Een grote bos krullen, een bandana, een gitaar en een grote grijns. Het kan niet missen, blueslegende Julian Sas staat op het podium in Doornroosje. In een uitverkochte Paarse Zaal speelt hij moeiteloos tweeënhalf uur vol voor een uitbundige schare trouwe fans. Energiek en vol passie, maar toch wekt de show de indruk van een goed ingestudeerd stuk voor drie heren op het podium.

De pasjes, de houdingen, de mimiek, de volgorde van de gespeelde nummers en zelfs de korte momenten van contact met het publiek: ze missen spontaniteit en zien er uit als een routineus afgewikkeld optreden. Wat ontbreekt zijn de vonken die in het verleden van het podium spatten, toen de band nog beschikte over een jammerend Hammondorgel en een optreden er uitzag als een spontane jamsessie. Die band viel in 2022 uit elkaar met de voortijdige dood van bassist Fotis Anagnostou en het vertrek van toetsenist Roland Bakker. 

Maar dat wil niet zeggen dat er deze avond in Doornroosje geen ijzersterke show wordt neergezet. In tegendeel. Julian Sas heeft naar eigen zeggen met dit trio zijn muziek teruggebracht tot de essentie van zang/gitaar, bas en drums, precies zoals hij ook begonnen is. En vergeet niet dat Sas als dragende kracht van dit trio niet voor niets geldt als een van de beste bluesgitaristen van zijn tijd. Een tijd die nu al 30 jaar duurt.

Het concert

Julian Sas. Vrijdag 28 maart 2025, Doornroosje, Nijmegen

Julian Sas

Julian Sas

Miles and memories

Ruim dertig jaar geleden is het dus, dat Julian Sas (afkomstig uit het Gelderse Beneden-Leeuwen) met zijn band voor het eerst een podium beklom in een café in Berg en Dal. Hij werd in zijn jeugd geïnspireerd door grote blues- en gitaarhelden als Rory Gallagher en Jimi Hendrix, maar heeft in de loop der jaren toch vooral een eigen stijl ontwikkeld. En zoals het een goede muzikant betaamt heeft hij tijdloze nummers geschreven.

Hoewel hij dit jaar een nieuw album Miles and memories heeft uitgebracht is de huidige clubtour geenszins een promotietour. Hij speelt uiteraard enkele nieuwe nummers maar die klinken eigenlijk net zo vers als zijn oudere werk dat ook ruimschoots aan bod komt.

World on fire

Na twee nummers van het nieuwe album pakt Julian de microfoon om zijn mening te geven over het huidige tijdsgewricht. Hij vertelt dat hij het nummer ‘World on fire’ heeft geschreven tijdens de coronapandemie, maar dat de tekst eigenlijk ook nu nog actueel is, gezien de vele bizarre geopolitieke ontwikkelingen. Dat is overigens de enige keer dat hij zich uitspreekt over de actualiteit. De rest van de avond gaat het gewoon gezellig over muziek.

Julian Sas

Julian Sas

Fluisterblues

Julian Sas is van vele markten thuis: rock ’n’ roll, boogie-woogie en blues schudt hij moeiteloos uit zijn gitaar. En hij weet deze ingrediënten mooi te doseren. Na een paar opzwepende nummers keert hij weer terug naar een fraai uitgesponnen slepend bluesnummer.

‘Blues for the Lost and Found’ mag altijd rekenen op een enthousiaste ontvangst, maar hij weet zijn publiek ook muisstil te krijgen met een prachtig akoestisch bluesnummer. Geen zang, geen bas, alleen een strak ritme op de drum en een gitaar die steeds zachter fluistert. Om bij het volgende nummer vol energie weer helemaal uit zijn dak te gaan. Tegen het einde van de set komt onvermijdelijk ‘Hey Joe’ voorbij. Zo’n cover heeft hij met zijn enorme eigen repertoire niet echt nodig, maar blijkbaar verwacht het publiek het wel want meteen gaan alle mobieltjes omhoog om dit vast te leggen op video en foto.

Geen verrassingen

Om zijn muziek te ervaren, moet je Julian Sas live meemaken. Levert dat een spannende avond op? Nee, maar je weet als publiek precies waar je aan toe bent. Strak, rechttoe rechtaan speelt hij zijn repertoire dat inmiddels 16 albums omvat. Geen verrassingen, maar ook zeker geen teleurstellingen voor het zeer gemêleerde gezelschap in de zaal, bestaande uit grijze koppies maar ook mensen die nog in de wieg lagen toen de Julian Sas Band zijn eerste lustrum vierde.

Julian Sas