten gaan de lucht in, de onderhoudende show voelt als een warm bad. Nee, Graveyard verrast niet, maar ze leveren wel.

Graveyard

Door punk songs te verpakken in een jasje van sludge en noise heeft het Amerikaanse Whores niet alleen uitstekende albums en EPs geproduceerd, maar zijn ze ook uitgegroeid tot een sensationele live-act. Van de dreigende teksten van ‘Baby Bird’ tot de funky baslijn van ‘Quitter’s Fight Intro’, alles klopt tot in de puntjes. Frontman Christian Lembach laat zich niet de les lezen als iemand hem toeschreeuwt dat hij niet zo moet ouwehoeren, maar lijkt er in alles op gebrand om alles uit de kast te halen voor de show van vanavond. Zo zorgen de Amerikanen dat we met een flinke knaller de eerste dag van Sonic Whip afsluiten.